15 Reistips voor de Rías Altas

Duizelingwekkend hoge kliffen, surfgolven en prachtige baaien, de Rías Altas in Galicië verrassen je bij iedere bocht. Hoogtevrees op 612 meter, het mooiste bankje van de wereld in Loiba en genieten in legendarisch San Andrés de Teixido. Een pachtige kapel midden in de zee en het sprookjesachtige natuurpark Fragas de Eume in Ferrol. We hebben het allemaal ontdekt!

Rías Altas

1. Estaca de Bares

Het is best bijzonder om op het meest Noordelijke punt van het Iberisch Schiereiland te staan. Hier komen de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee samen. Vanaf de vuurtoren loop je er via een pad naar toe. Ook als je last hebt van hoogtevrees is het de moeite waard om dit te doen want je staat hier op een stukje geschiedenis en hebt een prachtig uitzicht.

Estaca de Bares

De vuurtoren en trekvogels

Er zijn mooiere vuurtorens maar wat deze toch wel uniek maakt is dat eeuwen geleden de Britten, Amerikanen en Fransen verantwoordelijk waren voor de verdediging van dit punt. En wat te denken van de omgeving? Het is één van de beschermde natuurgebieden in Galicië waar duizenden trekvogels per jaar komen. Het gebied maakt deel uit van Red Natura 2000 en is zeer geliefd onder vogelspotters.

Vuurtoren Estaca de Bares

Net niet in de Rías Altas

Als je vanaf Estaca de Bares een klein half uurtje naar het westen rijdt ben in de Mariña Lucense, de kust van Lugo. Het is dat half uurtje waard want je komt bijvoorbeeld langs Fuciño do Porco. Een zigzagwandelpad over een rots die op een varkenssnuit lijkt. Heel bijzonder om te doen. Dan ben je ook vlakbij Viveiro, één van de oudste steden aan deze kust. Een leuk, levendig stadje aan de gelijknamige rivierinham in een prachtige, natuurlijke omgeving.

Lugo, Fuciño do Porco

2. Het mooiste van de Rías Altas?

Kan het nog mooier? De kliffen van Loiba aan de kust van Ortigueira in A Coruña zijn een bezienswaardigheid op zich. Kliffen van 80 tot 160 meter hoog sieren de kust en beschermen de onverwacht prachtige, idyllische stranden. De combinatie van woest en hoog maakt het uitzicht indrukwekkend mooi.

Kliffen van Loiba, Rías Altas

Loiba en het mooiste bankje van de wereld in Galicië

Het mooiste bankje van de wereld staat in Galicië, in de Rías Altas! Maar je moet wel goed opletten. Als je op deze plek aankomt zie je direct een bankje waar mensen foto´s staan te maken. Het is alleen het verkeerde bankje, voor het juiste bankje moet je nog een stukje verder. Je kunt het niet missen, het is gebeitst en heeft de tekst: ”The best bank of the world”.

Ontdek Galicië, wij zijn wij?

Ontdek de Rías Altas

Het bankje en nog meer mooi plekken zijn opgenomen in onze rondreis Het Beste van Galicië.

3. Ría de Ortigueira en Cariño

Via de Ría de Ortigueira reden we naar Cariño. Een mooi ritje waar we zomaar tegen een rookvrij strand, dat van Morouzos aanreden. Een stukje ongerepte kust waar de Ría de Ortigueira uitmondt in de Oceaan. Vlakbij het strand is een superleuke overnachtingsplek voor campers. Goed verzorgd, alles er op en er aan en een groot dennenbos voor de deur.

Alles over een camper huren in Galicië

Ría Ortiqueira

 Ría de Ortigueira 

Cariño

Cariño
Ooit is het dorpje Cariño genomineerd als mooiste dorp van Galicië. Omdat eerlijkheid het langst duurt; wij hebben niet kunnen ontdekken waarom. De naam van het dorp betekent lieverd. En vanaf een afstand ziet het er inderdaad wel lief uit.

Strand van Morouzos

Strand van Mourouzos, waar de Ría de Ortigueira uitmondt in de  Oceaan.

4. San Andrés de Teixido

”A San Andrés de Teixido vai de morto o que non foi de vivo”. Een gezegde dat iedere Gallego kent. San Andrés de Teixido bezoek je levend … of dood. Een bezoek aan dit heiligdom is daarom verplicht. Anders ga je na je dood, in de vorm van een insect of kruipend dier alsnog.

