DE GALICISCHE KEUKEN

Culinaire hoogstandjes in Noord Spanje

/DE GALICISCHE KEUKEN
DE GALICISCHE KEUKEN2018-07-02T11:29:55+00:00

Vis en schelpdieren zijn de parels uit de Galicische keuken. De Galiciërs hebben een voorliefde voor alles uit de zee en doen daar fantastische dingen mee. De Gallegos hebben ook een passie voor goedgevulde stoofpotten. Het liefst met vlees van eigen slacht en groenten uit eigen tuin. Dan weet je tenminste wat je eet, zeggen onze buren.

Eerlijk en eenvoudig

De Galicische keuken streeft naar eerlijke en eenvoudige gerechten. Olijfolie, knoflook en paprikapoeder vormen meestal de basisingrediënten. Vis en schelpdieren worden vaak alleen maar gekookt, beetje citroen en zeezout en that´s it. Dan kan ook want de kust voor Galicië en de inhammen (de rías) zijn visgrond van de beste kwaliteit. Ben je een liefhebber dan mag je het Fiesta del Marisco, het Zeevruchtenfeest in O Grove niet missen.

Weinig sauzen in de keuken van de Galiciër

Je komt maar weinig sauzen tegen in de Galicische keuken. Als er al een saus gemaakt wordt is dat vaak met fijngesneden ui, knoflook, peterselie en wijn. Als je op een menukaart a la marinera ziet staan is het altijd deze saus. Onze mosselsauzen bijvoorbeeld vinden ze maar niets. Sauzen zijn zonde van de smaak. En gelijk hebben ze ook eigenlijk.

Stoofpotten uit de Galicische keuken

In Galicië houden ze van stevige kost. De stoofpotten zoals de cocido Gallego horen dan ook op iedere menukaart thuis. Spek, chorizo, rundvlees, varkensoor, kikkererwten en aardappels, het gaat er allemaal in. Wat kool erbij (knolraap of groene kool) en een paar uur laten stofen. Of de caldo Gallego, lekkere bouillon met schenkel, witte bonen en natuurlijk chorizo. Stevige kost voor koude dagen.

de Galicische Keuken

Empanada

Er is nog iets wat de Gallegos kunnen als geen ander. Gevulde pastei maken. Ik noem het pastei omdat het geen brood of pizza is. Het heet empanada en het is er in vele soorten en maten. De empanada Gallega is onmisbaar in de Galicische keuken en wordt gegeten als voorgerecht of tapa en de vulling verschilt per streek. De empanada is verkrijgbaar met vlees- of visvulling. Daarin zit ook het prijsverschil. Een vulling van vis en schelpdieren is prijziger dan die met vlees.

Typisch Galicisch

Wat je ook op iedere menukaart ziet zijn de pimientos de Padrón. Kleine groene paprikaatjes uit de streek Padrón, die je alleen even bakt in de olijfolie. Met flink wat zeezout er op. Heerlijk!

Grote porties

Als je tijdens je vakantie in Galicië uit eten gaat reken dan op grote porties. Vaak zijn de voorgerechten al heel behoorlijk en heb je niet zo heel veel meer nodig. De Gallego´s houden niet alleen van goed eten, maar ook van véél eten!

Nog meer Galicië?

Cultuur, Stranden, Wandelroutes

Volg Ontdek Galicië op:

Vraagje? Whatsapp ons!