De wind door je haar, mosselen en wijn op tafel, goed gezelschap en een prachtig uitzicht. Varen in de Rías Baixas hoort een beetje bij je vakantie in Galicië. Na afloop weet je álles over de mossel- en oesterkwekerijen en ben je in de watten gelegd door de enthousiaste bemanning van de toffe boot.

Eén van de Catamarans

Varen over de Ría de Arousa

Wij namen de boot vanaf O Grove om over de Ría de Arousa te varen. Omdat deze Ría de grootste is van de Rías Baixas en je daarna lekker door O Grove kunt slenteren. De boten gaan om het half uur en je kunt aan de haven het kaartje kopen. Goed geregeld. De bemanning heet je welkom en wijst je een plekje. Je vaart weg en komt al snel langs de eerste mosselkwekerij, de batea.

De Ría de Arousa en de kwekerijen

Mosselen en oesters uit de Rías Baixas

De Ría de Arousa is de meest beschutte ría van de Rías Baixas en heel rijk aan plangton. Daarom vind je 1800 van de 3000 mosselkwekerijen die Galicië rijk is in de Ría de Arousa. Daarvan beheert O Grove er 500 en die zijn goed voor 25 miljoen kilo mosselen per jaar. De oesterkwekerij zorgt voor 30 ton oesters per jaar.

Batea

Leerzaam boottochtje

Halverwege stapt een bemanningslid op een batea om alles te laten zien. Hij haalt bijvoorbeeld de touwen uit het water zodat je een beter beeld van alles hebt. Er is een gesproken uitleg in het Spaans en er zijn geprinte versies in verschillende talen. De bemanning is attent want bij aankomst hoorde één van de dames ons Nederlands praten en kwam gelijk met een Duitse versie op de proppen! Er bleek ook een Nederlandse versie te zijn.

Demonstratie en uitleg

Toerist in eigen land

Er hangt een gezellige vakantiesfeer op de boot en het is niet té druk. Is het toeristisch? Een beetje wel ja want de meeste Gallegos weten wel hoe het zit met de mosselkwekerijen in Galicië dus die gaan niet snel varen in de Rías Baixas. Naast ons eigen Nederlandse geklets met familie hoorden we vooral Portugees en keurig Madrileens Spaans.

Varen in de Rías Baixas

Eat till you drop!

Ondertussen is de scheepskok druk in de weer met jouw hapje Galicië! Als de ene schaal leeg is staat er voordat je het in de gaten hebt weer een volle voor je neus. Geen mosselsauzen of andere kruiden, alleen gekookt. Een paar jaar geleden werden de mosselen geserveerd met partjes citroen. Maar omdat mensen die in het water gooiden kon dat niet meer. Geeft niets, lekker is het toch wel!

De scheepskok van El Pelegrín

Schuitje varen, wijntje drinken

De knetterverse mosselen, wijn en frisdrank zijn bij het kaartje voor de boot inbegrepen. De net zo verse oesters niet en dat is logisch als je bedenkt dat oesterzaad geïmporteerd wordt uit Frankrijk of Italië. Maar ze komen wel, zó uit de Ría de Arousa (met een frisse vinagraitte) op je bordje. Zes voor een tientje!

Oesters en nog meer lekkers

Leuk voor kids

Als je kids geen fan zijn van mosselen zijn er de meeuwen, die zijn er gek op! De kleine kinderen die aan boord waren hebben zich goed vermaakt met de meevliegende vogels. De grote trouwens ook!

Illa A Toxa

Ondertussen geniet je van het uitzicht op bijvoorbeeld A Toxa, het eilandje met het superluxe Spa-hotel dat met een mooie brug aan O Grove verbonden is. Als je tijd hebt bekijk dan na de boottocht dit charmante eilandje.

In de verte d brug van A Toxa

Onder water

Het is leuk om even naar beneden te gaan om te zien hoe alles er onder water uit ziet. In het echt zijn de mosselen aan de touwen veel beter te onderscheiden, maar zo ziet het er ongeveer uit.

Mosselen aan de touwen

Aan wal in O Grove

Na iets meer dan een uur komt de haven van O Grove weer in zicht en ga je van boord. Er is een brede, stevige loopplank dus geen gewiebel of angst voor in het water vallende kinderen of oudere mensen. O Grove is een gezellig vissersdorp met veel (souverniers)winkeltjes, leuke eettentjes en waanzinnig mooie plekjes zoals Punta Moreiras.

En weer aan wal

Nog meer varen in de Rías Baixas

Dit soort tochtjes kun je op veel meer plaatsen maken. Bij Combarro bijvoorbeeld, waar je over de Ría de Pontevedra vaart en langs het eiland Tambo. Of over de Ría de Vigo om een bezoek te brengen aan het eiland van San Simón. Staat nog op ons verlanglijstje.

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Weetjes

 • De bateas zijn gemaakt van eucalyptushout en hebben met polyester beklede, stalen drijvers.

 • Een kabel van ongeveer 60 milimeter verbindt ze aan een 20 ton zwaar blok beton. Ze liggen op de wind zodat ze kunnen meedraaien.

 • Elke batea levert per jaar tussen de 50 en 70 ton mosselen op. De oesterbateas zijn goed voor 30 ton oesters per jaar.

Praktisch

 • € 15,00 vanaf 12 jaar
  € 7,00 van 3 tot 12 jaar
  Tochtje duurt 1 uur en 15 minuten.

 • April, mei en november
  12.00 en 17.00
  Juni
  12.00 – 13.15 – 17.00 – 18.30
  16 juli t/m 15 september
  10.30 tot 13.30 en 16.00 -19.30 ieder half uur
  1 t/m 15 juli en 16 t/m 30 september
  11.00 – 12.00 – 12.30 – 13.00 – 13.30
  16.00 – 17.00 – 18.00 – 18.30 – 19.30