Daarom wordt er onderweg naar deze prachtige plek veel aandacht besteedt aan de kleine dieren, je weet tenslotte nooit wie het is.

Meer over San Andrés de Teixido

San Andrés de Teixido

De Groene Rías Altas

A Capelada
Voordat je San Adrés de Teixido bereikt kom je bij de uitkijkpost van Teixedelo. Er is een pad uitgehouwen en éénmaal boven (erg kort stukje) zie je links San Andrés en rechts heb je de uitgestrekte bergketen van A Capelada. Natuurschoon zo ver je kunt kijken.

Wilde dieren
Het is wel zaak dat je hier goed oplet met rijden, er kunnen zomaar paarden of koeien op de weg staan.

Rías Altas, Teixido

Gone with the Wind

Iets heel anders maar daarom niet minder bijzonder is de gedenksteen ter ere van de acteur Leslie Howard. Op deze plek is deze man om het leven gekomen tijdens een geheime missie in 1943, waarbij zijn vliegtuig werd neergeschoten door de Duitsers.

Gedenksteen Leslie Howard, Teixido

5. Vixia Herbeira

612 Meter loodrecht naar beneden, dat is écht hoog! Ik liep dan ook met knikkende knieën naar de muur. Maar kijk … we zaten van  het ene op het andere moment in een potdichte mist. Pech! Gelukkig ook een foto van hoe het er zonder mist is.

Vixia Herbeira in de mist
Dit was de bedoeling

Hoge bergen vangen veel wind

Het hoogste punt van het continentale Europa ligt in Galicië. Bij Garita de Herbeira! En dat voel je goed want het waait stevig! Daarom zijn we even in het huisje van de vroegere kustwacht gaan staan.

Langs de hele kust van de Rías Altas kom je deze gebouwtjes tegen die vroeger dienst deden als onderkomen van de kustwacht. In 2003 is de Garita de Herbeira en het terrein er omheen gerestaureerd. Echt jammer van de mist, die kwam zomaar opzetten.

Garita de Herbeira

6. Kaap Ortegal

Echt iets voor Galicië, een stuk verder bij Kaap Ortegal was alles weer helder. Zo hadden we een prachtig beeld van de meer dan 1100 miljoen jaar oude rotsen en kliffen die Kaap Ortegal vormen. De oudste rotsen van Spanje. Voor de vuurtoren zie je Os Tres Aguillóns, de drie pieken die boven het water uitsteken.

Vuurtoren Kaap Ortegal
Bijna zonsondergang

7. Surfen in de Rías Altas

Playa de Pantín in Coruña is bekend van de Pantín Classic. Hét Internationale surfevenment in Galicië dat jaarlijks in september plaatsvindt. Fantastisch strand, zeker om wakker te worden. Wat is er nou heerlijker dan dit uitzicht als je net je ogen open doet?

Surfstrand Pantín, kust van Ferrol

8. Surfparadijs in Galicië

Na nog even genoten te hebben van Pantín stond een ander surfstrand in Galicië op het lijstje. Het strand bij Valdoviño, of A Frouxeira op ons lijstje. Ons was verteld dat het een paradijs is. En dat klopt. Eén van de grootste stranden van Galicië met een prachtige duinpartij die het dorp tegen het geweld van de Atlantische Oceaan beschermt.

Het strand, de lagune en het wetland zijn de thuishaven voor veel vogelsoorten. Dit gebied wordt aan de westkant beschut door een kaap die bekend staat als Punta Frouxeira. En daar vind je bijzondere dingen.

Playa de Valdoviño of A Frouxeira, Rías Altas

9. De vuurtoren van A Frouxeira

Het is wel duidelijk dat dit één van de modernste vuurtorens van Galicië is. Hij staat er pas 26 jaar. Het blauw is gekozen vanwege de Atlantische Oceaan en het wit om zo een geheel te vormen met de kapel A Virxe do Porto, die er bijna naast staat. Samen vormen ze een prachtig plaatje en een mooi stukje geschiedenis.

Militaire basis

Op het terrein rond de vuurtoren vind je overblijfselen van een militaire basis. Een wirwar aan ondergrondse tunnels en bunkers. Was best interessant om te zien, maar ik was blij dat ik weer boven was.

