De varkenssnuit

Zigzaggend klimmen en dalen tussen alle denkbare tinten groen en het schitterende blauw van de Cantabrische Zee. We zijn op de Fuciño do Porco, de op een varkenssnuit lijkende Kaap Socastro. De nieuwste wandelhit in het noorden van Galicië, aan de Mariña Lucense, de kust van Lugo.

Fuciño do Porco

Naar de Fuciño

Voordat je kunt genieten van de wandeling op grote hoogte van de Fuciño do Porco maak je een korte, leuke aanloop. In de schaduw van hoge eucalyptusbomen loop je 2,5 kilometer tot je de gigantische Cantabrische Zee voor je ziet. Daarna weer een stukje zandpad tot aan het vlonderpad.

Tussen metershoge eucalyptusbomen

Zelf ontdekken?

Onze 13-daagse rondreis Het Beste van Galicië brengt je bij deze mooie plek!

Een eeuwenoud pad

Het originele pad bestaat al eeuwen en werd gebruikt door schaapherders en de mannen die verantwoordelijk waren voor het onderhoud van de vuurtoren.

Het eerste stuk lijkt een peulenschil, maar op zo´n pad liepen de mannen helemaal naar de vuurtoren. Een gevaarlijke klus, zo zonder veiligheidsvoorzieningen. Kijk maar naar de stenen trap die er toen nog niet was.

Vuurtoren op Fuciño do Porco

Kliffen en strandjes van de Cantabrische kust

Het pad gaat geleidelijk omhoog dus je hoeft niet hard te werken voor het feestje waarmee je wordt beloond.

Maagdelijke strandjes duiken op tussen de mooie kliffen die de kust van Lugo bij O Vicedo vormen.

De kust van O Vicedo in Lugo
Genieten van het uitzicht

Fuciño do Porco is veilig

Omdat Fuciño do Porco nieuwsgierigheid wekte en mensen op eigen houtje de kaap gingen beklimmen is er besloten een gedegen en veilig wandelpad te maken.

Want als je niet van kinds af aan gewend bent aan het lopen langs kliffen is het gewoon levensgevaarlijk. Sinds 2017 is er een veilig en goed begaanbaar pad met stevige trappen, houten vlonders en relingen.

Zandpad gezien vanaf Fuciño

Vanaf de Kaap ziet het pad terug er zó uit.

Vlakbij Fuciño do Porco

Waarschijnlijk ben je na de wandeling dorstig, hongerig en heb je zin in een duik. Dat treft want aan de voet van de Fuciño vind je het strand van Abrela, met een restaurant en erg goed onderhouden picknickplaats.

En een mooie standplaats voor campers, hier een nachtje slapen is geweldig.

Picknickplaats bij strand van Abrela

Weetjes

  • In juli en augustus heb je een (gratis) toegangskaartje nodig.
    Naar de kaartjes voor Fuciño do Porco

  • Wij hebben de auto vlakbij het begin van het eucalyptuspad geparkeerd. De wandeling heen en terug heeft ons 1,5 uur gekost.

  • Als je bij het strand van Abrela begint met wandelen ben je drie kwartier langer onderweg.

  • Kun je de kids meenemen naar Fuciño de Porco? Ja, maar niet de hele kleintjes. We zagen een groepje kinderen van een jaar of 8, met begeleiding.

  • Ben je op doorreis en heb je wel 60 kilometer over voor iets moois? Dan mag je het Strand van de Kathedralen in Ribadeo niet missen!

  • Het dichtbij gelegen Viveiro is ook leuk om te bezoeken.