Op vakantie in Galicië in Noord-Spanje

 Een mooie reis met zijn tweetjes of een strandvakantie met het hele gezin. Een vakantie in Galicië in Noord-Spanje is culinair genieten, dansen op een dorpsfeest, slenteren door gehuchtjes uit een sprookjesboek, cultuur snuiven in een wereldstad en genieten van eindeloze groene heuvels en dalen. 

Provincies van Galicië, waar moet je zijn?

D vier provincies van Galicië zijn divers maar hebben één ding gemeen; een verrassende gastronomie, dito wijn, heerlijke stranden, uitgestrekte natuurgebieden en veel cultureel erfgoed. Maar ze hebben allemaal iets unieks:

A Coruña

Hoge kliffen en fijne (surf)stranden zijn de trekpleisters van de provincie A Coruña. De Toren van Hércules is een plaatje en op de gelijknamige hoofdstad wordt je op slag verliefd.

Pontevedra

Voor de kust van de provincie Pontevedra liggen de bekendste eilanden van Noord-Spanje, de Cíes Eilanden. De kust is vlakker dan in het noorden met heerlijke stranden en baaien. Dé plek ook voor de liefhebbers van Albariño en kustwandelingen.

Ourense

De enige provincie zonder kust is Ourense. Het bijzonder mooie gebied van de Ribeira Sacra, thermische bronnen, prachtige bruggen en een grote schat aan overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn de bijzondere blikvangers.

Lugo

Het natuurgebied O Courel siert met eeuwenoude eiken en wilde dieren het binnenland van de provincie Lugo. Historische architectuur vind je in de Muralla de Lugo, de oude verdedingsmuur om de stad of het oude Monforte de Lemos. De kust van Lugo ligt aan de Cantabrische Zee, met het strand van de kathedralen.

Kaart Galicië

Ontdek Galicië in Noord-Spanje

Veel van deze prachtige plekken ontdek tijdens onze rondreis Stad en Strand van Galicië.

De kust van Galicië en de Rías

De zeetongen die zich op een harmonieuze manier landinwaarts werken zijn het uiterlijke kenmerk van Galicië. Ze zorgen voor prachtige landschappen en zijn heel belangrijk voor de gastronomie. Maar ze zorgen ook voor  vele stranden, (beschermde) natuurgebieden en gezellige visserdorpen. De kust van Galicië van boven naar beneden:

De Cantabrische kust van Noord-Galicië

De Ría de Ribadeo in Lugo vormt de grens tussen Galicië en Asturias. Dit stuk kust wordt A Mariña Lucense genoemd en loopt tot A Coruña waar de Rías Altas beginnen. Dorpjes als Ribadeo, Rinlo of het bijzondere Viveiro zijn hier de must-sees. En natuurlijk het strand van de kathedralen.

Rías Altas

De hoge rías liggen in de provincie A Coruña. Tussen het uiterst noordelijke Cariño tot Arteixo liggen 8 rivierinhammen die samen de Rías Altas vormen. Je vindt er veel fijne (surf)stranden én het mooiste bankje van de wereld bij de kliffen van Loiba. En het grootste kustbos van Europa, As Fragas do Eume. Een fantastisch mooie streek.

Costa da Morte

De Dodenkust, een niet niet zo fraaie naam voor een prachtige streek. Deze kust ligt tussen de Riás Altas en de Rías Baixas en is de kust van het bekende Finisterre en pittoreske vissersdorpjes als Muxía. De veelzijdigheid van Galicië vind je goed terug aan de Costa da Morte. Van de grilligheid bij Kaap Touriñan beland je voor je het weet op een paradijselijk strand als dat van Carnota.

Rías Baixas

De lage rías beginnen bij Muros en eindigen bij A Guarda in het zuiden van Galicië. De Ría de Pontevedra en de Ría de Arousa zijn de bekendste rías. Deze bieden een uitgebreid scala aan stranden en baaien. Het grote strand van A Lanzada of de talloze kleinere stranden in O Grove of bij Isla de Arousa. Veel van deze parels vind je in O Salnés.

Maar het kan goed zijn dat je de Rías Baixas kent van de eerste klas kwaliteit mosselenoesters en Sint Jacobsschelpen en de Albariño, de unieke witte wijn uit deze streek.

Meer weten over deze streken?

Wandelen in Galicië

Vele prachtige wandelroutes slingeren door Galicië. Het is een wandelparadijs bij uitstek. Mei, juni en september, oktober zijn qua weer ideaal om te wandelen. Daarom hebben we heel leuke wandel- en cultuurvakanties in ons aanbod.
Meer over een wandel- en cultuurvakantie

Vakantie in Galicië, de keuken van Noord-Spanje

Eten en drinken is belangrijk voor de Gallego. Er wordt vaak, veel en goed gegeten (en gedronken). De Galiciër streeft naar eerlijke en eenvoudige gerechten, die fantastisch goed zijn klaargemaakt. Olijfolie, knoflook en paprikapoeder zijn voor veel gerechten de basisingrediënten. 

Mosselen uit Galicië

Naast stevige stoofpotten en empanada hebben vis en schelpdieren een belangrijke plaats in de Galicische keuken, met de pulpo op de eerste plaats. In Galicië eet je niet zomaar vis, je trakteert je zelf op een zeebanket! En mosselen uit Galicië staan bekend als de beste ter wereld. 

