Het klimaat in Galicië

In maart een duik in de zee en in november een strandwandeling in korte broek vinden wij een luxe. Dat het in Galicië altijd regent is één van de fabels over het klimaat in Galicië. Ok, het regent vaker dan in het zuiden van Spanje maar het is ook veel groener en milder. De Gallegos zelf grappen vaak dat er maar twee seizoenen zijn; lente en herfst.

Klimaat in Galicië

In Galicië regent het altijd

Onzin! Het regent niet altijd in Galicië maar áls het regent kan het wel een week duren. In januari en februari bijvoorbeeld. In de lente- en zomermaanden gebeurt dat niet vaak. Maar zeker is dat ook weer niet en met een miezerbui of mist moet je in overal in Galicië rekening houden, het hele jaar door. 

Mooie plaatjes in de mist

Wat is de temperatuur in Galicië?

Aan de kust
Aan de kust hebben we nooit te maken met een  temperatuur van rond de 40 graden. Lekker warm is hier in de zomermaanden rond de 28 graden en dat is warm zat. En net als overal is het ook in het zuiden van Galicië, in de Rías Baixas bijvoorbeeld warmer dan in het noorden, in de Rías Altas.

Binnenland
In de binnenlanden van Ourense en Lugo kan het wél rond de 40 graden worden en vriezen dat het kraakt. Maar dat brengt weer mogelijkheden voor wintersport. In Manzanda, in Ourense,  kun je skiën. Wist je niet hé? Dat is het leuke van het klimaat in Galicië.

Wanneer naar Galicië?

Het klimaat in Galicië komt soms met fijne verrassingen. Zoals met je voeten in het zand in november en zonder jas op een terras in december of januari. Dat is ieder jaar een keer het geval.

Maar dat zijn voor de meeste mensen geen ideale vakantiemaanden. Wanneer dan wel?

Beste reisperiode voor Galicië

Wij vinden alles tussen april en november heerlijk. Met uitschieters van heel warme dagen ligt de temperatuur dan tussen de 20-24 graden graden. In juli en augustus is het warmer en daarom zijn dit ook ideale maanden voor een strandvakanties in Galicië. 

En tóch blijft het lastig omdat we in 2019 bijvoorbeeld in maart een hele week prachtig strandweer hadden en ook een week de verwarming aan in juni. Tjsa …

Wandelen in Galicië

Wandelaars op de camino de Santiago kiezen vaak voor maart, april, mei, september en oktober. Om té warme dagen te voorkomen want dat is gewoon niet fijn wandelen. Als het je gaat om gewoon lekker een uurtje of twee wandelen zijn alle maanden goed. (Behalve dan voor de pelgrims op bijvoorbeeld de camino francés die sneeuw kunnen treffen in de wintermaanden).

Meer over wandelvakanties in Galicië

Onze eerste winter in Galicië

Nooit gedacht dat het verzamelen van genoeg hout een prioriteit zou kunnen zijn. Maar als je net geëmigreerd bent kom je soms voor verrassingen te staan.

Verwarming?
Onze eerste verrassing had te maken met het klimaat in Galicië. Nou ja, het klimaat in ons dorp dan. Wij wonen op het platteland in de provincie Pontevedra, vlakbij de kust. Niet door de kou, want echt koud is het hier eigenlijk nooit. Maar wel vochtig waardoor het soms een beetje waterkoud is. En dan wil je de verwarming aan.

Kachel
En je kunt je misschien wel voorstellen dat er in een gehucht met een handjevol huizen geen stadsverwarming is. Dus onze verwarming draait op een houtkachel. Maar dat is wel even wat anders dan een knopje aanzetten. Wat heb ik soms heimwee naar zo´n knop!

Geen stadsverwarming in ons dorp

Wat heb je nodig voor de winter in ons dorp?

Hout. Heel erg veel hout. En een houtkachel. Een houtkachel is onlosmakelijk verbonden met het klimaat in Galicië. Wij hebben de verwarming aan van begin december tot eind februari ongeveer. En met pech wat langer. Ik zeg pech want hoe langer dat ding aan moet hoe meer hout je nodig hebt. En dat is een hele klus. Het is ook de allervervelendste klus die er is. Het is zwaar werk want je moet bomen omhakken en die moeten in blokken. Die moeten drogen in de zon en de wind en daarna worden opgeruimd.

Na het drogen moeten de blokken van hun droogplek naar de schuur worden gebracht.

Netjes opstapelen

En dan stapelen. Netjes graag, anders knallen ze naar beneden en dat wil je niet.

Fikkie stoken

Als die hele klus geklaard is kunnen we fikkie stoken. Het is wel zaak dat het vuurtje blijf branden dus gemiddeld lopen we een keer of 15 per dag naar beneden om het op te stoken en er wat blokken op te gooien.

Vuurtje stoken