O Grove en de route van de zwarte stenen

Grote rotsblokken, mooie duinpartijen en schitterende kleine baaien aan de Atlantische Oceaan zijn het decor als  je gaat wandelen in O Grove in de Rías Baixas, langs de route van de Piedras Negras, de Zwarte Stenen. Dat van het zwarte valt wel mee hoor, het is meer prachtig grijs. De route is nagoeg vlak en loopt bijna helemaal over een vlonderpad. Daarom is het ook een fijne route voor kinderen.

Vlonderpad kustwandeling O Grove
Wandelen in O Grove, de kust van Galicië

San Vicente do Mar in O Grove

Voor deze mooie wandeling langs de kust van O Grove is de kleine jachthaven van San Vicente do Mar een perfect startpunt. Je kunt daar goed je auto kwijt en een koffie nemen voordat je begint. En vanaf hier wandel je zó het vlonderpad op. De eerste bijna 3 kilometer van de route gaat over dit pad, daarna wandel je over zandweggetjes.

De route van de zwarte stenen

Deze route heet la ruta de las piedras negras, de route van de zwarte stenen. Zwarte stenen hebben we nog nooit gezien maar wel bijzonder fraaie hoge rotsen! Grote jongens in allerlei prachtige vormen en hoogtes met daar achter steeds weer een mooie baai.

Vlonderpad van de Piedras Negras, O Grove
De wandeling in O Grove langs mooie baaien

O Grove en de Prestige

Al snel loop je tegen dit mooie en indrukwekkende monument aan, gemaakt ter ere van de 300.000 vrijwilligers die hebben geholpen de kust te reinigen na de ravage van de olieramp met de Prestige in 2002.

De mensen zijn uitgebeeld in het wit, vanwege de witte pakken die ze tijdens het zware schoonmaakwerk droegen.

Monument ter ere van de vrijwilligers

Wandelen en cultuur in O Grove

Het zijn niet alleen de mooiste stranden van Galicië die hier de kust sieren maar ook een stukje cultuur.

Na ongeveer 2 km. kom je langs een oude militaire basis waarvan je de kanonnen nog kunt zien.

En een stuk verder loop je tegen een archeologische opgraving aan. De Adro Vello is één van de duizenden castro´s van Galicië. Het is een kleine maar waardevolle castro met resten van een Visigotische kerk uit de 5e eeuw, een begraafplaats en en vestingsmuur.

Maar dit is niets vergeleken met de indrukwekkende castro van Santa Trega, in het zuiden van Galicië.

Kanon militaire basis
Opgravingen, Adro Vello

Bankjes
Op de route vind je een aantal van dit soort ‘wegmijmer’-plekken. Gewoon even zitten en genieten.

Even zennen

Groot zandstrand

Als je de castro achter je laat doemt er na een paar kilometer een groot strand voor je op, Area Grande heet het, vrij vertaald betekent dat: Groot zand. Er zijn honderden stranden in Galicië met deze naam.

Beschermd natuurgebied O Grove

Als je van vogels houdt dan tref je het want na het grote strand en een klein stukje door het zand kom je bij Lagoa de Bodeiro, in een beschermd natuurgebied en broedplaats voor duinvogels. Het is een groot gebied waar ook gemeentes als Cambados, Sanxenxo of Illa de Arousa deel van uitmaken.

O Grove en de route van Padre Sarmiento

Een gedeelte van deze route is een etappe van de route van Padre Sarmiento. Als je van wandelen langs de kust houdt is dit echt een route voor jou!

Prachtige baaien in San Vicente do Mar
Natuurpark op de kustwandeling in O Grove
De lagune Bodeiro, O Grove

Het mooiste van deze wandelroute in O Grove

Tot nu toe een prachtige route maar het kan nog mooier. Want je bent nu bijna bij Punta Moreiras, de mooiste plek van O Grove. Of misschien wel van heel Pontevedra. Het uitzicht op de kleine vissershaven Meloxo is echt een lust voor het oog en er is een prachtig beeldenpark.

Beeldenpark Punta Moreiras

De beelden zijn gemaakt door leerlingen van de Beeldhouwschool in Pontevedra en zijn vanaf 2014 te bewonderen. Naast deze sculpturen staan er een aantal etnografische elementen die verband houden met de zee-industrie. Het geheel wordt ook wel  ”De visserswijk” genoemd.

De haven van O Meloxo, O Grove
Beeldenpark Punta Moreiras in O Grove
Beeldenpark Punta Moreiras
Sculptuur beeldenpark O Grove

Aquarium en museum van O Grove

Ook vind je hier het aquarium en het pekelmuseum. In het museum zie je hoe vroeger de vis werd gezouten en nog veel meer leuke en leerzame dingen die met de zee te maken hebben.

O Grove

Mooie wandelroutes is niet het enige dat O Grove te bieden heeft, het is ook een heel fijne bestemming voor een gezinsvakantie in Galicië en natuurlijk het paradijs voor mosselliefhebbers!

Leuke dingen in O Grove

Meer wandelen in Galicië

Sarmiento - onderweg naar Cambados

Route van Padre Sarmiento

Vanaf 515 p.p. / 12 dgn.

Variante Espiritual

Variante Espiritual

Vanaf € 345 p.p. / 7 dgn.

Weetjes

  • Vanaf de jachthaven tot aan de haven van Meloxo is bijna 15 km.
  • Je kunt ook bij Lago Bodeiro binnendoor terug lopen naar de jachthaven van San Vicente dan maak je een rondje van bijna 16 km. En dan alsnog met de auto naar Punta Moreiras want dat wil je echt zien!
  • Met vooral kleine kinderen kun je het beste na het vlonderpad terugwandelen.