Santiago viert een feestje!

In juli is het feest in Santiago de Compostela. En wat voor een feest! Twee weken lang staat de stad in het teken van de Apostel Santiago. Santiago is altijd prachtig maar met de Kathedraal uit de steigers, de gerestaureerde Pórtico da Gloria en de twee Maria´s in het nieuw is het allemaal nóg mooier.

Kathedraal uit de steigers

Feest ter ere van de Apostel Santiago

De Apostel Santiago is de beschermheilige van Santiago de Compostela in het bijzonder en van Galicië en Spanje in het algemeen. De festiviteiten in de tweede helft van juli staan in het teken van deze Heilige.

Naast kleurrijke, traditionele kostuums uit alle regio´s met bijbehorende muziek en dans, kun je ook genieten van Folk, Jazz, Flamenco en Pop.

De Apostel Santiago

Feest in Santiago, feest in Galicië

In de twee weken feest staan er 3 data centraal:

24 juli
Na optochten en optredens zijn er vanaf 20.00 uur concerten. De dag wordt afgesloten met prachtig (sier)vuurwerk.
Op onderstaande locaties, rond 23.30 uur:

  • Alameda
  • Parque Eugenio Granell
  • Cidade da Cultura
  • As Cancelas
  • Parque de Carlomagno

Vuurwerkspektakel
Het (sier)vuurwerkspektakel ter ere van de Apostel was voor het laatst op de Praza do Obradoiro in 2019. Vanaf 2020 gebeurt dit op verschillende punten in de stad. Er is gekozen voor open plekken. Op deze manier kunnen veel meer mensen van het vuurwerk genieten én voorkomt het schade aan historische panden.

Botafumeiro

25 juli, dag van Galicië
Duizenden Gallegos komen naar Santiago op 25 juli. Het is de naamdag van de Apostel Santiago maar ook de dag van Galicië!
Koning Felipe brengt volgens de traditie een offer aan de Apostel Santiago, tijdens de officiële mis in de kathedraal. Het wierrook van de indrukwekkende Botafumeiro geeft de toch al zo magische Kathedraal een beetje extra mysterie. 

Daarna, rond 12.00 uur is er een ceremonie op het Praza do Obradoiro waarbij ook Koningin Letizia en de dochters van het Spaanse Koningspaar aanwezig zijn.

31 juli
´s Avonds worden de feesten in Santiago afgesloten met weer een prachtig vuurwerk, in 2021 is dit bij de Cidade da Cultura.

Feest in Santiago de Compostela

El Pórtico da Gloria

Maar liefst 10 jaar, 50.000 uur op de steigers en 6,2 miljoen euro zit er in de renovatie van de Pórtico da Gloria. Maar de chemici, architecten, archeologen en natuurkundigen uit verschillende landen kunnen hun geluk niet op. Na deze hele klus heeft de dikke laag poedergrijs en schimmelgroen plaatsgemaakt voor een fantastisch schouwspel van schakeringen kobaltblauw, turqoise, ivoorzwart, een soort parelmoer en goud.

Profeten
De profeten Mozes, Jesaja, Daniël en Jeremia bijvoorbeeld, die in de linker zijboog van de Pórtico de la Gloria zijn afgebeeld, zijn een lust voor het oog.

Uniek kunstwerk
Het is een ongekend uniek kunstwerk van internationaal belang, dat bijzonder veel bezoek trekt. Maar het is ook heel kwetsbaar. Daarom wordt er  zorgvuldig met bezichtiging omgegaan.

Indrukkwekkende Pórtico da Gloria

Bezichtiging Pórtico

De tijden van bezichting van dit kunstwerk zijn aan verandering onderhevig. Daarom kun je het beste kijken op deze web.

Pórtico da Gloria

De twee Maria´s van Santiago

Wie al eens in Santiago de Compostela is geweest kent ze wel. De twee Maria´s bij de ingang van het park La Alameda. Veel toeristen gaan op de foto met deze kleurrijke zussen. Maar weinig mensen weten eigenlijk wie het zijn.

De twee Maria´s staan daar niet zomaar een beetje de ingang van het park op te fleuren. Er is een mooi en tegelijk triest verhaal bij. En dáárom staan ze daar.

DeTwee Maria´s in hun 'oude' kledij

Gekte

Tijdens de donkere jaren van de Spaanse burgeroorlog raakten de zussen hun familie en daarmee het familiebedrijf en hun broodwinning kwijt. De zussen werden letterlijk gek van deze ellende en werden onderhouden door de buren. Want ondanks (of juist door) hun gekte hield iedereen van ze. Ze flirtten met de studenten (wat in die tijd not-done was) en brachten kleur in de grijze na-oorlogse jaren.

Om 14.00 uur
Dagelijks, precies om twee uur paradeerden de twee Maria´s door de straten van Santiago. Met theatrale make-up en clowneske kleding. Na het overlijden van de extravagante zussen is er ter ere van hen dit beeld geplaatst. En sinds mei 2018 hebben ze een nieuwe outfit! Of in ieder geval is de verf nieuw, de kleding is overgenomen van een bestaande foto.

De complete geschiedenis van de zussen.

De twee Maria´s met nieuwe outfit

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Weetjes

  • Parkeren is gedurende de feesten in Santiago de Compostela nagenoeg onmogelijk. De beste optie is het openbaar vervoer.

  • Als je tóch met de auto gaat is parkeren bij de luchthaven een goede optie. Je kunt daar vandaan makkelijk met de bus naar het centrum.