Vis en schelpdieren uit Galicië

Vis en schelpdieren uit Galicië zijn tot ver buiten de Spaanse grenzen bekend en geliefd. Het zijn eerste klas producten die geen ingewikkelde recepten nodig hebben. Naar welk restaurant of bar je ook gaat, vis en schelpdieren staan altijd op de menukaart. Of er is geen kaart maar de ober vertelt je wat er die dag vers op tafel komt. Een greep uit de (moeilijke) keuze:

Ameixas of Almejas

De venusschelpen worden gekookt, met met alleen een laurierblad of in een sausje met knoflook, ui, witte wijn en peterselie. Deze schelpjes worden gekweekt en ”geraapt” door de schelpenraapsters, de mariscadorasJe ziet deze hardwerkende dames in veel dorpjes aan de kust ´s ochtends hun werk doen.
Zoals bijvoorbeeld in Cambados

Venusschelpjes

Mosselen uit Galicië

Mexillóns of Mejillones 

Mosselen uit Galicië, beter kun je ze niet hebben. Koken, citroensap er over sprenkelen en een beetje zout. Soms wordt er een laurierblad of witte wijn toegevoegd maar meer ook niet. En het is een traktatie. De smaak van onze mosselen uit de Ría de Arousa wijkt af van de Nederlandse. Dat komt door de manier van kweken en door het vele plankton in de rías, de zee-inhammen.
Alles over de mosselkwekerijen in Galicië.

De scheepskok van El Pelegrín

Berberechos

In Nederland bekend als kokkels. Dit kleine maar zeer smakelijke schelpdier wordt op dezelfde manier bereid als de venusschelpjes.

Berberechos - Kokkels

De Sint Jacobsschelp – de Vieira

Sint Jacobsschelpen kennen we in Nederland als Coquilles Sant Jacques. Eén van de topgerechten uit de Galicische keuken. In Galicië is de populairste manier op deze vieiras te bereiden in de oven. Ui, paprika en knoflook en knoflook heel fijn snijden en laten sudderen. Paprikapoeder er bij en het prutje op de schelp scheppen, paneermeel er over heen en laten garen in de oven.

Zamburiña, de kleine Sint Jacobsschelp

De Zamburiña lijkt op de Sint Jacobsschelp, ook qua smaak, maar is kleiner. Wordt veel gebruikt in de empanada of gewoon van de gril.

Sint Jacobsschepen

Navallas of Navajas

Scheermessen, op de bakplaat, beetje olie, zeezout en citroensap er op en klaar. Niets meer aan doen.

Navajas - Scheermessen

Feesten met vis- en schelpdieren

Als je álles wilt proberen van de uitgebreide kaart met vis- en schelpdieren dan zijn er twee feesten die je waar je eigenlijk een keer geweest moet zijn. Het zeevruchtenfeest in O Grove of dat op het eilandje Illa de Arousa.

Het feest in O Grove is in oktober trekt veel internationale belangstelling en is groots opgezet. Op Illa de Arousa is het in augustus en het is het wat intiemer. Wij vinden vis eten op het eilandje leuker, misschien juist door het intieme.

Nog meer gastronomische feesten

Ostras

Oesters, rauw met citroen of even gegrilld op open vuur. De Galicische oester wordt op dezelfde manier gekweekt als de mosselen.

Ostras - Oesters

Percebes

De eendenmossel heeft ondanks de naam niets met een mossel te maken. Het heeft een krabachtig smaakje en de bereiding is simpel, alleen koken. Ze zijn duur omdat het een levensgevaarlijke klus is ze te pakken. Rond kerst loopt de prijs op tot wel 130 euro per kilo.

Eendenmosselen - Percebes

Nécora

Een klein krabachtig schelpdiertje. Heeft niet veel vlees maar is wel bijzonder lekker. Ook simpel, alleen maar koken.

Pulpo op Galicische wijze

Octopus. Niet te verwarren met inktvis. Gekookt, in stukjes gesneden en geserveerd met olijfolie, zeezout en paprikapoeder op een houten bord. Je komt het op iedere menukaart tegen, de pulpo á feira. Over pulpo valt heel veel te vertellen. Bijvoorbeeld dat je het alleen op een houten bordje mag serveren.

Alles over de pulpo en hét recept.

Rodaballo

Tarbot uit de oven met met knoflook, peterselie, zeezout en citroen. Of in moten op de bakplaat met dezelfde ingrediënten.

Rodaballo al horno