Omdat ik Santiago de Compostela alleen kende als de stad van de Pelgrims moest het wel een saaie stad zijn, dacht ik. Wat een vergissing! Het was te veel voor één dag, we moeten nog een keer terug. Maar dat is geen straf.

De Kathedraal is nóg indrukwekkender dan ik dacht en het spirituele sfeertje is niet saai maar bijzonder. Het stokoude centrum is zoals het moet zijn. Een wirwar van steegjes, pleinen, souvenierswinkeltjes en bars. Maar op het moment dat je dit deel uitloopt zie je een modern, jong en groen Santiago de Compostela. Trendy restaurants, moderne winkels en mooie parken.

Groen Santiago

De eerste steen
Ongelooflijk eigenlijk dat het kleine mausoleum voor de Apostel Santiago in een heilig bos aan het eind van de wereld, het begin is geweest van de  monumentale stad die Santiago de Compostela nu is.

Santiago de Compostela

Zien in Santiago de Compostela

Plaza de Obradoiro
Met de Kathedraal, de vier pleinen die er omheen liggen en het centrum ben je wel even zoet. Als je ook nog de Kathedraal van binnen wilt zien, wat een absolute aanrader is, trek er dan maar een hele ochtend voor uit.

De Kathedraal
Voor de Kathedraal moet je echt de tijd nemen. Wij waren diep onder de indruk van het interieur. Wat een pracht en praal!

Rondleiding
Veel verschillende (bid)ruimtes en als je éénmaal voor het Altar Mayor staat val je echt even stil. Als je alles wilt weten en vooral ook alles wilt zien kun je het beste een rondleiding boeken.

Altar Mayor van de Kathedraal in Santiago

Groen
Er zijn parken en tuinen waar je blij van wordt. Het park van de Alameda, het eikenbos van Santa Susana, het Campus Universitario Sur en de parken van Santo Domingo de Bonaval en Belvís zijn een lust voor het oog.

Kunst
Santiago staat bol van de musea en kunsthallen. Even buiten Santiago ligt Gaías, de Stad van de Galicische Cultuur. Een centrum waar architectuur in dienst staat van kunst en cultuur, zoals de Gallego´s zeggen. Het meest bezochte museum is het Pelgrimsmuseum.

Pelgrimsmuseum in Santiago

Doen in Santiago de Compostela

Free Tour Compostela
Dagelijks om 11.00 uur vertrekt er vanaf de Plaza de Obradoiro een gids voor een rondleiding door de stad. In het Engels en Spaans komen er anecdotes, uitleg, legendes en gastronomische tips voorbij.

Fooi
In de periode van november tot en met februari is de tour alleen in het Spaans. De tour duurt 2 uur en is gratis, maar het is wel leuk als je de gids een fooi geeft.

Toeristentrein
Vanaf april tot half oktober kun je met de toeristentrein een route maken langs de mooiste parken van Santiago en historische wijken als Sar en Conxo. Het is goed georganiseerd want je komt er niet alleen langs maar er is ruimte om één en ander te bekijken. Het treintje vertrekt vanaf het Plaza de Obradoiro (10.00 – 11.30 – 13.00 – 16,00 – 17.30 en 19.00 uur).

Plaza de Obradoiro
Bekijk alle hotels in Santiago

Shop Till You Drop in Santiago

Voor gastronomen
Net als de Kathedraal zou de Mercado de Abastos ook een verplicht nummer moeten zijn.  Schelpdieren, vlees, vis, kazen, honing, gebak, groentes, wijn en likeuren. Het water loopt je in de mond op deze grote, traditionele markt. Dagelijks in het oude centrum van 09.00 tot 14.00 uur

De P.C. Hooftstraat van Santiago
Internationale merken, bekende Spaanse ontwerpers, juweliers, boutiques en af en toe een delicatessewinkel of café. In het winkelgebied Ensanche kun je je helemaal uitleven en vanuit het oude centrum loop je er zo naar toe.

Het is leuk shoppen in Santiago

Voor als het regent
Net buiten het centrum kun je terecht in drie overdekte winkelcentra.

Centro Comercial Compostela
Mijn favoriet want daar is de Corte Inglés.

Centro Comercial Área Centra
Handige optie als je met kids bent want er is een goede opvang.

Centro Comercial As Cancelas,
Het leuke aan dit centrum is de verdieping met alleen maar restaurants en een bioscoop.

Souveniers scoren
Misschien wil je als souvenier iets met een Sint Jacbosschelp. Of een mooi stukje boorduurwerk, iets van de zilversmid of misschien wel een Keltisch amulet. Allemaal oude ambacht uit één van de 300 ateliers die Santiago rijk is. Je vindt al dit moois in het historisch centrum.

Keltische cultuur in Galicië

Feest in Santiago

Het zou mooi zijn als je de tweede helft van juli in Santiago de Compostela kunt zijn. Dan staat de stad in het teken van de feesten ter ere van de Apostel Santiago. Met als hoogtepunt 24 juli.

Dag van Galicië
Het is een goed idee om dan te blijven tot 25 juli want dan is het de Dag van Galicië, óók een leuk feest!

Weetjes

Volg Ontdek Galicië op: