Galicië en het Heilig Jaar 2021

In 2021 is het zo ver, dan staat Galicië in het teken van het Heilig Jaar, het Año Xacobeo. Maar wat is een Heilig Jaar, waar gaat het over? Is 2021 een goed jaar voor een Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela of een vakantie in Galicië?

Waarom een Heilig Jaar in 2021?

In 1122, het jaar waarin de laatste steen van de kathedraal van Santiago de Compostela werd geplaatst, kondigde Paus Calixto II aan dat 1126 het eerste Heilig Jaar zou zijn. Jaarlijks wordt de marteling van de Heilige Jacobus de Meerdere herdacht op 25 juli.

Ieder jaar dat deze datum op een zondag valt is vanaf toen een Heilig Jaar. Dan gaat de Heilige Deur open en staat alles in het teken van vergeving. Best een mooi jaar dus. Met mooie feesten in de hoofdstad van Galicië.

Wat is er met die deur?

La Puerta Santa (Porta Sancta) is de Heilige Deur die alleen in Heilige Jaren open gaat. Met een enorme zilveren hamer tikt de aartsbisschop 3 x op een speciaal opgebouwd muurtje dat vervolgens indrukwekkend instort. Een hele ceremonie. Dat gaat gebeuren op 31 december 2020. Als je wilt, kun je dit korte filmpje bekijken.

Of we daar live bij mogen zijn mag dit keer Corona in plaats van Joost weten. We gaan het zien, het duurt nog even. Maar we hopen heel erg van wel want het volgende Heilig Jaar is pas in 2027.

Is het Heilig Jaar leuk?

In 2021 is het te verwachten dat iedere stad van een beetje formaat een speciaal programma heeft. Festiviteiten, symposia, tentoonstellingen, muziek en noem maar op krijgen dan extra aandacht. Met name de steden en dorpen langs de verschillende Camino’s.

Geen camino?

Als je geen pelgrimstocht naar Santiago onderneemt en kiest voor een heerlijke rondreis door Galicië, val je met je neus in de culturele en vaak ook gastronomische boter.

Te druk in Galicië met het Heilig Jaar?

De bekende geluiden heb ik al gehoord Heilig Jaar is te druk, Ik stel het uit tot 2022 … Maar wat is druk?

De Vierdaagse is druk. Hemelvaartsdag in de Efteling is druk. Tweede Pinksterdag in IKEA met je schoonmoeder is druk.

Drukte op de Camino is een opgeblazen verhaal dat ik nooit begrepen heb en straks, in (post)corona-tijd zal de drukte nog makkelijker te ontlopen zijn. Een voorlopig, unieke ervaring als je het mij vraagt.

Verwachting
Ik zou graag willen zeggen: Ja! Zeker weten, 2021 wordt een heel druk jaar, je kunt beter even wachten. Helaas. Zonder Corona zou 2021 bijvoorbeeld dicht op de 600.000 pelgrims uitkomen, bijna het dubbele van normaal. Maar daar zijn we nog niet.

Ik denk dat als we in 2021 de ‘normale’ aantallen halen we al heel blij moeten zijn. De meeste Nederlanders wandelen in april/mei en in september/oktober. Juli en augustus zullen net als andere jaren de topmaanden op de Camino zijn. Met een beetje geluk wordt het de mooiste Camino ooit!

Angst is een slechte raadgever
Dus, laten we er voor waken dat de gegronde angst voor Corona niet plaatsmaakt voor een ongegronde angst voor drukte. Dat zou een finale nekslag kunnen betekenen voor veel gemeenschappen in Galicië en in het bijzonder die aan de Camino.

Wat is er wél waar over de drukte in zo’n Heilig Jaar?
Een slaapplek bemachtigen op de bekendere Caminos (Francés vanaf Sarria en Portugués vanaf Tui) zal met name in augustus lastiger zijn door de toename van Spaanse pelgrims in die laatste 100 km.

Buiten die 100 km. kan het op bepaalde feestdagen drukker worden. Zoals Pasen, de San Fermín feesten in de regio Navarra of San Mateo in Logroño.

Hoe belangrijk is het Heilig Jaar voor gelovigen?

Voor gelovigen is het Heilig Jaar een belangrijk feit, want wie wil er nu niet gebruik maken van een volledige aflaat die je een directe vlucht geeft naar de Hemel zonder overstap in het drukke Vagevuur waar niemand de 1,5 meter kan handhaven?!

Wat moet je doen voor die aflaat? In het kort:

  • De kathedraal van Santiago bezoeken.
  • Bidden (met het advies om ook een mis bij te wonen).
  • Het Sacrament van de verzoening (biechten) en die van de eucharistie ontvangen (de Heilige Communie), en dan wel binnen 15 dagen vóór of na je bezoek aan de kathedraal.

De Camino is voor iedereen

Je hoeft niet gelovig te zijn om te pelgrimeren naar Santiago overigens.
Wat begonnen is in de Christelijke sfeer is gegroeid tot een cultureel, historisch en maatschappelijk fenomeen waarin iedereen die op zoek is naar iets, het op de Camino schijnt te kunnen vinden.

Vrijheid, persoonlijke groei, mentale ontwikkeling, sportieve grensverlegging, ultiem meditatief wandelen, echte rust, verwerking, een anders dan anders ervaring, etc.

Op naar 2021

Alle ogen in Galicië zijn gericht op het Heilig Jaar want Xacobeo 2021 moet de lokale economie een boost uit het diepe dal gaan geven.

  • Kleine ondernemers die nog net niet omvallen overeind houden (en daarmee hun gezin en hun ouders die ze hopelijk nog mogen verzorgen).
  • Mensen die wél omgevallen zijn weer helpen aan een inkomen.
  • Kleine gehuchten behoeden voor het veranderen in spookdorpjes.
  • Dat ene supermarktje heeft het niet overleefd … maar die kleine bakker met die heerlijke broodjes kan het nog redden als we op tijd zijn.

Pelgrims kijken halsreikend uit naar het moment waar op we onze rugzak kunnen pakken en vertrekken.

Tenzij er een virusje veel (heel veel) roet in het eten gooit, zijn wij van de partij in 2021, año Xacobeo, (bijna) niets kan ons tegenhouden. Want, de Camino roept!

Heden

September 2020. Corona is er nog steeds. Terwijl ik dit schrijf passeren de afgelopen 7 maanden de revue. Ook ik dacht in maart ‘het wordt een zware maand’. Het werd ietsje zwaarder en ietsje langer. Het aantal pelgrims op de Camino is normaliter in het jaar voorafgaand aan een Heilig Jaar al in stijgende lijn. Daar stak Corona een stokje voor. Als het zo’n 15% van het normale aantal wordt is het veel. We zijn er nog niet. Maar we komen er wel. Stap voor stap, zoals op de Camino.

Van de auteur

Luisa van Camino Comfort

Ik heb al een tijd niet meer geblogd. Ik geef Corona maar de schuld, dat ligt tegenwoordig voor de hand. Toen Bianca me vroeg een gastblog te schrijven over ‘Año Santo’ , het Heilig Jaar, zei ik meteen ja, doe ik, zin in! Mijn opgekropte inspiratie in dit Spaanse temperament laat zich gelden, excuses alvast voor het lange verhaal …