Is Galicië klaar voor mensen in een rolstoel?

Is er een toegankelijk, rolstoelvriendelijk Galicië? Dat gaan wij de komende 3,5 week ontdekken. Want wij maken een heel bijzondere reis door Spanje. Mijn man heeft een sabbatical van een jaar genomen en daarvan willen we het grootste gedeelte in Spanje door brengen. We maken een reis vanaf september 2018 tot en met juli 2019, met de klok mee Spanje rond. Soms blijven we ergens een paar dagen, soms zelfs 2 maanden.

Op zoek naar toegankelijk en rolstoelvriendelijk Galicië

De rolstoel is een uitdaging

Wat een extra uitdaging is het feit dat ik rolstoel afhankelijk ben. Ik heb al 20 jaar geen sta functie meer. Dat betekent dat we altijd op zoek moeten naar toegankelijke accommodaties, maar ook voor al onze uitstapjes rekening moeten houden met de rolstoel. We maken de reis met onze eigen auto. Het grote voordeel daarvan is dat ik mijn elektrische handbike bij me heb. Dat maakt het voor ons een stuk makkelijker en vooral comfortabeler om te rollen over iets minder gelijke ondergrond of wat langere afstanden af te leggen. En het scheelt mijn man een hoop duw-werk als de helling net wat steiler is.

Galicië

Tijdens deze fantastische reis mag Galicië niet ontbreken. Samen met Extremadura zijn dit de 2 provincies waar we ons het meest op verheugen. We halen veel informatie van de site Ontdek Galicië, maar kunnen nergens op het internet informatie vinden over hoe toegankelijk of rolstoelvriendelijk Galicië is.

Gastvrij Galicië

Wij verblijven 19 dagen in Rianxo en huren een benedenwoning. De woning is ruim, voelt als een echt woonhuis en ligt vlakbij zee. Geen open zee, maar een inham (een ría) omringd met heuvels en heel veel groen (het doet ons denken aan Zweden). Wat is het hier groen! Dat krijg je als het in de winter nooit vriest en regen en zon elkaar regelmatig afwisselen.

Groenten en mosselen
Rondom het huis is een moestuin, we mogen zoveel groente en fruit uit te tuin halen als we willen. Het gevolg is dat we bijna dagelijks sla, boontjes, ui, prei, grapefruit en avocado eten dat 5 minuten daarvoor nog op het land stond. Dit wordt ook nog eens aangevuld met kilo’s mosselen die we krijgen uit het familiebedrijf. We lazen het al eerder; de Galiciër is erg gastvrij, wij voelen ons meer dan welkom hier.

Wandelen met de rolstoel

Wij vinden het altijd fijn om een stuk te “wandelen”. En zijn daarom vaak op zoek  naar een mooi wandelpad. Op verschillende plekken vind je houten wandelpaden langs het strand en door de duinen. Voor veel van de door ons bezochte plekken geldt helaas dat het steeds korte stukjes betreft die goed toegankelijk zijn.

Trappetjes? Serieus?
Vaak volgt een te steil stuk, bergen opgewaaid los zand op het pad, ineens houdt het pad op gevolgd door grind/gras of een hoge drempel. We komen zelfs een keer een trappetje tegen. Voor een echt lekker toegankelijk Galicië zouden wat aanpassingen wel gewenst zijn. Maar al met al zijn deze kortere routes zeker de moeite waard en heb je vaak een prachtig uitzicht.

Prachtige maar korte rolstoelvriendelijke route in Galicië

Rolstoelvriendelijk Galicië

Jorge en Bianca van Ontdek Galicië maakten tijd vrij om ons het vlonderpad langs de kust vanaf de haven van San Vicente do Mar in O Grove te laten zien. We hebben er van genoten! Tevens is er een mooi pad op eiland Illa de Arousa in het noorden links van de vuurtoren. Daar ligt een houten pad (met miva toilet en invalide parkeerplaats) van 1 km.

Meer over San Vicente do Grove
Meer over Illa de Arousa

Natuurpark Carreiron
Als je toch op het eiland bent rijdt dan zeker ook naar de parkeerplaats van natuurpark Carreiron (in het zuiden), vooraan zijn 3 parkeerplaatsen voor gehandicapten.

Het park zelf is geen goed idee (te veel los zand), maar vanaf de parkeerplaats links langs het prachtige strand richting de brug lopen/rollen, is een prachtige tocht. Wij combineerde dat met een picknick op het gras aan de rand van het strand, een heerlijke plek.

Sanxenxo

We gingen ook naar Sanxenxo, een populaire kustplaats vlakbij Pontevedra. De boulevard leent zich goed voor een kort stukje met de rolstoel.
Meer over Sanxenxo

Ribeira

Logeer je net als wij wat meer in het midden van de provincie? Ga dan zeker ook naar het duingebied van Ribeira. Een grote parkeerplaats met restaurant, mooi vlonderpad (kort, ca 600 mtr.) maar een geweldig uitzicht.

