De Rías en de kust van Galicië

De Rías van Galicië maken de kust van deze groene streek in Noord Spanje uniek en goed herkenbaar. De zeetongen werken zich op een harmonieuze manier landinwaarts en zorgen voor prachtige landschappen, heerlijke wijn, vele stranden, (beschermde) natuurgebieden, prachtige havens en gezellige vissersdorpen. En natuurlijk voor tongstrelende vis en schelpdieren. 

De charme van de Galicische rías

Er wordt gezegd dat de rías de handafdruk zijn van de Schepper. Want, toen hij de wereld schiep leunde hij even op zijn hand en … zie daar de rías. Waar of niet, de Gallegos zien hun rías als een geschenk uit de hemel. En dat zijn ze ook! De Rías van boven naar beneden:

De rías en de kust van Galicië, Noord-Spanje

Aan de Cantabrische Zee

De meest oostelijke ría is de Ría de Ribadeo en deze vormt de grens tussen Galicië en Asturias. Het overvloedige wetland in dit gebied zorgt voor een gevarieerde fauna. Verder stromen hier de Ría de Foz en de Ría de Viveiro landinwaarts.

A Mariña 
Dit stukje kust van Galicië hoort bij de provincie Lugo en wordt ook wel A Mariña genoemd. Hier vind je het geweldige natuurmoment het Strand van de Kathedralen en prachtige dorpjes als Ribadeo, Rinlo, Foz of Viveiro.

Playa de las Catedrales in Lugo

De kust van A Coruña & de Rías Altas

De provincie A Coruña spant de kroon als het om de rías gaat, de meeste rías vind je hier. De Ría de Barqueiro en die van Ortigueira worden nóg mooier door de hoge kliffen en vuurtorens.

Voor een surfvakantie in Galicië raden we de stranden van Valdoviño of Pantín aan. En als je er dan toch bent, maak dan ook tijd voor de stad A Coruña en Ferrol.

De verzamelnaam voor dit hele kustgebied in Noord Spanje, met bovenstaande rías én de Ría de Ferrol, Cedeira, Ares, Betanzos, en Coruña is de Rías Altas. Het gebied van Cariño tot aan Mugardos is de Costa Ártabra. En geloof me, het is geweldig mooi daar, er staat zelfs een kapel bijna in zee!

Kliffen van Loiba, Rías Altas

Vakantie aan de kust

Veel van deze prachtige plekken zijn opgenomen in onze 13-daagse rondreis langs Stad en Strand van Galicië.

Costa da Morte, de Galicische dodenkust

De Dodenkust, een stuk meer naar het westen wordt gevormd door de Ría de Corme y Laxe, Camariñas en Corcubión. De steile rotswanden en het soms ruige landschap vertellen je waarom dit de Dodenkust heet.

Het einde van de wereld
En als je eenmaal Finisterre hebt bezocht dan snap je ook waarom de Kelten vroeger dachten dat hier de wereld op hield te bestaan.

Het grootste strand van Galicië
Je zou het niet verwachten maar tussen de hoge kliffen en het vaak ruige water vind je ook een bijzonder mooi strand als dat van Carnota, het grootste strand aan de kust van Galicië.
Meer over de Dodenkust

Carnota, het grootste strand van Galicië

Eendenmosselen uit Galicië

Bij de kliffen van de Rías Altas en de Costa da Morte worden percebes, eendenmosselen gevangen. Een gevaarlijke job want de beste eendenmosselen groeien op moeilijk bereikbare, gladde rotsen aan de ruige kust. Jaarlijks laten mensen het leven bij deze riskante visserij, daarom is het ook één van de duurste schelpdieren op de menukaart in een Galicisch restaurant.

Eendenmosselen - Percebes

Galicië en de kust van de Rías Baixas

Baixas is Galicisch voor Bajas, dus dit zijn de ”lage rivieren”. Hier heerst een milder klimaat dan in de noordelijker gelegen Rías Altas en de kust ligt bezaaid met stranden en baaien. Hier vinden we ook Sanxenxo, één van de bekendste kustplaatsen van Galicië, met een micro klimaat.

De Ría de Muros en Noia hoort nog bij de provincie A Coruña. Daarna volgen in de provincie Pontevedra de Ría de Arousa, Ría de Pontevedra, Ría de Vigo en de Ría de Baiona.

Zoveel rías zorgen voor een hele reeks mooie vissersdorpjes. Muros, Ribeira, Palmeira, Carril of Baiona bijvoorbeeld, zijn stuk voor stuk een bezoek waard. In de Rías Baixas ligt ook Combarro, bekend van de hórreos, de Galicische graanschuren

Meer over de Rías Baixas

Costa da Vela, de onbekende kust van Galicië

Eén van de meest onbekende stukjes kust van Galicië, A Costa da Vela. Deze parel ligt in het zuidwesten van Galicië, in de provincie Pontevedra op het schiereiland O Morrazo. Het wordt omsloten door de Rías van Vigo en Pontevedra. De vele kliffen en kapen en de grote diversiteit aan flora en fauna maken dit een waardevol natuurgebied voor Galicië. Om over het uitzicht op de Cíes eilanden, bijzondere vuurtoren en ongerepte stranden maar te zwijgen!

Vuurtoren Cabo Home
Ongerept strand aan de Costa de Vela

Wandelen langs de kust van Galicië

Omdat het hier wat vlakker is, is het ook een ideaal wandelgebied. Mooie, gevarieerde routes, langs oude watermolens en beekjes en fantastische wandelingen langs de kust van Pontevedra, zoals de route van Padre Sarmiento.

De Ría de Arousa

Deze ría is de grootste van Galicië en herbergt ook de meeste eilanden. Isla de Arousa is het grootste eiland van deze ría. Er zijn een paar erg mooie stranden en de nog heel authentieke haven O Xufre.

We kunnen het niet over de kust van Galicië hebben zonder het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden van Galicië te noemen. Hiertoe behoren o.a. de Cíes Eilanden en het eiland Ons.

Levendige Rías

In en om de rías gebeurt van alles. Om te beginnen zijn de rías een belangrijke bron van inkomsten voor Galicië. Veel mensen, vaak hele gezinnen of families zijn op één of andere manier werkzaam in de visindustrie. En dan met name de mosselindustrie, want de Ría de Arousa is één van de grootste mosselproducenten van Europa.

Mosselkwekerijen in Galicië. de Bateas.

Meer dan strand aan de Galicische kust

Het mooie van de kust van Galicië is dat er veel interessante dingen te zien zijn. Zoals de Castro de Baroña in Porto de Son, het klooster van Oia in A Guarda, het kasteel van San Felipe bij Ferrol of de kapel bij het strand van A Lanzada in Pontevedra.

Galicië is gewoon van alle markten thuis, je moet het alleen even weten!

Keltische cultuur in Porto do Son