Pulpo uit Galicië (Noord-Spanje)

Albariño, Mencía en likeur

Wijnen uit Galicië
De Mencía en de Albariño, twee heerlijke voorbeelden van wijnen met D.O. Galicië. Het dorp Cambados, de bakermat van de Albariño is in 2017 uitgeroepen tot Europese Wijnhoofdstad. Je vindt hier talloze bodega´s en jaarlijks het feest van de Albariño!
Meer over deze unieke witte wijn uit Galicië

De vreselijk mooie Ribeira Sacra staat garant voor bijzonder goede rode wijnen zoals de Mencía.

Orujo
Voor na de maaltijd is er de Orujo. Een sterk soort brandewijn. Deze wordt gemaakt van de resten van de druif en is er in veel smaken, waarvan de licór café, de koffielikeur het bekendst is. Allemaal even gevaarlijk lekker. 

Licor café - Koffielikeur

Cultuur en feesten in Galicië

Een vakantie in Galicië in Noord-Spanje betekent ook mooie legendes, culturele feesten en natuurlijk doedelzakmuziek. Tradities en legenden van Kelten, Vikingen, Romeinen en Heiligen lopen als een rode draad door de Galicische cultuur.

Tijdens culturele feesten worden veldslagen gevierd en heiligen vereerd. En er is geen feest compleet zonder de gaiteros, de doedelzakspelers, pulpo en de traditionele churrasco, de Galicische barbecue.
Meer over culturele en gastronomische feesten

Galicië met kinderen

Een vakantie in Galicië met kinderen? Kinderen zijn al snel tevreden met zon, zee en strand. Maar er zijn ook talloze andere leuke mogelijkheden als waterparken, raften of spannende wandelingen.
Vakantie in Galicië met kinderen

Pontevedra met kinderen

Natuur en klimaat in Galicië

Galicië is een paradijs voor natuurliefhebbers. Langs de kust zie en ruik je veelal eucalyptus en den. Er stromen duizenden grote en kleine rivieren met kletterende watervallen, waar je net zo veel wilde paarden als wilde varens ziet.

In het binnenland van Galicië is er een meer dichte begroeiing, diepe wouden met eeuwenoude eiken. Vossen, wilde zwijnen, wolven, reebokken en beren bewonen deze bossen.

De vele rivieren, bossen en bergen zijn in combinatie met het Oceaan-klimaat ook een paradijs voor stormvogels, aalscholvers en daarmee voor vogelspotters. Dolfijnen worden vaak gespot in de Rías en voor de Atlantische kust. 

Het groene Spanje

Dat het hier meer regent als in de rest van Spanje is een waarheid als een koe, daarom is het ook zo mooi groen. Maar dat het áltijd regent is een fabel. 

Galicië is groot en de temperatuur per provincie verschilt. Aan de kust zijn de zomers niet te warm en de winters zacht.

In de binnenlanden echter kan het flink vriezen en zomers rond de 38 graden worden. Mist en nevel zie je vaak.

Meer over het klimaat in Galicië

Wilde paarden langs de weg

Typisch Galicisch

Het etnografische karakter van Galicië is niet alleen te danken aan vissers en boeren. Wat denk je van de hórreos, de calvaries en de pazos? Of de waardevolle petrogliefen, dolmens en castros uit de pre-romeinse tijd? Je vakantie in Galicië is eigenlijk niet compleet zonder iets van dit moois te zien.

Hórreos – graanschuren
Hoewel er duizenden van deze typerende voorraadschuren op palen, bedoeld om waardevolle oogst (vooral mais) in op te slaan in Galicië te vinden zijn, zijn er niet twee gelijk. In Combarro of Lira vind je hele mooie voorbeelden.

Cruceiros – calvaries
Maar liefst 12.000 calvaries telt Galicië. Het zijn kruispalen van steen, dichtbij kerken, begraafplaatsen en kruispunten. Ze dienen ter bescherming van reizigers en zijn ook een uiting van devotie.

Castros
Eén van de mooiste bewijzen van het Keltische verleden van Galicië zijn de Castros. Deze ommuurde nederzettingen, vaak gebouwd op strategische punten kun je op vele plekken bewonderen. De Castro de Baroña of die van Santa Trega zijn prachtig geconserveerd, je kijkt je ogen uit.

Petrogliefen
De betekenis van de in steen gebeitelde spiralen, cirkels, labyrinten of geometrische symbolen is nog steeds een mysterie. Galicië ligt vol met deze getuigenissen uit lang vervlogen tijden. In Campo Lameiro in Pontevedra vind je de grootste concentratie van Europa op dit gebied.

Pazos – huizen van de hoge heren
De grote huizen van adelijke families uit de 17e, 18e en 19e eeuw hebben hun voornaamheid niet verloren. Deze typisch Galicische landhuizen zijn vaak omringd door prachtige tuinen met uitheemse planten, waarvan de Camelia de meest geliefde is. De Pazo van Fefiñáns of de Pazo de Oca in Pontevedra zijn mooie voorbeelden van deze rijkdom.

Een aantal van deze mooie Pazos zijn in gebruik genomen als Paradores. Geweldig mooie 4-sterrenhotels op fantastische plekken waar een vorstelijk verblijf gegarandeerd is. We hebben een heerlijke reis langs de Paradores van Galicië.

Alles over de rondreis langs de Paradores van Galicië

Accommodatie in Galicië

De accommodaties die opgenomen zijn in onze rondreizen zijn veelal kleinschalige hotelletjes in het binnenland of aan de kust. Charmante accommdaties in Galicië die perfect aansluiten bij wat je zoekt.

Vakantie in Galicië met de camper

Ben je meer een liefhebber van een vakantie met de camper dan treft je het, Galicië is zeer campervriendelijk. Heb je geen zin in dat hele eind van Nederland naar Galicië, kijk dan eens naar de mogelijkheid om een camper te huren in Galicië.