Oude militaire basis

10. Dit wil je écht zien in de Rías Altas

De mooiste van de tips voor de Rías Altas. Tussen de golven, op een rotsachtig eilandje verschijnt er een kleine witte kapel. De kapel van Nosa señora do Porto. Het verhaal gaat dat vissers het beeld van de heilige Maagd in de zee vonden en aan land brachten.

Omdat ze de volgende dag het beeld weer terugvonden in de zee bouwden ze deze kapel en brachten het beeld daar. Om het te beschermen. Jaarlijks, op 11 juli is er een processie ter ere van deze maagd.

Mooi verhaal en één van de mooiste bezienswaardigheden van de provincie A Coruña.

A Frouxeira, vuurtoren en kapel
Ermita Virxe do Porto
Op weg naar de Virxe do Porto

11. Het strand van Doniños

Nog zo´n strand om niet te missen. Bijna 2 kilometer fijn, wit zand langs superhoge golven, Volkswagenbusjes met planken op het dak, surflessen, overal surfpakken, Californië is er niets bij! Het werd al snel duidelijk waarom dit strand één van de populairste surfstranden van Galicië is.

Met de camper door Galicië

En ook hier weer blijkt dat Galicië ideaal is voor campers. Een fijne camperplaats met alle faciliteiten, inclusief restaurant met terras, grenzend aan een dennenbos. Meer heb je niet nodig toch?

Strand van Doniños
Doniños
Campers bij het strand van Doniño

12. Kasteel van San Felipe in Ferrol

Onze volgende stop in Ferrol is El Castillo de San Felipe. Of beter gezegd, wat daar nog van over is. En dat is best veel. Het kasteel uit de 16e eeuw in de monding van de Ría de Ferrol diende als verdedingsfort. De kanonnen, uitkijktorens, verdedigingsmuren en gevangenis zijn daar pachtige overblijfselen van.

Galicië met kinderen?

Dit kasteel is best een leuk iets voor kinderen omdat je het binnen goed kunt bekijken. Maar er zijn nog zat andere leuke dingen voor kinderen.
Tips voor een kindervakantie in Galicië

Ferrol, Castillo de San Felipe
Castillo de San Felipe

Kasteel de la Palma
Aan de andere kant van de Ría de Ferrol, bijna tegenover het kasteel van San Felipe ligt el Castillo de la Palma. Samen met het tot ruïnes vervallen fort van San Martín vormden deze gebouwen el triangulo de fuego, de vuurdriehoek.

Vijanden werden vanaf 3 plaatsen tegelijk weggeblazen door kanonkogels. En, er werd een soort tekkeltechniek gehanteerd. Vanaf San Martín liepen er onder water grote stalen kettingen naar het kasteel van San Felipe, daar liepen de indringers op vast.

Ferrol, Castillo de la Palma
Haven van Ferrol

Haven van Ferrol

13. A Ermita de Santa Comba

We hadden het kunnen weten. We hadden rekening moeten houden met hoog en laag water. Té hoog in dit geval want we konden de kapel van Santa Comba niet bereiken. Het was hartstikke vloed. Jammer, maar prachtig was het toch wel!

Ferrol, Ermita de Santa Comba
Vloed in Santa Comba
Trapje onder water

14. Pontedeume

Na al dit moois aan de kust rijden we naar Pontedeume. Voor de sprookjesachtige Fragas do Eume en de indrukwekkende brug. Heel lang geleden was er een Gotische brug van maar liefst 850 meter en 68 bogen. Maar de huidige brug, waaraan in 1888 de laatste aanpassingen zijn gedaan en toen 15 bogen over hield, mag er ook best wezen.

Brug over de rivier de Eume

15. Het grootste kustbos van Europa, Fragas do Eume

Grenzend aan Pontedeume ligt de Fragas do Eume, één van de indrukwekkendste en best onderhouden kustbossen van Europa. Op de meer dan 9.000 hectare natuurschoon vind je 23 soorten groen. Eeuwenoude eiken, berken en prachtige wilde varens.

Bankjes en hangbruggen over beken en watervallen zorgen er voor dat je volop geniet van dit spektakel. Je kunt er een halve dag voor uittrekken om alles te zien.

Natuurpark Fragas do Eume
Fragas do Eume, Rías Altas

Weetjes

  • De Rías Altas liggen in de provincie A Coruña, en beslaan het gebied tussen de Costa A Morte (Arteixo) en Estaca de Bares. In het noorden grenst dit gebied aan de provincie Lugo.