Galicië is meer dan pulpo

De Galiciërs hebben een voorliefde voor de octopus.  Maar de keuken van Galicië is meer dan pulpo en fantastische vis en schelpdieren. Zo hebben de Gallegos ook een passie voor goedgevulde stoofpotten. Het liefst met vlees van eigen slacht en groenten uit eigen tuin. Dan weet je tenminste wat je eet, zeggen onze buren.

Aardappels uit eigen tuin

Eerlijk en eenvoudig

De Galicische keuken streeft naar eerlijke en eenvoudige gerechten. Olijfolie, knoflook, peterselie en paprikapoeder vormen vaak de basisingrediënten. Vis en schelpdieren worden vaak alleen maar gekookt of gegrilld. Beetje citroen en zeezout en that´s it. Dan kan ook want de kust voor Galicië en de inhammen (de rías) is visgrond en viswater van de beste kwaliteit.

Over mosselen uit Galicië

De scheepskok van El Pelegrín

Weinig sauzen bij de Galiciërs

Je komt maar weinig sauzen tegen in de Galicische keuken. Als er al een saus gemaakt wordt is dat vaak met fijngesneden ui, knoflook, peterselie en wijn. Als je op een menukaart a la marinera ziet staan is het altijd deze saus, met een variatie hier en daar. En ze verstaan als geen ander de kunst een heerlijke saus (de Nederlandse jus) te verkrijgen bij het stoven van vlees.

Mayo enzo
Onze mosselsauzen bijvoorbeeld vinden ze maar niets. En een heel batterij aan barbecuesauzen kennen ze ook niet. Sauzen zijn zonde van de smaak. Hooguit is er mayonaise voor bij de patat.

Stoofpotten 

In Galicië houden ze van stevige kost. De stoofpotten zoals de cocido Gallego horen dan ook op iedere menukaart thuis. Buikspek, chorizo, rundvlees, varkensoor, kikkererwten en aardappels, het gaat er allemaal in. Wat kool erbij (knolraap of groene kool) en een paar uur laten stofen. Of de caldo Gallego, lekkere bouillon met schenkel, witte bonen en natuurlijk chorizo. Stevige kost voor koude dagen.

Galicië is meer dan pulpo

Empanada

Er is nog iets wat de Gallegos kunnen als geen ander. Gevulde pastei maken. Ik noem het pastei omdat het geen brood of pizza is. Het heet empanada en het is er in vele soorten en maten. De empanada Gallega is onmisbaar in de Galicische keuken en wordt gegeten als voorgerecht of tapa en de vulling verschilt per streek. De empanada is verkrijgbaar met vlees- of visvulling. Daarin zit ook het prijsverschil. Een vulling van vis en schelpdieren is prijziger dan die met vlees.

Typisch Galicisch

Wat je ook op iedere menukaart ziet zijn de pimientos de Padrón. Kleine groene paprikaatjes uit de streek Padrón, die je alleen even bakt in de olijfolie. Met flink wat zeezout er op. Heerlijk!

Hoe zit het dan met die pulpo?

Galicië is meer dan pulpo, dat is wel duidelijk, maar we kunnen deze delicatesse niet zomaar overslaan.
We hebben een duidelijk en uitgebreid filmpje in het Nederlands over de bereiding.
Zelf pulpo maken

Toetjes
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes. De tarta de queso bijvoorbeeld. Het moet wel raar lopen wil dit toetje niet op de kaart staan. Of de taart van amandeldeeg, de tarta de Santiago. Vaak zijn de toetjes huisgemaakt en een absolute aanrader.

Grote porties
Als je tijdens je vakantie in Galicië uit eten gaat reken dan op grote porties. Vaak zijn de voorgerechten al heel behoorlijk en heb je niet zo heel veel meer nodig. De Gallego´s houden niet alleen van goed eten, maar ook van véél eten!