De Rías en de kust van Galicië

De Rías van Galicië maken de kust van deze groene streek in Noord Spanje uniek en goed herkenbaar. De zeetongen werken zich op een harmonieuze manier landinwaarts en zorgen voor prachtige landschappen, heerlijke wijn, vele stranden, (beschermde) natuurgebieden, prachtige havens en gezellige visserdorpen. En natuurlijk voor tongstrelende vis en schelpdieren. 

De rías en de kust van Galicië

De charme van de Galicische rías

Er wordt gezegd dat de rías de handafdruk zijn van de Schepper. Want, toen hij de wereld schiep leunde hij even op zijn hand en … zie daar de rías. Waar of niet, de Gallegos zien hun rías als een geschenk uit de hemel. En dat zijn ze ook! De Rías van boven naar beneden:

Aan de Cantabrische Zee

De meest oostelijke ría is de Ría de Ribadeo en deze vormt de grens tussen Galicië en Asturias. Het overvloedige wetland in dit gebied zorgt voor een gevarieerde fauna. Verder stromen hier de Ría de Foz en de Ría de Viveiro landinwaarts.

A Mariña 
Dit stukje kust van Galicië hoort bij de provincie Lugo en wordt ook wel A Mariña genoemd. Hier vind je het geweldige natuurmoment het Strand van de Kathedralen en prachtige dorpjes als Ribadeo, Rinlo, Foz of Viveiro.
Over het strand van de Kathedralen

Playa de las Catedrales in Lugo

A Coruña, de Rías Altas en de Costa Ártabra

De provincie A Coruña spant de kroon als het om de rías gaat, de meeste rías vind je hier. De Ría de Barqueiro en die van Ortigueira worden nóg mooier door de hoge kliffen en vuurtorens.

Voor een surfvakantie in Galicië raden we de stranden van Valdoviño of Pantín aan. En als je er dan toch bent, maak dan ook tijd voor de stad A Coruña en Ferrol.

De verzamelnaam voor dit hele kustgebied, met bovenstaande rías én de Ría de Ferrol, Cedeira, Ares, Betanzos, en Coruña is de Rías Altas. Het gebied van Cariño tot aan Mugardos is de Costa Ártabra. En geloof me, het is geweldig mooi daar, er staat zelfs een kapel bijna in zee!

Meer over de Rías Altas vind je in ons reisverslag

Kliffen van Loiba, Rías Altas

Costa da Morte, de Galicische dodenkust

De Dodenkust, een stuk meer naar het westen wordt gevormd door de Ría de Corme y Laxe, Camariñas en Corcubión. De steile rotswanden en het soms ruige landschap vertellen je waarom dit de Dodenkust heet.

Het einde van de wereld
En als je eenmaal Finisterre hebt bezocht dan snap je ook waarom de Kelten vroeger dachten dat hier de wereld op hield te bestaan.

Ook aan deze rías aan de kust van Galicië vind je pittoreske vissersdorpjes als Malpica of Muxía. Tussen deze twee pareltjes ligt Camariñas, waar nog heel ouderwets gekantklost wordt.

Het grootste strand van Galicië
Je zou het niet verwachten maar tussen de hoge kliffen en het vaak ruige water vind je ook een bijzonder mooi strand als dat van Carnota, het grootste strand van Galicië.
Meer over de Costa da Morte

Carnota, het grootste strand van Galicië

Eendenmosselen uit Galicië

Bij de kliffen van de Rías Altas en de Costa da Morte worden percebes, eendenmosselen gevangen. Een gevaarlijke job want de beste eendenmosselen groeien op moeilijk bereikbare, gladde rotsen aan de ruige kust. Jaarlijks laten mensen het leven bij deze riskante visserij, daarom is het ook één van de duurste schelpdieren op de menukaart in een Galicisch restaurant.

Eendenmosselen - Percebes

Het beste van Galicië

Onze rondreis Het beste van Galicië gaat langs veel van deze heerlijke plekken!

Galicië en de kust van de Rías Baixas

Baixas is Galicisch voor Bajas, dus dit zijn de ‘‘lage rivieren”. Hier heerst een milder klimaat dan in de noordelijker gelegen Rías Altas en de kust ligt bezaaid met stranden en baaien.

De Ría de Muros en Noia hoort nog bij de provincie A Coruña. Daarna volgen in de provincie Pontevedra de Ría de Arousa, Ría de Pontevedra, Ría de Vigo en de Ría de Baiona. Je zou alleen al voor het uitzicht over de brug de Rande, over de Ria de Vigo rijden, zó mooi!

Zoveel rías zorgen voor een hele reeks mooie vissersdorpes. Muros, Ribeira, Carril of Baiona bijvoorbeeld, zijn stuk voor stuk een bezoek waard. In de Rías Baixas ligt ook Combarro, bekend van de hórres, de Galicische graanschuren

Vigo, Pontevedra en Tui zijn de drie grote steden van deze streek.

Je vindt allemaal terug in ons reisverslag over de Rías Baixas.

Wandelen in de Rías Baixas

Omdat het hier wat vlakker is, is het ook een heel goed wandelgebied. Mooie, gevarieerde routes, langs oude watermolens en beekjes tot mooie wandelingen langs de kust, zoals de route van Padre Sarmiento.

Rías Baixas, Provincie Pontevedra

Vakantie aan de kust van Galicië

Als je bedenkt dat de Galicische kust maar liefst 1600 kilometer is en daar meer dan 700 strandjes en stranden liggen dan hebben we bijna een luxe-probleem. Want mooi is het overal!

Wij hebben wel wat stranden gezien in de afgelopen jaren en we hebben wat favorieten. Een lijstje met (maar) 10 mooiste stranden van Galicië. Na de zomer komen er zeker weer wat bij!

Vakantie in Galicië in Noord-Spanje

De Ría de Arousa

Deze ría is de grootste van Galicië en herbergt ook de meeste eilanden. Isla de Arousa is het grootste eiland van deze ría. Er zijn een paar erg mooie stranden en de nog heel authentieke haven O Xufre.

En natuurlijk het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden van Galicië. Hiertoe behoren o.a. de Cíes Eilanden en het eiland Ons.

Zoveel water zorgt ook voor veel plezier. Er zijn leuke boottochten en mogelijkheden voor watersport.

Levendige Rías

In en om de rías gebeurt van alles. Om te beginnen zijn de rías een belangrijke bron van inkomsten voor Galicië. Veel mensen, vaak hele gezinnen of families zijn op één of andere manier werkzaam in de visindustrie. En dan met name de mosselindustrie, want de Ría de Arousa is één van de grootste mosselproducenten van Europa.

Mosselkwekerijen in Galicië

Meer dan strand aan de kust

Het mooie van de kust van Galicië is dat er veel interessante en bijzondere dingen te zien zijn. Zoals de Castro de Baroña in Porto de Son, het klooster van Oia in A Guarda, het kasteel van San Felipe bij Ferrol of de kapel bij het strand van A Lanzada in Pontevedra.

Galicië is gewoon van alle markten thuis, je moet het alleen even weten!

Keltische cultuur in Porto do Son