Waar klein Combarro groot in is

Even denk je op het decor van een film over de Middeleeuwen te zijn beland. Zó typisch is Combarro in Galicië met haar 1.500 inwoners. Eén van de meest karakteristieke dorpjes aan de Galicische kust. Te klein voor trendy winkelen maar weer heel groots in andere dingen.

De Horreos van Combarro

Middeleeuwen en toerisme in Combarro

Het kleine dorpscentrum, de oude vissershuizen, de horreos en de kruispalen geven het geheel een écht Middeleeuws tintje. Omdat het een bijzonder geheel is zorgt dit echter ook voor veel dagtoeristen. In juni, juli en augustus merk je dat want dan wordt dit pittoreske dorpje druk bezocht. De rest van het jaar merk je er bijna niets van en is het nog net als in de vorige eeuw, zeggen de mensen die het kunnen weten. De vissers repareren nog steeds hun netten en de schelpenraapsters zijn dagelijks aan het werk. 

Schelpenraapster aan het werk

Bijzondere horreos in Combarro

Van origine werden de horreos gebruikt om met name mais in te drogen en te bewaren. Maar in Combarro worden ze ook gebruikt voor het drogen van bijvoorbeeld sardines. De horreos zie je in heel Galicië, waarom zijn die van Combarro dan bijzonder?

30 horreos
Naast de grote hoeveelheid op een klein stukje, 30 in totaal, staan ze soms ook bijna ín zee. Omdat vroeger, toen de mensen nog leefden van de visvangst de huizen  en horreos ook als aanlegsteiger voor de vissersbootjes dienden. Hoe dan ook, ze zijn prachtig!

Combarro, Rías Baixas

Zin in Combarro?

Een bezoek aan dit o zo mooie dorpje is opgenomen in onze wandel- en cultuurvakanties in Galicië.

Koffielikeur uit Galicië

Een rondje door de wirwar aan steegjes is als het ware een wandeling door de vorige eeuw. Maar als je één van de huisgemaakte likeurtjes proeft die je overal worden aangeboden ben je zo weer in het nu. Het is net zo sterk als lekker en de Gallegos maken er een sport van dit brouwsel aparte smaken mee te geven. Die van koffie (licor café) en kruiden (licor de hierbas) zijn het populairst.

Koffielikeur proeven in Combarro

Zien in Combarro

Moderne jachthaven
Vanuit het middeleeuwse tafereel van zeemanshuisjes en horreos loop je zo de hypermoderne jachthaven binnen. Een groot en verrassend contrast. Mooie jachten en andere pleziervaartuigen liggen klaar om bewonderd te worden en aan de boulevard zijn restaurants en tapasbars.

Cruceiros
Je kunt er niet om heen, los cruceiros, de kruisbeelden. In Combarro vind je 6 van deze beelden en ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn er geen twee gelijk. Er zijn enorm veel van deze cruceiros in Galicië en er is een mooi verhaal bij.

Niets missen over Galicië?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Kruisbeeld - Cruceiro

Doen in Combarro

Boottochtjes
Stukje varen over de Ría de Pontevedra, langs het eiland Tambo en de mosselkwekerijen. Het tochtje duurt ongeveer anderhalf uur en de boot vertrekt vanaf de haven. 

Alles over mosselkwekerijen in Galicië

Watersport
Voor kayakken, surfen, pleziertochtjes, duiken en noem maar op kun je terecht op één van de stranden in of vlakbij Sanxenxo.

Karten, quads en kano
De kartbaan in Sanxenxo heeft behalve snelle karts nog heel veel andere leuke dingen.

Wandelen in Galicië

Combarro ligt op de route van twee heel mooie wandelroutes door deze streek. De Route van Padre Sarmiento en de Variante Espiritual..

Weetjes

  • Vigo, 35 km.

  • Santiago de Compostela, 80 km.

  • Porto (Portugal), 179 km.

  • Werelderfgoed sinds 1972

  • ca. 1800 inwoners

  • Pontevedra, 20 min. met de auto