Vis en schelpdieren uit Galicië zijn tot ver buiten Galicië bekend en geliefd. Het zijn eerste klas producten die geen ingewikkelde recepten nodig hebben. Naar welk restaurant of bar je ook gaat in Galicië, vis en schelpdieren staan altijd op de menukaart. Of er is geen kaart maar de ober vertelt je wat er die dag vers op tafel komt. Een greep uit de (moeilijke) keuze: 

Ameixas of Almejas

De venusschelpen worden gekookt, met met alleen een laurierblad of in een sausje met knoflook, ui, wijn en peterselie.

Venusschelpjes

Mexillóns of Mejillones 

Mosselen uit de Ría de Arousa, beter kun je ze niet hebben. Koken, citroensap er over sprenkelen en een beetje zout. Soms wordt er een laurierblad of witte wijn toegevoegd maar meer ook niet. En het is een traktatie. Het leukste is om ze te proeven tijdens een boottochtjeKun je ook gelijk de oesters proberen.

De scheepskok van El Pelegrín

Berberechos

Kokkels, op dezelfde manier als de venusschelpen.

Berberechos - Kokkels

Vieiras

Sint Jacobsschelpen kennen we in Nederland als Coquilles Sant Jacques. Eén van de topgerechten uit de Galicische keuken. In een sausje en in de oven gegratineerd. Of alleen grillen met olie, zeezout in citroen.

Kleine Coquilles

De Zamburiñais lijkt op de Sint Jacobsschelp, ook qua smaak, maar is kleiner. Wordt veel gebruikt in de empanada of gewoon van de gril.

Sint Jacobsschepen

Navallas of Navajas

Scheermessen, op de bakplaat, beetje olie, zeezout en citroen er op en klaar. Niets meer aan doen.

Navajas - Scheermessen

Ostras

Oesters, rauw met citroen of even gegrilld op open vuur.

Ostras - Oesters

Percebes

De eendenmossel heeft ondanks de naam niets met een mossel te maken. Het heeft een krabachtig smaakje en de bereiding is simpel, alleen koken.
Ze zijn duur omdat het een levensgevaarlijke klus is ze te pakken. Rond kerst loopt de prijs op tot wel 130 euro per kilo.

Eendenmosselen - Percebes

Nécora

Een klein krabachtig schelpdiertje. Heeft niet veel vlees maar is wel bijzonder lekker. Ook simpel, alleen maar koken.

Pulpo

Grote octopus. Gekookt, in stukjes gesneden en geserveerd met olijfolie, zeezout en paprikapoeder op een houten bord. Je komt het op iedere menukaart tegen, de pulpo á feira. In het filmpje van Mari hoor je dat er over Pulpo veel te vertellen valt en waarom je het beter niet op een houten bordje kunt serveren.

Rodaballo

Tarbot uit de oven met met knoflook, peterselie, zeezout en citroen. Of in moten op de bakplaat met dezelfde ingrediënten.

Rodaballo al horno

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!