Provincie A Coruña

A Coruña grenst aan Lugo en Pontevedra en heeft een indrukwekkende kustlijn met torenhoge kliffen en vuurtorens. Het is een groot gebied met vele stranden, een prachtig groen achterland en fraaie vissersdorpen als Muxia of Malpica. Maar ook een paar grote steden die de show stelen, Santiago de Compostela, Ferrol en het prachtige A Coruña.

Bij A Coruña denk je aan:

  • A Coruña
  • Ferrol
  • Santiago de Compostela
  • De Costa da Morte
  • De Rías Altas
  • Hoge kliffen
  • Surfen
Provincie A Coruña, Galicië

A Coruña en de Rías Altas

Stranden en Natuur
De kust van de provincie A Coruña is vaak ruig, met hoge kliffen, zoals bijvoorbeeld bij Estaca de Bares in het uiterste Noorden en de prachtige kliffen van Loiba. Stranden als dat van Valdoviño, Doniños of Pantín zijn geliefd bij surfers.

Houd je meer van bos, dan zou je een dag moeten verdwalen in Fragas do Eume, het grootste kustbos in Europa.

Historie en cultuur
Voor cultuur en fraaie gebouwen denk je misschien als eerste aan Santiago de Compostela. Dat is terecht want deze middeleeuwse stad, bekend door de pelgrims en de kathedraal, is een absolute must-see. Of het legendarische San Andrés de Teixido, een onverwachts en bijzonder mooi dorpje in een vallei van de Sierra de Capelada.

De stad A Coruña
En vergeet de hoofdstad A Coruña niet. Wat een prachtige stad! Deze wereldstad aan de Atlantische Oceaan met de Torre de Hércules, (de oudste Romeinse vuurtoren van de wereld die nog in gebruik is) is een stad waar je op slag verliefd op wordt. Hier vind je veel van de Keltische cultuur terug.

Rondreis Galicië

Veel van deze bijzonder mooie plekken in Noord Spanje bezoek je tijdens de 10-daagse auto rondreis Het Beste van Galicië.

A Coruña en de Rías Baixas

In het zuidelijkste deel van de provincie A Coruña vinden we een ría die hoort bij de Rías Baixas, de Ría Muros y Noia. Dit is de laatste rivierinham van A Coruña en hier liggen een paar prachtige parels als Muros en Porto do Son met de fantastisch mooie Castro de Baroña.

A Coruña en de Costa da Morte

De Costa da Morte ligt een stuk zuidelijker in de provincie A Coruña en grenst aan Pontevedra. Het is niet de mooiste naam voor zo een prachtige streek want Costa da Morte betekent Dodenkust. De kust heeft zijn naam te danken aan de vele schipbreuken.

Kaap Finisterre & Touriñan
Finisterre is de naam die vele mensen iets zegt. Finisterre betekent ”Het einde van de wereld” en als je bij de vuurtoren op deze plek staat, vooral bij zonsondergang snap je wel een beetje waarom dit gedacht werd.

Hier vlakbij vind je Kaap Touriñan, de plek in Europa waar 2 periodes in het jaar de zon het laatst ondergaat. Van 21 maart tot 25 april en van 11 augustus tot 22 september.

Vissersdorpen en een waterval
Aan de Costa da Morte vind je ook pittoreske vissersdorpen als Malpica en Muxia of Camariñas, bekend van de kantklosambacht. De Fervenza do Ézaro is één van de bekendste watervallen van Galicië en prachtig om te zien.

Reisverslagen provincie A Coruña

Om mooie rondreizen door Galicië te kunnen samenstellen hebben we natuurlijk eerst zelf van alles gezien. Wat we gezien en ontdekt hebben in A Coruña vind je in deze reisverslagen:
Rías Altas
Costa da Morte

Provincie Lugo

Informatie over Lugo in Galicië

Provincie Ourense

Informatie over Ourense in Galicië

Provincie Pontevedra

Provincie Pontevedra