Galicië op tafel, empanada!

De empanada is één van de toppers uit de Galicische keuken. Het moet wel gek lopen wil je deze lekkernij niet terugvinden op een menukaart of op feestjes. Vierkant, rond, in vele smaken, altijd voorhanden en ook nog heel goed zelf te maken. Doe je schort voor en zet een beetje Galicië op tafel!

Overal en altijd empanada

Op bruiloften en andere feestjes zie je de empanada vaak als hapje. In kleinere stukjes, samen met andere tapas voor bij het aperitief. Het is ook een heel handig gerecht. Je kunt het van te voren maken of bij geen zin in koken ergens kopen. En het is zo´n standaardgerecht dat mee gaat in de picknickmand.

Hoe typisch Galicisch is de empanada?

Het concept van deeg met een vulling is iets universeels. In de Arabische keuken worden al sinds eeuwen empanadas gemaakt met een vulling van lamsvlees. De Grieken maken ze met bijvoorbeeld feta en in Latijns Amerika zijn empanadillas, de kleine, hapklare versie populair. Het zijn meer de ingrediënten en kruiden die de empanada Galicisch maken.

Feit is dat de empanada net als pulpo, pimientos de Padrón en een glas Albariño thuis hoort in de Galicische keuken.

De ene empanada is de andere niet

Het is ook zo´n gerecht dat eigenlijk iedereen lekker vindt omdat het er in vele smaken is. Met kip, empanada de pollo, met tonijn, empanada de atún of met bacalao en rozijnen, empanada de bacalao y pasas zijn een paar voorbeelden.

Er is ook een wat luxere uitvoering met zeevruchten. En soms is er een kleine variatie in het deeg als de empanada van maismeel wordt gemaakt, empanada de maíz. Maar in alle vormen en vooral zelf gemaakt is het een traktatie.

Zo zie je maar, er zijn niet alleen must-sees maar ook must-eats tijdens je vakantie in Galicië.

Zelf empanada maken

Mij leek het een klus van jewelste want er moet een deeg komen. En dat is nou niet echt mijn sterkste kant. Ik maakte me er vaak van af met eentje van de bakker of mijn eigen variatie van kant en klaar bladerdeeg.

Totdat Mari met haar filmpje over de empanada kwam. En wat blijkt? Iedereen kan empanada maken. En als het mij lukt dan moet iedereen het eigenlijk wel kunnen.

Ik was blij, er kwamen heerlijke geuren uit de oven en het smaakte echt heel … Galicisch!

Empanada uit Galicië, hét recept

Kijk even het filmpje, is in het Nederlands en hartstikke duidelijk!

Zó maak je een echte empanada uit Galicië!