Bij twijfel niet oversteken 

Wel of niet een vakantie naar Galicië? Als je twijfelt dan weet je na het lezen van dit artikel heel zeker waarom je het niet moet doen. Het is hier oud, saai, lelijk en bovendien regent het altijd.

1. Van de regen in de drup

Om te beginnen is het er nat. Er is heel veel water. En ook overal. Water in de Atlantische Oceaan, de Cantabrische zee, de vele Rías, watervallen, beekjes in bossen en duizend rivieren. Maak niet uit waar je bent, je komt het overal tegen. Ellende.

2. Galicië is oud en versleten

De tips die je meekrijgt op je rondreis door Galicië, die kun je wel laten voor wat ze zijn. Zie je allemaal oude dingen!

Oude kerken, oude kloosters, oude bouwsels waarvan verteld wordt dat het cultureel erfgoed is. Zoals die rare dingen op palen, de hórreos. Een hórreo is een typische Galicische voorraadschuur en ze bewaren mais enzo in.

Er is een dorpje dat er vol mee staat, ziet er niet uit!

3. Tekeningen en stripfiguren

Of dit. Al die dingen waarvan de Gallegos je vertellen dat het door Romeinen of Kelten is gebouwd, pre-historische nederzettingen enzo. Kunnen ze zelf niets maken?

En dat er vroeger mensen woonden in hutjes die tekeningen maakten op rotsen. Stel je voor, alsof we nog in stripverhalen geloven!

4. Galicië is een boerendorp

En geloof het of niet, er wonen alleen boeren. Moet je maar eens een tochtje maken door het binnenland.

In de kleine dorpen op het platteland zie je alleen maar tractors en moestuinen. En wij kunnen het weten want wij wonen in zo´n dorp! En natuurlijk de boerenvrouwen die voorover gebogen op hun akkertjes staan, arme zielen!

En als je nou niet oppast krijg je dat spul uit die moestuin ook nog gewoon op je bord in een restaurant. Moet niet gekker worden!

5. Spaans en Galicisch

En wat te zeggen van de taal? Denk je dat je de blits gaat maken met je cursus Spaans van 4 weken en wat blijkt … in Galicië spreekt men Galicisch.

Heel verwarrend, want bijna iedereen spreekt ook ”gewoon” Spaans. Er komen zelfs mensen naar Galicië om Spaans te leren.

6. Dit is eigenlijk waarom je niet een vakantie naar Galicië wilt

Want ze eten rare dingen. Griezelbeesten uit de zee met tentakels. Noemen ze pulpo en ze doen er een moord voor.

En in stoofpotten vind je alles terug wat bij ons linea recta naar hond of kat gaat. Vreselijk toch?

7. Galicië is té goedkoop

Iets anders waar je aan moet wennen zijn de rekeningen. Galiciërs kunnen namelijk niet rekenen.

Voor een koffie vragen ze vaak niet meer dan € 1,40 en een glas wijn ergens op een terras doen ze van de hand voor rond de € 2,50.

Bij de wat sjiekere tentjes snap je de rekeningen wat beter, maar toch … kijk je rekeningen goed na!

8. Dit hebben ze niet in Galicië

Ga je naar Spanje, wil je natuurlijk naar een flamenco-avond. Jammer! Hebben ze niet in Galicië.

Hier houden de mensen van een soort doedelzakmuziek. Het instrument heet een Gaita.

En meestal doen ze daar dan ook nog een bijpassend pakje bij aan. Vooral op culturele feestjes.

9. Zijn er geen hotels in Galicië?

Dat er geen hotels zijn is natuurlijk ook een goede reden om niet op vakantie te gaan naar dit stukje Noord-Spanje.

Er zijn zelfs mensen die van ellende maar in een hut gaan slapen. Dat is toch triest!

Huttencomplex in Ourense in Galicië, vlakbij de Ribeira Sacra

10. Saaie natuur in Galicië

De natuur, weer een reden waarom Galicië geen goed idee is. Het is té saai. Groen zo ver je kijken kunt en je ziet bijna alleen maar eucalyptus- en dennenbomen. En zo ruikt het ook nog. Bovendien ligt het vol met wandelroutes. Hoe saai is dat!

11. Er is geen toerisme in Galicië 

Nog iets vervelends. Ze zijn hier niet klaar voor toeristen. In ieder geval niet voor Nederlanders. Er zijn geen menukaarten met Nederlandse vertaling, geen Nederlandse avonden of een torenhoog hotel met nóg meer Nederlanders. Er zijn wel veel Spanjaarden uit Madrid en mensen uit Portugal enzo. Beetje jammer.

12. Teveel stranden in Galicië

En weet je wat het is als er te veel stranden zijn? Dan weet je niet naar welk strand je moet. Groot strand aan de Atlantische Oceaan met surfgolven, een kleine baai, of een strand met waterfietsen voor de kids?

Ik bedoel, de 1600 kilometer kust met meer dan 700 stranden in Galicië maakt het wel wat ingewikkeld natuurlijk.

Vakantie in Galicië in Noord-Spanje

13. Ingewikkelde geografie

Galicië is ook groot en ingewikkeld. Al die streken. Rías Baixas, Rías Altas, Ribeira Sacra, Costa da Morte … Te veel steden ook. Wat te zien?

A Coruña, Pontevedra of Lugo? Of beter gewoon iets kleins, Ferrol, of Cambados ofzo?

Of toch maar weer Benidorm, lekker makkelijk!

14. Hoofdstad van Galicië

Er is ook een hoofdstad, Santiago de Compostela heet het en daar staat een kathedraal. Schijnt heel belangrijk te zijn want jaarlijks lopen miljoenen mensen een pelgrimstocht om die kathedraal te zien. Waar je zin in hebt!

15. Onbereikbaar Galicië

Maar het kan allemaal nog erger. Galicië is namelijk best onbereikbaar. Rechtstreekse vluchten vinden vanuit Nederland naar één van de vliegvelden in Galicië is een heel gedoe.

Dus van ellende kies je dan maar voor een vlucht naar Porto en  huur je een auto.

Maar vooruit, we gunnen ons bevriende buurland wel wat bezoek want Porto is een heel leuke stad.

16. Sterke (heel sterke) drank

Onbeleefd zijn ze ook, die Galiciërs. Ze zetten zomaar drankjes neer waar je niet om vraagt. Koffielikeur, een kruidenlikeurtje of een spulletje dat op baileys lijkt.

Met een beetje pech zelf gestookt van de druivenresten waar ze de wijn van hebben gemaakt die je bij het eten hebt gedronken. Dat wil je toch allemaal niet!

Er zijn mensen die al deze vervelende dingen al hebben mee gemaakt.

Koffielikeur proeven in Combarro

17. Galicische wijnen

Grote pech is ook dat de wijnkaarten bijna allemaal voorzien zijn van Galicische wijnen. Met een D.O. ook nog. Albariño D.O. Rías Baixas of Mencía D.O. Ribeira Sacra. Dat soort dingen.

Toch naar Galicië?

Denk je dat het allemaal wel meevalt en wil je zelf al deze ellende ontdekken? We maken graag een rondreis op maat voor je, langs al deze prachtige rotplekken!