Ontdek Galicië

Een vakantie in Galicië is een ontdekkingstocht die al je zintuigen prikkelt. Deze gastvrije parel in Noord Spanje verrast je met indrukwekkende kustpartijen en een uitgestrekt groen achterland. Dorpjes en wereldsteden vertellen een mooie geschiedenis, je kunt er fantastisch eten en er worden heerlijke wijnen gemaakt. Galicië heeft álles, je moet het alleen even weten!

Pontevedra met kinderen

Provincies van Galicië

Galicië is niet een provincie van Spanje maar één van de 17 autonome deelstaten, met een oppervlakte van bijna 30.000 vierkante kilometer. En daarvan zijn 1600 kilometer kustlijn. Heel veel te ontdekken dus in de 4 provincies van Galicië!

A Coruña

In de stad A Coruña, de gelijknamige hoofdstad van de provincie schittert de Toren van Hercules. De kust wordt gesierd door prachtige  kliffen en fijne surfstranden. Je vindt er authentieke dorpen als San Andrés de Teixido of Betanzos. En natuurlijk de stad van de kathedraal en einddoel van de pelgrims, Santiago de Compostela.

Pontevedra

Pontevedra is de provincie van de Rías Baixas en de Albariño. De kust is vlakker dan in het noorden, met vele heerlijke stranden en baaien. Voor de kust liggen een aantal prachtige eilanden waaronder de Cíes Eilanden. Pontevedra is ook de provincie van historische plaatsen als Combarro, Catoira of Tui.

Ourense

De enige provincie zonder kust is Ourense. Maar hier wordt je getrakteerd op thermische bronnen, natuurgebieden en dorpjes als Allariz en veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. In het noorden grenst de provincie aan de Ribeira Sacra.

Lugo

Natuurgebieden als Os Ancares of O Courel sieren met hun eeuwenoude eiken en wilde dieren het binnenland van Lugo. Ook vind je hier de indrukwekkende Muralla de Lugo, de oude verdedingsmuur om de stad en het historische Monforte de Lemos. De kust van Lugo grenst aan de Cantabrische Zee, daar waar je het mooie natuurmonument het strand van de kathedralen vindt. Het zuiden van Lugo grenst de Ribeira Sacra.

Meer over de provincies van Galicië

De Rías, de kust van Galicië

De zeetongen die zich op een harmonieuze manier landinwaarts werken zijn het uiterlijke kenmerk van Galicië. Ze zorgen voor prachtige landschappen en zijn heel belangrijk voor de gastronomie. Maar ze zorgen ook voor  vele stranden, (beschermde) natuurgebieden en gezellige visserdorpen. De kust van Galicië van boven naar beneden:

De Cantabrische kust van Galicië

De Ría de Ribadeo in Lugo vormt de grens tussen Galicië en Asturias. Dit stuk kust wordt A Mariña Lucense genoemd en loopt tot A Coruña waar de Rías Altas beginnen. Dorpjes als Ribadeo, Rinlo of het bijzondere Viveiro zijn hier de must-sees. En natuurlijk het strand van de kathedralen.

Rías Altas

De hoge rías liggen in de provincie A Coruña. Tussen het uiterst noordelijke Cariño tot Arteixo liggen 8 rivierinhammen die samen de Rías Altas vormen. Je vindt er veel fijne (surf)stranden én het mooiste bankje van de wereld bij de kliffen van Loiba. En het grootste kustbos van Europa, As Fragas do Eume. Een fantastisch mooie streek.

Costa da Morte

De Dodenkust, een niet niet zo fraaie naam voor een prachtige streek. Deze kust ligt tussen de Riás Altas en de Rías Baixas en is de kust van het bekende Finisterre en pittoreske vissersdorpjes als Muxía. De veelzijdigheid van Galicië vind je goed terug aan de Costa da Morte. Van de grilligheid bij Kaap Touriñan beland je voor je het weet op een paradijselijk strand als dat van Carnota.

Rías Baixas

De lage rías beginnen bij Muros en eindigen bij A Guarda in het zuiden van Galicië. De Ría de Pontevedra en de Ría de Arousa zijn de bekendste rías. Deze bieden een uitgebreid scala aan stranden en baaien. Het grote strand van A Lanzada of de talloze kleinere stranden in O Grove of bij Isla de Arousa. Veel van deze parels vind je in O Salnés.

Maar het kan goed zijn dat je de Rías Baixas kent van de eerste klas kwaliteit mosselenoesters en Sint Jacobsschelpen en de Albariño, de unieke witte wijn uit deze streek.

Meer weten over deze streken?

Wandelen in Galicië

Vele prachtige wandelroutes slingeren door Galicië. Het is een wandelparadijs bij uitstek. Mei, juni en september, oktober zijn qua weer ideaal om te wandelen. Daarom hebben we heel leuke wandel- en cultuurvakanties in ons aanbod.
Meer over een wandel- en cultuurvakantie

De Galicische keuken

Eten en drinken in Galicië is een feestje! De Galiciër streeft naar eerlijke en eenvoudige gerechten. Maar wel fantastisch goed klaargemaakt. Olijfolie, knoflook en paprikapoeder zijn voor veel gerechten de basisingrediënten. 

Mosselen uit Galicië

Naast stevige stoofpotten en empanada hebben vis en schelpdieren een belangrijke plaats in de Galicische keuken, met de pulpo op de eerste plaats. In Galicië eet je niet zomaar vis, je trakteert je zelf op een zeebanket! En mosselen uit Galicië staan bekend als de beste ter wereld. Eten en drinken is sowiezo heel belangrijk voor de Gallego. Er wordt vaak, veel en goed gegeten (en gedronken).

