Galicië en de Castros

Ze zijn prachtig, bijzonder, historisch en vaak vind je ze op supermooie plekken, de Castros van Galicië in Noord-Spanje. Deze nederzettingen uit de oertijd vertellen ons verhaal, onze geschiedenis. Net als pulpo eten en Albariño drinken hoort een bezoek aan een castro bij je vakantie in Galicië. Want zeg nou zelf, dit wil je toch niet missen?

Castros van Galicië

Wat is een castro

Een castro is een versterkte nederzetting, meestal van voor de Romeinse tijd. Je vindt ze op strategische plaatsen door heel Europa. Maar de grootste concentratie en ook meest monumentale castro´s liggen in Galicië in Noord-Spanje. Over de exacte hoeveelheid castros in Galicië zijn de meningen verdeeld maar men weet zeker dat er meer dan 3000 zijn.

Wat is er nou zo leuk aan een castro?

Eigenlijk alles! Het is mooi om te zien hoe mensen vroeger zonder hijskranen, cementmolens en wat al niet meer volledige dorpen uit de grond stampten. Dat uit de grond kun je wel letterlijk nemen, want de castros werden gebouwd met steen, zand, stro en water.

Rond of met hoeken
De woningen in de meeste castros zijn in cirkelvorm gebouwd. Het is zeker dat dit niet een historische modegril was en er zijn veschillende theorieën over het waarom. Het kan zijn dat mensen gewoon niet wisten dat je iets met hoeken kon bouwen. Of het is iets uit de Keltische cultuur, omdat de Kelten dachten dat kwade geesten zich verstopten in hoeken. En dat gevaar omzeil je dus mooi met ronde huizen.

De hoekbouw is later gekomen, onder invloed van de Romeinse overheersing, zoals te zien is bij de castro van Castromaior in Lugo.

Castromaior en Portomarín

Welke castros mag je niet missen?

Alle castro´s zijn een mooie bezienswaardigheid in Galicië. Van de ruim 3000 castros in Galicië zijn er maar een stuk of 20 te bezoeken.  Ze lijken absoluut op elkaar, maar er zijn echt een paar uitschieters.

Castro de Monte Santa Trega, A Guarda

A Guarda ligt in het zuiden van Galicië, aan de westkant in het gebied van de Rías Baixas. Hier gaat de rivier de Miño over in het zoute water van de Atlantische Oceaan, met op de achtergrond het silhouet van de Monte Santa Trega, of Santa Tecla. Op 341 hoogte bouwden mensen hier meer dan 3000 jaar geleden een nederzetting. De castro van Santa Trega.

Monte Santa Tecla

De ontdekking
Mensen wisten wel van het bestaan van huisjes half onder de grond. Ze noemden deze As casiñas dos mouros. Met mouro werden  waarschijnlijk de bewoners van de castros, Kelten of eerdere bewoners bedoeld. Hoe dan ook, als er niet een bospad aangelegd werd in 1913 was deze schoonheid nooit ontdekt. Niet te geloven toch?

Rotstekeningen
De rotstekeningen die verspreid en ónder de later gebouwde huisjes zijn gevonden duiden op een nog eerdere aanwezigheid van leven in de brouwerij.

Op vakantie in Galicië met kinderen.

Ontdek het zelf!

Heb je zin in de Castro´s en Galicië? Vertel ons hoe jouw ideale vakantie er uit ziet, we maken graag een perfect passende reis waarin je de castro´s ontdekt.

Monte Santa Trega

De castro is niet de enige reden om de Monte Santa Trega te bezoeken. Er is nog veel meer moois te zien.

Alto do Facho 
Facho betekent fakkel en op dit punt, op 331 hoogte, maakte men vroeger vuur- of rooksignalen.

Pico de San Francisco
Hier vind je het archeologisch museum, de parkeerplaatsen, een restaurant en verschillende uitkijkpunten.

Kapel en Vía Crucis
De bergtoppen zijn al sinds mensenheugenis de plek waar de beschermheilige van Santa Trega vereerd wordt. Daarom vind je hier ook een kapel en een Vía Crucis. De kapel is gebouwd tussen de 12e en 16e eeuw, waarschijnlijk op een oudere kapel van heidense oorsprong.

A Guarda

Het dorpje dat je zo prachtig ziet liggen vanaf de Monte Santa Trega is A Guarda en dat wil je echt zien!

A Guarda

Castro de Baroña, Porto do Son

Daar waar de Ría de Muros y Noia uitmondt in zee ligt de Castro de Baroña mooi te zijn. Het is één van de weinig goed bewaarde castros in Galicië met een zeecultuur. Dit weten we omdat er vishaken en bewaarplaatsen voor schelpdieren gevonden zijn. Je zou bijna kunnen zeggen dat dit één van de eerste vissersdorpjes was.

Keltische cultuur in Porto do Son

Goed georganiseerd
De castro bestond uit zo´n 20 huizen en een behoorlijke verdedingsmuur, die erg goed de tand des tijds heeft doorstaan. Naast de landengte waar de nederzetting op is gebouwd is een klein zandstrand. Hier bouwde men een waterreservoir, een soort gracht en een grachtmuur die verbonden was met de verdedingsmuur van de castro.

Eén van de castros in Galicië aan zee in Porto do Son

Scheepsverkeer
Je zou denken dat de bewoners van Castro Baroña en andere castros aan zee ook vaarden. Hoe verklaren we anders soortgelijke nederzettingen op bijvoorbeeld de Cíes Eilanden, 3 kilometer uit de kust? Maar de enige vage bewijzen van scheepsverkeer zijn overblijfselen van dieren uit de diepere wateren. En stenen waarvan gedacht wordt dat ze gebruikt werden om visnetten te verzwaren.

Castro de Viladonga, Lugo

Een castro van heel andere orde is die van Viladonga, een mooie bezienswaardigheid in het binnenland van Lugo. Deze is typerend voor de castros in het noord-oosten van Galicië; verschillende muren en grachten, met in het midden een grote centrale croa.

Het centrum van de castro

In dit grote cirkelvormige terrein bevinden zich alle gebouwen; huizen, opslagplaatsen en dierenverblijven. Ook waren er toen al gebouwen voor gemeenschappelijk en sociaal gebruik. Netjes verdeeld in groepen, een soort wijken, rond twee hoofdstraten en een pad paralel aan de belangrijkste muur.

Castro Viladonga in Lugo (Galicië-Noord-Spanje)

Foto: viladonga.xunta.gal

De meest complete castro van Galicië

Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen maar de Castro van Viladonga is veel meer dan een hoop georganiseerde stenen. Dankzij voorwerpen als bronzen munten en messen weten we dat de castro tussen de tweede en vijfde eeuw van onze jaartelling bewoond werd.

Daarom is dit één van de belangrijkste Castros in Galicië en Noord-Spanje qua onderzoek en studie over het vroegere leven in forten en de landelijke samenleving in de Galicisch-Romeinse periode.

Het museum
In het museum bij de castro kun je onder andere de gevonden gebruiksvoorwaarden bekijken. Ook zie je er een maquete met een simulatie van de bewoonde castro.  Hartstikke interessant allemaal.

Zin in een vakantie in Galicië en meer Noord-Spanje?