(On)zin over het klimaat in Galicië

In maart een duik in de zee, in november een strandwandeling in korte broek of met kerst buiten eten. Dat is best aardig toch? Dat het in Galicië altijd regent is één van de fabels over het klimaat in Galicië. Ok, het regent vaker dan in het zuiden van Spanje maar het is ook veel groener en milder. De Galiciërs zelf grappen vaak dat er maar twee seizoenen zijn; lente en herfst.

Klimaat in Galicië, strand in november!

In Galicië regent het altijd

Onzin! Het regent niet altijd in Galicië maar áls het regent kan het wel een week duren. In januari en februari bijvoorbeeld. In de lente- en zomermaanden gebeurt dat niet vaak.

Maar zeker is dat ook weer niet en met een miezerbui of mist moet je in Galicië eigenlijk altijd rekening houden. 

Mist hoort bij het klimaat in Galicië

Wat is de temperatuur in Galicië?

Aan de kust
Aan de kust hebben we nooit te maken met een  temperatuur van rond de 40 graden. Lekker warm hier is in de zomermaanden rond de 28 graden en dat is warm zat. En net als in veel andere plaatsen is de temperatuur in het zuiden van Galicië iets hoger dan in het noorden.

Binnenland
In het binnenland van Galicië, in Ourense en Lugo kan het wél rond de 40 graden worden en vriezen dat het kraakt. Maar dat brengt weer mogelijkheden voor wintersport. In Manzaneda, in Ourense, kun je skiën. Wist je niet hé? Dat is het leuke van het klimaat in Galicië.

Het verrassende klimaat in Galicië

Het klimaat is net als Galicië zelf, verrassend. ”Wat is de beste tijd voor een vakantie in Galicië?”, is dan ook de lastigste vraag die iemand ons kan stellen. 

Want ieder jaar kun je wel een keer met je voeten in het zand in november zonder het koud te hebben en zonder jas op een terras in december. 

Maar dat zijn voor de meeste mensen geen ideale vakantiemaanden. En je weet al dat je met een bui altijd rekening moet houden. Dus wanneer is het lekker weer in Galicië?

Beste reisperiode voor Galicië

Wij vinden alles tussen april en november heerlijk. En dat geldt voor heel Galicië. Met uitschieters van heel warme dagen ligt de temperatuur dan tussen de 20-24 graden graden. In juli en augustus is het een paar graden warmer.

Maar, dat kan soms ook in mei of juni het geval zijn. Zomaar een hele week rond de 26 graden.

Het mag duidelijk zijn, het klimaat in Galicië is wisselvallig.

Microklimaat in Galicië

Behalve dan in de kustplaats Sanxenxo in Pontevedra, waar het eigenlijk het hele jaar door heerlijk is.

De beste maanden voor wandelen in Galicië

April, mei, september en oktober zijn qua klimaat populaire maanden, dan is het lekker wandelweer in Galicië.

Juni, juli en augustus zijn ook heel prima om te wandelen. Je houdt er dan gewoon rekening mee dat het tussen 13.00 en 18.00 goed warm kan zijn. Je plant je wandelingen dan voor of na die tijd.

Als het je gaat om gewoon lekker een uurtje of twee wandelen zijn alle maanden goed. Behalve dan misschien voor pelgrims op de camino francés want die kunnen zeker sneeuw verwachten in de wintermaanden.

Meer over wandelvakanties in Galicië

Onze eerste winter in Galicië

Nooit gedacht dat het verzamelen van genoeg hout een prioriteit zou kunnen zijn. Maar, emigreren kun je leren en goeie vuurtjes maken ook.

Verwarming?
We hebben wel even moeten wennen aan het wisselvallige weer en het klimaat in Galicië. Wij wonen op het platteland in de provincie Pontevedra, vlakbij de kust. We hebben geen dikke jassen, sjalen of mutsen nodig want echt koud is het hier nooit. 

Daarentegen kan het heel vochtig zijn waardoor het waterkoud is. En dat is niet lekker. En dan wil je de verwarming aan.

De kachel

En je kunt je misschien wel voorstellen dat er in een gehucht met een handjevol huizen geen stadsverwarming is.

Op het platteland in Galicië gebruikt men houtkachels. Dus wij ook. De houtkachel is aangesloten op de radiatoren. Maar dat is wel even wat anders dan een knopje aanzetten. Wat heb ik soms heimwee naar de verwarmingsknop!

Geen stadsverwarming in ons dorp

Wat heb je nodig voor de winter in Galicië?

Hout. Heel erg veel hout. En een houtkachel. En een houthakker, een traktor, een houtsplitmachine en een opslagplaats. En heel erg veel geduld. Dat is allemaal onlosmakelijk verbonden met de wintermaanden in Galicië.

Wij hebben de verwarming aan van begin december tot eind februari ongeveer. En met pech wat langer. Ik zeg pech want hoe langer dat ding aan moet hoe meer hout je nodig hebt. En dat is een hele klus. Het is ook de allervervelendste klus die er is.

Het is zwaar werk want je moet bomen omhakken en die moeten in blokken. Die moeten drogen in de zon en de wind en daarna worden opgeruimd.

Hout voor de winter

Na het drogen moeten de blokken van hun droogplek naar de schuur worden gebracht.

Netjes opstapelen

En dan stapelen. Netjes graag, anders knallen ze naar beneden en dat wil je niet.

Ons klimaat vraagt om een goed vuurtje

En dan moet je natuurlijk een goed vuurtje hebben. En erger nog, je moet dat ook zo houden. Inmiddels hebben we dat helemaal onder de knie en is de winter in Galicië goed te doen.

Het vuurtje maken voor de kachel is niet het enige wat we moesten leren. Lees hier meer over onze emigratie naar Galicië.

Vuurtje!