Pulpo

Albariño, Mencía en likeur

Wijnen uit Galicië
De Mencía en de Albariño, twee heerlijke voorbeelden van wijnen met D.O. Galicië. Het dorp Cambados, de bakermat van de Albariño is in 2017 uitgeroepen tot Europese Wijnhoofdstad. Je vindt hier talloze bodega´s en jaarlijks het feest van de Albariño!
Meer over deze unieke witte wijn uit Galicië

De vreselijk mooie Ribeira Sacra staat garant voor bijzonder goede rode wijnen zoals de Mencía.

Orujo
Voor na de maaltijd is er de Orujo. Een sterk soort brandewijn. Deze wordt gemaakt van de resten van de druif en is er in veel smaken, waarvan de licór café, de koffielikeur het bekendst is. Allemaal even gevaarlijk lekker. 

Licor café - Koffielikeur

Cultuur en feesten in  Galicië

Galicië staat bol van mooie legendes, culturele feesten en natuurlijk doedelzakmuziek. Tradities en legenden van Kelten, Vikingen, Romeinen en Heiligen lopen als een rode draad door de Galicische cultuur.

Tijdens culturele feesten worden veldslagen gevierd en heiligen vereerd. En er is geen feest compleet zonder de gaiteros, de doedelzakspelers, pulpo en de traditionele churrasco, de Galicische barbecue.
Meer over culturele en gastronomische feesten

Galicië met kinderen

Een vakantie in Galicië met kinderen? Kinderen zijn al snel tevreden met zon, zee en strand. En met de 1600 kilometer kustlijn hebben we daar genoeg van in Galicië. Maar er zijn ook talloze andere leuke mogelijkheden als waterparken, raften of spannende wandelingen.
Meer over een vakantie in Galicië met kinderen

Natuur en klimaat in Galicië

Galicië is een paradijs voor natuurliefhebbers. Langs de kust zie en ruik je veelal eucalyptus en den. Er stromen duizenden grote en kleine rivieren met kletterende watervallen, waar je net zo veel wilde paarden als wilde varens ziet.

In het binnenland van Galicië is er een meer dichte begroeiing, diepe wouden met eeuwenoude eiken. Vossen, wilde zwijnen, wolven, reebokken en beren bewonen deze bossen.

De vele rivieren, bossen en bergen zijn in combinatie met het Oceaan-klimaat ook een paradijs voor stormvogels, aalscholvers en daarmee voor vogelspotters. Dolfijnen worden vaak gespot in de Rías en voor de Atlantische kust. 

Het groene Spanje

Dat het hier meer regent als in de rest van Spanje is een waarheid als een koe, daarom is het ook zo mooi groen. Maar dat het áltijd regent is een fabel. 

Galicië is groot en de temperatuur per provincie verschilt. Aan de kust zijn de zomers niet te warm en de winters zacht.

In de binnenlanden echter kan het flink vriezen en zomers rond de 38 graden worden. Mist en nevel zie je vaak.

Meer over het klimaat in Galicië

Wilde paarden langs de weg

Typisch Galicisch

Het etnografische karakter van Galicië is niet alleen te danken aan vissers en boeren. Wat denk je van de hórreos, de calvaries en de pazos? Of de waardevolle petrogliefen, dolmens en castros uit de pre-romeinse tijd? Je vakantie in Galicië is eigenlijk niet compleet zonder iets van dit moois te zien.

Hórreos – graanschuren
Hoewel er duizenden van deze typerende voorraadschuren op palen, bedoeld om waardevolle oogst (vooral mais) in op te slaan in Galicië te vinden zijn, zijn er niet twee gelijk. In Combarro of Lira vind je hele mooie voorbeelden.

Cruceiros – calvaries
Maar liefst 12.000 calvaries telt Galicië. Het zijn kruispalen van steen, dichtbij kerken, begraafplaatsen en kruispunten. Ze dienen ter bescherming van reizigers en zijn ook een uiting van devotie.

Castros
Eén van de mooiste bewijzen van het Keltische verleden van Galicië zijn de Castros. Deze ommuurde nederzettingen, vaak gebouwd op strategische punten kun je op vele plekken bewonderen. De Castro de Baroña of die van Santa Trega zijn prachtig geconserveerd, je kijkt je ogen uit.

Petrogliefen
De betekenis van de in steen gebeitelde spiralen, cirkels, labyrinten of geometrische symbolen is nog steeds een mysterie. Galicië ligt vol met deze getuigenissen uit lang vervlogen tijden. In Campo Lameiro in Pontevedra vind je de grootste concentratie van Europa op dit gebied.

Pazos – huizen van de hoge heren
De grote huizen van adelijke families uit de 17e, 18e en 19e eeuw hebben hun voornaamheid niet verloren. Deze typisch Galicische landhuizen zijn vaak omringd door prachtige tuinen met uitheemse planten, waarvan de Camelia de meest geliefde is. De Pazo van Fefiñáns of de Pazo de Oca in Pontevedra zijn mooie voorbeelden van deze rijkdom.

Een aantal van deze mooie Pazos zijn in gebruik genomen als Paradores. Geweldig mooie 4-sterrenhotels op fantastische plekken waar een vorstelijk verblijf gegarandeerd is. We hebben een heerlijke reis langs de Paradores van Galicië.

Alles over de rondreis langs de Paradores van Galicië

Accommodatie in Galicië

De accommodaties die opgenomen zijn in onze rondreizen zijn veelal kleinschalige hotelletjes in het binnenland of aan de kust. Charmante accommdaties in Galicië die perfect aansluiten bij wat je zoekt.

Vakantie in Galicië met de camper

Ben je meer een liefhebber van een vakantie met de camper dan treft je het, Galicië is zeer campervriendelijk. Heb je geen zin in dat hele eind van Nederland naar Galicië, kijk dan eens naar de mogelijkheid om een camper te huren in Galicië.