In maart een duik in de zee en in november een strandwandeling in korte broek vinden wij een luxe. Dat het in Galicië altijd regent is één van de fabels over het klimaat in Galicië. Ok, het regent vaker dan in het zuiden van Spanje maar nog steeds minder dan in Nederland. En alles bij elkaar genomen is een score van een beetje miezer in juli verdeeld over 5 dagen best goed. 

Klimaat in Galicië

Nevel en mist horen bij het klimaat in Galicië

Wat minder leuk is, is de behoorlijke mist die er soms rond de bergen hangt. Wij wonen op zo´n berg vlakbij Pontevedra en af en toe levert dat dit soort plaatjes op.

Mooie plaatjes in de mist

Je reis naar Galicië plannen

Het klimaat in Galicië komt soms met fijne verrassingen. Zoals met je voeten in het zand in november. Maar dat is niet voor iedereen een  ideale maand voor een vakantie in Galicië. Wanneer dan wel?

Tussen april en november. April, mei, september en oktober als je tussen de 20-24 graden lekker vindt. Deze maanden zijn ook ideaal als je van plan bent te gaan wandelen in Galicië. Juni, juli en augustus voor fijne strandvakanties. Betrouwbare info over het weer vind je op de engelse versie van Eltiempo.es

Winter in Galicië, hoezo stadsverwarming?

Nooit gedacht dat het verzamelen van genoeg hout een prioriteit zou kunnen zijn. Maar als je net geëmigreerd bent kom je soms voor verrassingen te staan. Onze eerste verrassing had te maken met het klimaat in Galicië. Nou ja, het klimaat in ons dorp dan. Niet door de kou, want echt koud is het hier eigenlijk nooit. Maar wel vochtig waardoor het soms een beetje waterkoud is. En dan wil je de verwarming aan.

En je kunt je misschien wel voorstellen dat er in een gehucht met een handjevol huizen geen stadsverwarming is. Dus onze verwarming draait op een houtkachel. Maar dat is wel even wat anders dan een knopje aanzetten. Wat heb ik soms heimwee naar zo´n knop!

Geen stadsverwarming in ons dorp

Wat heb je nodig voor de winter in ons dorp?

Hout. Heel erg veel hout. En een houtkachel. Een houtkachel is onlosmakelijk verbonden met het klimaat in Galicië. Wij hebben de verwarming aan van begin december tot eind februari ongeveer. En met pech wat langer. Ik zeg pech want hoe langer dat ding aan moet hoe meer hout je nodig hebt. En dat is een hele klus. Het is ook de allervervelendste klus die er is. Het is zwaar werk want je moet bomen omhakken en die moeten in blokken. Die moeten drogen in de zon en de wind en daarna worden opgeruimd.

Na het drogen moeten de blokken van hun droogplek naar de schuur worden gebracht.

Netjes opstapelen

En dan stapelen. Netjes graag, anders knallen ze naar beneden en dat wil je niet.

Vuurtje stoken

Fikkie stoken

Als die hele klus geklaard is kunnen we fikkie stoken. Het is wel zaak dat het vuurtje blijf branden dus gemiddeld lopen we een keer of 15 per dag naar beneden om het op te stoken en er wat blokken op te gooien.

Zon en sneeuw

Aan de kust hebben we nooit te maken met een  temperatuur van rond de 40 graden. Lekker warm is hier rond de 28 graden en dat is warm zat. De laatste jaren begint de warmte eerder en duurt langer dan voorheen.

In de binnenlanden kan het wel rond de 40 graden worden en kan daar vriezen dat het kraakt. Maar dat brengt weer mogelijkheden voor wintersport. In de provincie Orense, in Manzadena kun je skiën. Wist je niet hé? Dat is het leuke van het klimaat in Galicië.

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!