Vikingen in Galicië

Duizenden mensen gekleed in berenvellen, helmen met horens en zwaarden in de hand staan op de kade van de Río Ulla te wachten op de invasie van de Vikingen. Op de achtergrond de historische verdedigingstorens, de Oostelijke Torens. Een mooi, indrukwekkend decor voor een belangrijk en superleuk cultureel feest; het Vikingenfestival in Galicië.

De Oostenlijke Torens in Catoira

Catoira en de Vikingen

Net als duizend jaar geleden willen de Vikingen via Catoira naar Santiago de Compostela, ze zijn uit op de schatten van de kathedraal van Santiago. Luid hoorngeblaas kondigt hun komst aan.

Als de barbaren onder leiding van Ulfo, de koning van de Vikingen het oorlogsschip afspringen om Catoira te veroveren staat er een leger Gallego´s klaar om hen terug te dringen. Een hilarisch spektakel dat voor veel kabaal, gelach en gejuich onder de strijders en toeschouwers zorgt. 

Daar komen ze!

Waarom een Vikingfestival?

Denemarken en Galicië
In 1960 besloot een literair en artistiek genootschap de verovering van Catoira te vieren in plaats van te betreuren. Van een kleine groep dichters groeide het feest uit tot één van de belangrijkste culturele feesten in Galicië. Inmiddels is deze verklaard als feest van Internationaal Toeristisch Belang. 

De band tussen Frederikssund in Denemarken en Catoira is sterk. Het Vikingenfestival staat dan ook symbool voor de verbroedering tussen de twee landen. 

De Drakkar
Het oorlogsschip, de Drakkar, is door een groep scheepsbouwers uit Catoira gebouwd. In 1993 zijn ze naar Denemarken gegaan om de bouw van een Vikingschip onder de knie te krijgen.

Weer terug in Catoira bouwden ze hun eigen oorlogsschip voor het Vikingenfestival in Galicië. Een echte drakkar, gebouwd naar het wrak dat werd gevonden voor de kust van Denemarken vlakbij Roskilde´s Fjord, maar dan kleiner.

Oorlogsschip de Drakkar

Wat is er te doen op dit feest?

Het is echt een leuk feestje! Een hele week genieten van traditionele muziek en dans, workshops en allerlei voorstellingen en ´s avonds een openlucht disco! En zoals het hoort op een Galicisch feest, heel veel eten en drinken.  Pulpo, churrasco (spare ribs), empanadas en nog veel meer lekkers uit de Galicische keuken is verkrijgbaar. 

Braderie

Vriendelijke vuurspuwers
Op het festivalterrein gebeurt er van alles. Er zijn vuurspuwers, wijn drink je uit een helm en niet  uit een glas en overal zitten groepjes mensen te eten.

Wat echt opvalt is de supergezellige en relaxte sfeer die er hangt. Het Vikingfestival in Galicië is gewoon een vriendelijk feestje.

Vuurspuwers en trommels

Levensgrote Barbaren 
Zie je wel? Zelfs de meest bloeddorstige Barbaren uit het hoge Noorden worden heel vriendelijk neergezet. Het terrein bij de torens van Catoira staat vol met dit soort plastic figuren.

Vriendelijke Viking

Wanneer is het Vikingenfestival?

In 2023 is het de 63e keer dat dit feestje gevierd wordt, van 01-08-23 tot en met 06-08-23.

Het hoogtepunt van het Vikingenfestival is op zondag de 6e om 12.30 uur. Want dan wordt de verovering nagebootst. En dat is natuurlijk waar het allemaal om draait met de Drakkar in volle glorie. Erg leuk feestje! Als je met kinderen op vakantie in Galicië bent doe je ze een plezier om er naar toe te gaan.