Toegankelijk Galicië biedt mooie plaatjes

Combarro met de rolstoel

Genoeg mooie plaatsen en dorpjes te ontdekken. Wij waren het meeste onder de indruk van Combarro. Een prachtig oud dorpsgezicht, oude straatjes. Combarro is wel wat toeristisch met veel souvenierswinkeltjes en restaurantjes, maar heeft zijn charme weten te bewaren. Een heel leuk klein plaatsje met veel horreos (de typische Galicische graan-/maisschuren).

Schelpenraapsters
Het is eb als we er zijn. We zien dan honderden mensen kokkels en venusschelpjes  zoeken in de zeebodem. Een heel mooi gezicht. Een beetje een uitdaging met de rolstoel, maar als je op het grote plein staat met je rug naar de zee, dan loop je de weg omhoog (prima te doen) tot aan het steegje Carreiro do Campo. Als je erdoor gaat kom je precies bij het allerleukste en mooiste gedeelte. Je moet via de zelfde weg terug.

Galicië en Albariño

Je kan Galicië natuurlijk niet bezoeken zonder te proeven van de Albariño wijnen die zo uniek zijn voor deze regio. Dat doen we 2x officieel. We bezoeken eerst de bodega van Viña Moraima; een zeer kleine coöperatie van 11 zeer lokale wijnboertjes.

De dame die ons rondleidt is superzenuwachtig, want ze moet het voor het eerst in het Engels doen. We kunnen het prima volgen.  De bodega is klein en gelijkvloers. De rondleiding incl. proeven van 2 wijnen is kosteloos en er is geen aankoopverplichting (natuurlijk nemen wij een paar flesjes mee naar huis).

D.O. Rías Baixas

Een week later hebben we een tour bij een groter wijnhuis, een coöperatief van 431 wijnboeren. We krijgen een mooie rondleiding door deze hypermoderne bodega, waar we tanks zien van 89.000 ltr. en persen waar 35000 kg. druiven in kunnen.

Daarna proeven we 3 wijnen. We hebben aangegeven dat we met een rolstoel komen. De tour wordt daarom wat aangepast, want binnen in de wijnmakerij zijn veel trappen. Maar wij gaan met de gids buitenom en kunnen zo toch veel zien. Een mooi contrast tussen  de kleine bodega van vorige week en dit immens grote bedrijf.

Een wijnproeverij kan gewoon in een rolstoel

Tip!

Wijnproeven en al deze mooie plekken zien kan tijdens een rondreis door Galicië. Bianca en Jorge maken mooie rondreizen op maat, misschien iets voor jou?
Meer info over een rondreis op maat door Galicië

Santiago de Compostella

Als je in Galicië bent mag een bezoek aan Santiago de Compostella niet ontbreken, daar waar dagelijks honderden pelgrims aankomen. Zij die weken aan het wandelen (of fietsen) zijn. Het plein voor de Kathedraal is het eindpunt van hun reis. Op dit plein is soms de ontlading en emotie voelbaar. Ik vond het erg indrukwekkend. Verder is het een mooie stad om te bezichtigen ondanks de soms wat steile stukken. Ook het park nodigt uit voor een leuke wandeling en we gingen even op bezoek bij het beeld van Maria & Maria.

Bijna rolstoelvriendelijk Santiago

Minpuntje

Er zijn steeds meer horeca zaken waar een toegankelijk (of iets wat er op moet lijken) toilet is. Maar helaas zijn we ook heel veel plekken tegen gekomen waar dat nog niet in orde is. Wij waren hier in april/begin mei en veel openbare toiletten aan de kust zijn nog niet open.

Zo werd Santiago voor ons ook een grote uitdaging toen ik echt naar het toilet moest en nergens terecht kon (i.v.m. met zeer smalle deurtjes en/of trappen overal). Het werd spannend … benauwd zelfs en de paniek slaat wel een beetje toe, zeker als de weg dan ook nog hobbelig is. Uiteindelijk brengt een infocentrum in een parkje het zo gewenste toilet.

De Kathedraal maakte veel goed!

Noord Galicië

Na 2,5 week enorm genoten te hebben, gaan we door om ook het noordelijkste gedeelte van Galicië te ontdekken. We checken in bij een modern hotel met een geweldig uitzicht en een perfecte mindervalide kamer. Ook in de omgeving veel te ontdekken.

Cedeira is een leuke badplaats en als we bij toeval ’s avonds in een Mesón terecht komen waar de bar ook nog eens op mijn hoogte is, is het eerlijk om voor het eerst sinds deze reis samen op gelijke hoogte een wijntje aan de bar te doen.

