Galicië en het Heilig Jaar

Het jaar 2021 is het officiële Heilig Jaar. Het Año Jacobeo, Año Santo of Año Xacobeo in het Galicisch. Omdat de pandemie roet in het eten gooit heeft de Paus aangekondigd dat het Heilig Jaar tot 31 december 2022 wordt verlengd. Geweldig! Maar wat is een Heilig Jaar, waar gaat het over? Is dat een goed jaar voor een Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela of een vakantie in Galicië?

Waarom een Heilig Jaar in 2021?

In 1122, het jaar waarin de laatste steen van de kathedraal van Santiago de Compostela werd geplaatst, kondigde Paus Calixto II aan dat 1126 het eerste Heilig Jaar zou zijn.

Jaarlijks wordt de marteling van de Heilige Jacobus de Meerdere herdacht op 25 juli. Ieder jaar dat deze datum op een zondag valt is vanaf 1126 een Heilig Jaar. Dan gaat de Heilige Deur van de kathedraal van Santiago open en staat alles in het teken van vergeving. Best een mooi jaar dus. Met mooie feesten in de hoofdstad van Galicië.

Wat is er met die deur?

La Puerta Santa (Porta Sancta) is de Heilige Deur die alleen in Heilige Jaren open gaat. Met een enorme zilveren hamer tikt de aartsbisschop 3 x op een speciaal opgebouwd muurtje dat vervolgens indrukwekkend instort. Een hele ceremonie. Dat is gebeurd op 31 december 2020 met een andere ceremonie dan gebruikelijk vanwege de pandemie. Dit filmpje laat je zien hoe het in zijn werk ging.

Is het Heilig Jaar leuk?

In 2021 en 2022 is het te verwachten dat iedere stad van een beetje formaat een speciaal programma heeft. Festiviteiten, symposia, tentoonstellingen, muziek en noem maar op krijgen dan extra aandacht. Met name de steden en dorpen langs de verschillende Camino’s.

Een beetje camino?

Als je niet direct aan een pelgrimstocht naar Santiago denkt is een wandelvakantie in Galicië een mooie optie. Je valt hoe dan ook met je neus in de culturele en vaak ook gastronomische boter.

Te druk in Galicië met het Heilig Jaar?

De bekende geluiden heb ik al gehoord Heilig Jaar is te druk, Ik stel het uit tot 2022 … Maar wat is druk?

De Vierdaagse is druk. Hemelvaartsdag in de Efteling is druk. Tweede Pinksterdag in IKEA met je schoonmoeder is druk.

Drukte op de Camino is een opgeblazen verhaal dat ik nooit begrepen heb en straks, in (post)corona-tijd zal de drukte nog makkelijker te ontlopen zijn. Een voorlopig, unieke ervaring als je het mij vraagt.

Verwachting
Ik zou graag willen zeggen: Ja! Zeker weten, 2021 wordt een heel druk jaar, je kunt beter even wachten. Helaas. Zonder corona zou 2021 bijvoorbeeld dicht op de 600.000 pelgrims uitkomen, bijna het dubbele van normaal. Maar daar zijn we nog niet.

Ik denk dat als we in 2021 de ‘normale’ aantallen halen we al heel blij moeten zijn. De meeste Nederlanders wandelen in april/mei en in september/oktober. Juli en augustus zullen net als andere jaren de topmaanden op de Camino zijn. Met een beetje geluk wordt het de mooiste Camino ooit!

Angst is een slechte raadgever
Dus, laten we er voor waken dat de gegronde angst voor corona niet plaatsmaakt voor een ongegronde angst voor drukte. Dat zou een finale nekslag kunnen betekenen voor veel gemeenschappen in Galicië en in het bijzonder die aan de Camino.

Wat is er wél waar over de drukte in zo’n Heilig Jaar?
Een slaapplek bemachtigen op de bekendere Caminos (Francés vanaf Sarria en Portugués vanaf Tui) zal met name in augustus lastiger zijn door de toename van Spaanse pelgrims op die laatste 100 km.

Buiten die 100 km. kan het op bepaalde feestdagen drukker worden. Zoals Pasen, de San Fermín feesten in de regio Navarra of San Mateo in Logroño.

Hoe belangrijk is het Heilig Jaar voor gelovigen?

Voor gelovigen is het Heilig Jaar een belangrijk feit, want wie wil er nu niet gebruik maken van een volledige aflaat die je een directe vlucht geeft naar de Hemel zonder overstap in het drukke Vagevuur waar niemand de 1,5 meter kan handhaven?!

Wat moet je doen voor die aflaat? In het kort:

  • De kathedraal van Santiago bezoeken.
  • Bidden (met het advies om ook een mis bij te wonen).
  • Het Sacrament van de verzoening (biechten) en die van de eucharistie ontvangen (de Heilige Communie), en dan wel binnen 15 dagen vóór of na je bezoek aan de kathedraal.

De Camino is voor iedereen

Je hoeft niet gelovig te zijn om te pelgrimeren naar Santiago overigens.
Wat begonnen is in de Christelijke sfeer is gegroeid tot een cultureel, historisch en maatschappelijk fenomeen waarin iedereen die op zoek is naar iets, het op de Camino schijnt te kunnen vinden.

Vrijheid, persoonlijke groei, mentale ontwikkeling, sportieve grensverlegging, ultiem meditatief wandelen, echte rust, verwerking, een anders dan anders ervaring, etc.

Op naar 2021 en 2022

Alle ogen in Galicië zijn gericht op het Heilig Jaar want Xacobeo moet de lokale economie een boost uit het diepe dal gaan geven.

  • Kleine ondernemers die nog net niet omvallen overeind houden (en daarmee hun gezin en hun ouders die ze hopelijk nog mogen verzorgen).
  • Mensen die wél omgevallen zijn weer helpen aan een inkomen.
  • Kleine gehuchten behoeden voor het veranderen in spookdorpjes.
  • Dat ene supermarktje heeft het niet overleefd … maar die kleine bakker met die heerlijke broodjes kan het nog redden als we op tijd zijn.

Pelgrims kijken halsreikend uit naar het moment waar op we onze rugzak kunnen pakken en vertrekken.

Tenzij er een virusje veel (heel veel) roet in het eten gooit, zijn wij van de partij in 2021, año Xacobeo, (bijna) niets kan ons tegenhouden. Want, de Camino roept!

September 2020
Corona is er nog steeds. Terwijl ik dit schrijf passeren de afgelopen 7 maanden de revue. Ook ik dacht in maart ‘het wordt een zware maand’. Het werd ietsje zwaarder en ietsje langer. Het aantal pelgrims op de Camino is normaliter in het jaar voorafgaand aan een Heilig Jaar al in stijgende lijn. Daar stak corona een stokje voor. Als het zo’n 15% van het normale aantal wordt is het veel. We zijn er nog niet. Maar we komen er wel. Stap voor stap, zoals op de Camino.

Van de auteur

Luisa van Camino Comfort

Ik heb al een tijd niet meer geblogd. Ik geef corona maar de schuld, dat ligt tegenwoordig voor de hand. Toen Bianca me vroeg een gastblog te schrijven over ‘Año Santo’ , het Heilig Jaar, zei ik meteen ja, doe ik, zin in! Mijn opgekropte inspiratie in dit Spaanse temperament laat zich gelden, excuses alvast voor het lange verhaal …

Meer Galicië