Waterwandeling in natuurpark Rio Barosa

Het is lekker wandelen of pootje baaien in het Natuurpark Río Barosa in Pontevedra. De waterval bruist en klettert tussen het vele groen en de 17 oude stenen watermolens lijken op te gaan in het geheel. Een waar kunstwerk dat een prachtig schouwspel oplevert.

Mooie plaatjes in het natuurpark Río Barosa

Wandelroute bij Río Barosa

De wandeling rond het Natuurpark van Rio Barosa is ongeveer 3 kilometer, heen en terug. Voor kids onder de 7 jaar is het misschien wat veel maar verder kan iedereen hem wel lopen. Mits je de gele pijlen volgt want los van dat pad wordt het lastig. Zonder haast, heen en terug, loop je ongeveer 2 uur tussen indrukwekkende eiken, dennen en eucalyptusbomen.

Op de Portugese route naar Santiago de Compostela

Als je de camino Portugués wandelt dan kom je langs dit park, tussen Porráns en Caldas de Reyes. Het is best de moeite om even langs te gaan.

Wandelroute in het natuurpark

Boven de waterval

Naar boven lopen langs de ‘waterkant’ hoort ook bij de wandeling. Het is een klein klimmetje maar je hebt heel veel eer van je wandelwerk. Een prachtig uitzicht op de waterval die vanaf 30 meter hoogte naar beneden klatert en daar een mooi, natuurlijk bassin vormt. En de molens vanaf die hoogte zijn ook prachtig.

Nog meer molens

In veel natuurparken in Galicië zie je wandelroutes langs grote of kleine rivieren met gerestaureerde watermolens. En nu je toch in Pontevedra bent denk dan ook aan de la ruta de la piedra y del agua, de route van steen en water. Kun je gelijk het bijzonder mooie klooster van Armenteira zien.

Waterval Rio Barosa

Bewijzering

Let er op dat je de paden volgt langs deze bewijzering. Als je van deze paden afwijkt kom je ook waar je wilt zijn maar dan over lastig begaanbare paden, waar je een meer ervaren wandelaar voor moet zijn.

Deze paaltjes volgen

Picknick of restaurant?

In twee molens zijn restaurants gevestigd waar streekgerechten worden geserveerd. Je kunt er op het overdekte terras eten maar neem vooral ook binnen een kijkje. Er wordt veel gepicknickt in Galicië en ook in het natuurpark van Río Barosa is hier aan gedacht. Je vindt er een zone met stenen tafels en banken, barbecues en toiletten.

Picknickzone in het park

Waterpret in natuurpark Barosa

Wandelen kun je hier het hele jaar door natuurlijk maar als je in de zomer gaat, neem dan je zwemspullen mee! Lekker voor de afkoeling en vooral voor kinderen is het bijzonder om in de spannende waterbassins te zwemmen. Veel leuker dan een zwembad. Voor volwassenen is het ook heerlijk trouwens.

Waterpret in Río Barosa

Eucalyptus en rust

Het uitje naar het Natuurpark van Río Barosa was mijn moederdagkado. Dus ik heb niet gekookt en de mannen hadden de picknick verzorgd. Omdat ik nog te kampen had met de nasleep van een verstuikte enkel kon ik niet mee met de wandeling. Dat was niet echt een grote straf want zo heb ik heerlijk zitten genieten van de rust, het altijd aanwezige parfum van de eucalyptusbomen én de tafel bezet gehouden.

Picknicken in het bos

Vlakbij Río Barosa

Er wordt gezegd dat wanneer je van een route afwijkt je zomaar leuke dingen tegen kan komen. Wij reden tegen deze 100 jaar oude waterkrachtcentrale aan, bij de Río Umia. Met ook weer een bijzonder mooie wandelroute.

Honderd jaar oude waterkrachtcentrale

Weetjes

  • Vanaf Vigo en Pontevedra is het park goed bereikbaar en er is een ruime parkeergelegenheid.