De Rías Altas

De kust is hier hoger, grover, grilliger; hoe je het ook wilt noemen, wij noemen het adembenemend mooi. Wij rijden naar de vuurtoren van Cabo Ortegal en zijn beide even stil van dit prachtige uitzicht. Dit is een stukje prima toegankelijk Galicië. We rijden verder via een aantal miradores (uitkijkpunten) die niet allemaal even geschikt zijn voor mij. Maar dat neemt niet weg dat het een prachtige rit is en dat we een heleboel mooie vergezichten zien.

San Andrés de Teixido

Het doel is het kerkje van San Andrés de Teixido. Maar met de smalle, hobbelige, steile straatjes gaat het ons niet lukken. We hebben er al een lange dag op zitten en als wij hier ’s morgens waren geweest en ik nog vol energie zat, had ik de uitdaging waarschijnlijk nog wel aangedurfd.

Voor nu is het te veel en genoeg geweest. Jammer, maar ach, het was een prachtige tocht vandaag.

Cabo Ortegal is goed toegankelijk met een rolstoel

Het mooiste bankje in Loiba

Een doel in dit gedeelte is samen op het “mooiste bankje van de Wereld” zitten. De volgende dag gaan we op pad en dit doel blijkt zeker haalbaar. We komen een heel eind met de auto.

De laatste 15 meter is een wat hobbelig pad en ik moet goed kijken waar ik rol. Ik parkeer mijn rolstoel naast “het” bankje. Het waait hier flink en ik zit niet zo heel ver van de rand. Ik vind het best wel een beetje spannend. Maar wat is het mooi!!!

Zou hier uren kunnen zitten, maar dat is niet eerlijk voor de 2 stellen die tegelijk met ons aankwamen.

Het mooiste bankje van de wereld, Loiba

Toegankelijk strand

We hebben deze dagen prachtig weer, zo mooi zelfs dat het prima strandweer is. We vinden 3x een mooie baai waar het heel rustig is en waar ik met de rolstoel kan komen. Het mooiste en best toegankelijke plekje was Playa del Río De Meirás. Een mooi stuk rolstoelvriendelijk Galicië.

Galicië maakt indruk

En dan zit het er alweer op … Galicië wat ben je ongelofelijk mooi! Vooral het noordelijke gedeelte heeft veel indruk op ons gemaakt en is misschien wel het mooiste stukje van deze reis.

Noord en Zuid
Als we vertrekken naar onze volgende locatie rijden we nog langs het meest noordelijke puntje van Spanje en dat ligt in Galicië: de vuurtoren op Estaca de Bares. Voor ons extra bijzonder, want in februari stonden we op het meest zuidelijke puntje. Nog één keer vergapen we ons aan deze geweldige kust van Galicië.

Estaca de Bares

Toegankelijk, rolstoelvriendelijk Galicië

Galicië? Zeker doen! Galicië met een rolstoel? Prima te doen, mits je een realistisch beeld hebt van de mogelijkheden. Iedere beperking is anders, ieder zijn mobiliteit is anders. Verwacht geen perfect aangepaste stranden, kilometers rollen over een geplaveide boulevard, overal een miva toilet. Nee, dan wordt het een grote teleurstelling. Verwacht niet dat je overal kan komen en alles kan zien wat een valide reiziger kan zien.

Galicië is puur natuur

Maar ga zeker genieten van de prachtige natuur, de geweldige vergezichten, de rust, de leuke plaatsjes, het heerlijke eten en de verrukkelijke wijn. Geniet van de enorme gastvrijheid, weg van de drukte, het is zeker de moeite waard.

Ook met een rolstoel?
Het is onmogelijk om alles wat wij bezocht hebben hier te vermelden en in detail te benoemen, maar ik hoop dat jullie een eerste indruk hebben over de toegankelijkheid in Galicië en hoe wij genoten hebben dan dit stukje in onze reis.

Wil je ook met een rolstoel door Galicië en heb je vragen over de toegankelijkheid dan kan je via Ontdek Galicië altijd contact met mij opnemen.

Saludos,

Wendy Legierse-Louwers

 

Wendy

Wendy is schrijfster van de kinderboeken Renske met Wielen, verhalen over vriendschap en rolstoel. Zij bezoekt zeer regelmatig basisscholen om voor te lezen en alle vragen over het leven in een rolstoel te beantwoorden. Tevens geeft zij gastlessen (op het beroepsonderwijs Horeca); Toegankelijkheid & omgaan met gasten met een lichamelijke beperking. Haar vele reiservaringen verschijnen af en toe in een gastblog. Meer info via www.renskemetwielen.info