Varen in de Rías Baixas

De wind door je haar, mosselen en wijn op tafel, goed gezelschap en een prachtig uitzicht. Varen in de Rías Baixas hoort een beetje bij je vakantie in Galicië. Na afloop weet je álles over de mossel- en oesterkwekerijen en ben je in de watten gelegd door de enthousiaste bemanning van de toffe boot.

Varen over de Ría de Arousa

Wij nemen de boot vanaf O Grove om over de Ría de Arousa te varen. Omdat deze Ría de grootste mosselproducent is van de Rías Baixas en je daarna lekker door O Grove kunt slenteren. De bemanning heet je welkom en wijst je een plekje. Je vaart weg en komt al snel langs de eerste mosselkwekerij, la batea.

Mosselkwekerij in de Ria de Arousa, Galicië

Mosselen en oesters uit de Rías Baixas

De Ría de Arousa is de meest beschutte ría van de Rías Baixas en heel rijk aan plankton. Daarom vind je 2294 van de 3344 mosselkwekerijen die Galicië rijk is in de Ría de Arousa. Daarvan beheert O Grove er meer dan 500.

Batea

Leerzaam tochtje

Halverwege stapt een bemanningslid op een batea om alles te laten zien. Hij haalt bijvoorbeeld de touwen uit het water zodat je een beter beeld van alles hebt. Er is een gesproken uitleg in het Spaans en soms zijn er printjes in verschillende talen.

Demonstratie en uitleg

Eat till you drop!

Ondertussen is de scheepskok druk in de weer met jouw hapje Galicië! Als de ene schaal leeg is staat er voordat je het in de gaten hebt weer een volle voor je neus, als je dat wilt. Geen mosselsauzen of andere kruiden, alleen gekookt. Een paar jaar geleden werden de mosselen geserveerd met stukjes citroen. Maar omdat mensen die in het water gooiden en dat schadelijk is voor de vissen, is dat afgeschaft. Geeft niets, lekker is het toch wel!

Toerist in eigen land

Er hangt een gezellige vakantiesfeer op de boot en het was niet té druk. Is het toeristisch? Een beetje wel ja. Naast ons eigen Nederlandse geklets met familie hoorden we vooral Portugees, keurig Madrileens Spaans en ook Gallego. De Galiciërs die in het binnenland van Galicië wonen zijn ook nieuwsgierig naar de mosselkwekerijen in de Rías Baixas.

Varen in de Rías Baixas

Schuitje varen, wijntje drinken

De verse mosselen, wijn en frisdrank zijn bij het kaartje voor de boot inbegrepen. De net zo verse oesters (die soms aanwezig zijn) niet en dat is logisch als je bedenkt dat oesterzaad geïmporteerd wordt uit Frankrijk of Italië. Maar ze komen wel, zó uit de Ría de Arousa (soms met een frisse vinagraitte) op je bordje.

Oesters en nog meer lekkers

Varen in Galicië, leuk voor de kids

Als je kids geen fan zijn van mosselen zijn er de meeuwen, die zijn er gek op! De kleine kinderen die aan boord waren hebben zich goed vermaakt met de meevliegende meeuwen. Het is gewoon een leuk uitje als je met kinderen in Galicië bent, helemaal als je het geluk hebt dat er dolfijnen mee zwemmen met de boot.

Illa A Toxa – Isla de la Toja

Ondertussen geniet je van het uitzicht op bijvoorbeeld A Toxa, het eilandje met het superluxe Spa hotel dat door middel van een mooie brug met O Grove verbonden is. De boot vertrekt ook vanaf dit eilandje.

In de verte d brug van A Toxa

Onder water

Het is leuk om even naar beneden te gaan om te zien hoe alles er onder water uit ziet. In het echt zijn de mosselen aan de touwen veel beter te onderscheiden, maar zo ziet het er ongeveer uit.

Mosselen uit Galicië

Wil je meer weten over de kwekerijen enzo?
Lees dan verder over de mosselen uit Galicië.

Mosselen aan de touwen

Aan wal in O Grove

Na iets meer dan een uur komt de haven van O Grove weer in zicht en ga je van boord. Er is een brede, stevige loopplank dus geen gewiebel. O Grove is een gezellig vissersdorp met veel (souverniers)winkeltjes en leuke terrassen. En dit schiereilandje heeft een ruime en ook prachtige keuze aan stranden.

Over O Grove

Meer varen in de Rías Baixas

Houd je niet van mosselen maar wel van varen dan is de overtocht naar Isla de Ons misschien meer voor jou.

Of met een zeilboot naar de Cíes Eilanden.