De legende van de enge optocht van de Santa Compaña is iets waar de Galiciërs een diep respect voor hebben. Wij inmiddels ook. Mysterie en vreemde gebeurtenissen, daar houden we van in Galicië. En de optocht van de Almas en pena, de Dode Zielen is écht eng. Een legende om van te griezelen, want behalve de gids zijn de andere deelnemers aan de optocht dood.

Bont gezelschap
Dit bonte gezelschap struint na middernacht de wat afgelegen dorpjes van Galicië af om de dood te verkondigen. De angst voor deze optocht zit diepgeworteld. Als je deze enge lui tegenkomt, heb je nog maar een jaar te leven. Of iets langer. Of korter, ligt er aan waar je woont.

Hoe eng is het?

Een groep in vodden gehulde, spookachtige figuren op blote voeten en een kaars in hun hand is best eng. Zeker als je bedenkt dat die ronddwalen in de nevelachtige bergen van Galicië. De gids is een levende persoon maar daarom niet minder luguber. Hij of zij ziet lijkwit, broodmager, prevelt gebeden en draagt een kruis.

Santa Compaña

De Gids

Het enige leuke aan de gids is dat hij of zij ook een belletje heeft en je de optocht dus hoort aankomen. De volgende dag kan de gids zich niets meer herinneren van de nachtelijke escapades.

En de enige manier om tijdens de tocht van de vreselijke taak om de gids te zijn af te komen, is wanneer het kruis wordt overgedragen aan een andere levende persoon.

Geen grappen over de Santa Compaña

De legende van de enge optocht van de Santa Campaña is iets waar je beter geen grappen over kunt maken. Zeker niet bij de oudere generatie op het platteland. Zeggen dat het niet bestaat is ook geen optie. Mensen kennen altijd iemand die de enge optocht heeft gezien of ze hebben hem zelf gezien. De vraag is dan natuurlijk hoe dan kan, want als je de zielen tegen het spookachtige lijf loopt, ben je ten dode opgeschreven.

Bescherming
Maar gelukkig kun je jezelf beschermen. Als je de optocht tegenkomt teken je op de grond een cirkel met daarin een kruis. Als je daar in gaat staan gebeurt je niets en kan de gids je ook niet het kruis overdragen.

Kruispalen
Maar er is nog een effectieve manier om aan de fatale afloop van een ontmoeting met de enge optocht te ontsnappen. In Galicië zie je veel stenen kruizen, de zogeten cruceiros zoals deze in Combarro.

Klim op het stoepje!
Om deze kruizen is altijd een stoep gebouwd. Je ziet ze veelal op kruispunten, een geliefde plek van de zielen. Krijg je de enge optocht in je kielzoog, klim dan als een gek op de stoep van het stenen kruis. Succes verzekerd!

Klim op het trapje

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!