COMBARRO

Het leukste dorp van Galicië

Even denk je op het decor van een film over de Middeleeuwen te zijn beland. Zó typisch is Combarro met haar 1.500 inwoners. Eén van de meest karakteristieke dorpjes aan de Galicische kust. Te klein voor trendy winkelen maar weer heel groots in andere dingen.

Leuk familiehotel in Combarro

Zoals zo veel dorpjes in deze streek heeft het altijd geleefd van de zee. Je zou denken dat de horreos daarom op de rotsblokken aan de branding zijn gebouwd. Dat is niet het geval. Om het vruchtbare land optimaal te benutten werd er zoveel mogelijk op de rotsen gebouwd. Het mystieke karakter van dit dorp is dus geboren uit noodzaak.

De Horreos van Combarro

Het kleine dorpscentrum, de oude vissershuizen en de horreos zorgen de laatste jaren voor toeristische activiteiten. Maar daar merk je bijna niets van, het is nog net als in de vorige eeuw, zeggen de mensen die het kunnen weten. De vissers repareren nog steeds hun netten en de schelpenraapsters zijn dagelijks aan het werk. 

Schelpenraapster aan het werk

Leuke info over Combarro

Van origine werden de horreos gebruikt om met name mais in te drogen en te bewaren. Maar in Combarro worden ze ook gebruikt voor het drogen van bijvoorbeeld sardines. De horreos zie je in heel Galicië, waarom zijn die van Combarro dan bijzonder? Naast de grote hoeveelheid op een klein stukje, 30 in totaal, staan ze soms ook bijna ín zee. Omdat vroeger, toen de mensen nog leefden van de visvangst de huizen  en horreos ook als aanlegsteiger voor de vissersbootjes dienden.

Laag water in Combarro

Een rondje door de wirwar aan steegjes is als het ware een wandeling door de vorige eeuw. Maar als je één van de huisgemaakte likeurtjes proeft die je overal worden aangeboden ben je zo weer in het nu. Het is net zo sterk als lekker en de Gallegos maken er een sport van dit brouwsel aparte smaken mee te geven. Die van koffie en kruiden zijn het populairst.

Koffielikeur proeven in Combarro

Zien in Combarro

Vanuit het middeleeuwse tafereel van zeemanshuisjes en horreos loop je zo de hypermoderne jachthaven binnen. Een groot en verrassend contrast. Mooie jachten en andere pleziervaartuigen liggen klaar om bewonderd te worden en aan de boulevard zijn restaurants en tapasbars.

Je kunt er niet om heen, los cruceiros, de kruisbeelden. In Combarro vind je 6 van deze beelden en ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn er geen twee gelijk. Er zijn enorm veel van deze cruceiros in Galicië en er is een mooi verhaal bij.

Kruisbeeld - Cruceiro
Bekijk alle hotels in Combarro

Doen in Combarro

Boottochtjes
Stukje varen over de Ría de Pontevedra, langs het eiland Tambo en de mosselbanken. Het tochtje duurt ongeveer anderhalf uur en de boot vertrekt vanaf de haven. Kinderen tot 12 jaar betalen € 7,00 en volwassenen € 15.00. Info over deze boottocht.

Watersport
Voor kayakken, surfen, pleziertochtjes, duiken en noem maar op kun je terecht op één van de stranden in of vlakbij Sanxenxo.

Karten, quads en kano
De kartbaan in Sanxenxo heeft behalve snelle karts nog heel veel andere leuke dingen.

Golfen
Op 20 minuten rijden ligt eén van de mooiste golfbanen van Galicië, Campo de Golf de Meis. De golfbaan van La Toja is wat verder weg, een half uurtje.

Wandelen
De Route van Padre Sarmiento loopt dwars dor Combarro en de Variante Espiritual loopt er langs.

Weetjes

  • Vigo, 35 km.

  • Santiago de Compostela 80 km.

  • Porto (Portugal) 179 km.

  • Werelderfgoed sinds 1972

  • ca. 1800 inwoners

  • Pontevedra op 20 minuten

Volg Ontdek Galicië op:

2018-12-05T13:36:05+00:00

2
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Henriette

Wat een geweldig gebied, wij overwinteren altijd met de caravan in Spanje in de buurt van Alicante, rijden vanaf Holland, Parijs, Bordeaux, Biarits en zakken dan af Pamplona, Zaragossa naar Crevillente. Volgend jaar 2018 in oktober komen we bij jullie aan, zijn er ook campings aan het strand. We verheugen ons nu al op het fraaie verblijf bij jullie. Het leuke is dat wij in Holland 28 jaren op GALICIË gewoond hebben in Leusden in de
Tot ziens in 2018 met vriendelijke groet Henriette.

Vraagje? Whatsapp ons!