De Variante Espiritual 

Door de rust en de mooie natuur groeit de populariteit van de Variante Espiritual. Goede slaapplekken echter zijn schaars op deze route. Ben jij een wandelaar die van zekerheid houdt en een beetje gemak niet uit de weg gaat? Maak dan van de Variante het caminofeestje dat het waard is met een authentieke plattelandservaring in Armenteira.

Inclusief:

 • 2 overnachtingen incl. 1 x ontbijt
 • Welkomstdrankje & tapa in Armenteira
 • Transfer Armenteira – hostal – Armenteira
 • Translatio
 • 24×7 camino support

Hoe is het in Galicië in het nieuwe normaal?

Klooster van Armenteira - Variante Espiritual

 € 89 p.p.

2-persoonskamer

Etappes van de Variante Espiritual

21 km. Pontevedra – Armenteira, 1e etappe
De Variante Espiritual start vanaf de Plaza de la Peregrina in Pontevedra. Je volgt de Camino Portugués tot aan de kruising van Pontecabras. Dit is een  belangrijk punt, hier moet je links af. Als je rechts gaat mis je de route.

Poio
De route loopt verder door Poio. Hier staat het klooster van San Juan de Poio met een prachtige uitbeelding in mozaïk van de route van Roncesvalles naar Santiago de Compostela.

Combarro
De route loopt verder langs het Middeleeuwse Combarro, waar halverweg de route naar rechts gaat en de klim naar Armenteira volgt, vrijwel zonder schaduw. Neem even de tijd om de horreos en kruispalen in Combarro te bekijken.

Armenteira
Na een, voor sommige mensen, stevig klimmetje met prachtige uitzichten en veel groen bereik je het einde van de etappe, bij het klooster van Armenteira.

24 km. Armenteira – Vilanova de Arousa, 2e etappe
De tweede etappe start met de Ruta de la piedra y del agua, langs oude watermolens, watervallen en prachtig groen. Dit water gaat over in de rivier de Umia en deze stroomt met je mee tot aan Puentearelas.

Vilanova
Lopend langs de kust kom je aan in Vilanova de Arousa, de geboorteplaats van de schrijver Ramón María del Valle Inclán. Een bezoek aan zijn geboortehuis, tevens museum is leuk om te doen. En Vilanova is een gezellig dorpje.

Varen van Vilanova de Arousa – Pontecesures, laatste etappe
Van Vilanova naar Pontecesures heb je de keuze uit lopen en varen. Het laatste is een aanrader, dit is de enige maritieme Via Crucis die er is. De translatio brengt je over de Ría de Arousa naar Pontecesures. Deze boottocht is een hoogtepunt op de Variante Espiritual; het is de tocht van de overblijfselen van de Apostel Santiago in het jaar 44.

Pontecesures
De tocht eindigt in Pontecesures en je loopt nog 2 kilometer tot aan Padrón, waar je verder de Portugese route naar Santiago volgt.

Uitgebreide info over de etappes van de Variante

Rugzak enzo
Voor de juiste rugzak, wandelschoenen en veel goed camino-advies verwijzen we je graag door naar de leukste pelgrimswinkel van Nederland: Camino Comfort. Joyce en Luisa organiseren informatieavonden waarbij je helemaal camino-klaar de deur uit gaat. Ze zijn kundig in hun advies, eerlijk en er is altijd wijn en tapas. Kun je niet op een avond? Geeft niet, bel ze voor en afspraak!

Armenteira
Een heerlijke overnachting in het landelijke hostalletje in Armenteira in een comfortabele kamer. Als je voor 8.00 uur gaat wandelen krijg je een compleet onbijtje (met koffie!!) mee. Ná 08.00 uur kun je ontbijten in de taverne. Hier zijn tevens kleine gerechten verkrijgbaar. En je kunt een lunchpakketje bestellen voor de volgende dag.

Vilanova de Arousa
In Vilanova overnacht je in een particuliere herberg in een 2-persoonskamer met een eigen badkamer. Schoon, gezellig en op loopafstand van de kade waar de Translatio vertrekt. Er wordt geen ontbijt geserveerd maar er is een koelkast en magnetron aanwezig. En in Vilanova kun je overal voor weinig een goed ontbijtje krijgen.

Transfers
Aangekomen in Armenteira breng je natuurlijk een bezoek aan het klooster of eet je alvast iets bij één van de bars/restaurants. Als je er klaar voor bent komen we je ophalen en brengen je naar het hostal van Armenteira. Een glaasje wijn met tapa staat hier voor je klaar.

De volgende ochtend zetten we je af bij het startpunt van de etappe Armenteira – Vilanova de Arousa.

Translatio
Wij reserveren je kaartje voor de translatio vanaf Vilanova de Arousa naar Pontecesures. De vertrektijd van de boot is afhankelijk van het getij. Maar reken op een vertrektijd tussen 07.00 en 09.00 uur, uitzonderingen daar gelaten.

Doe een leuke excursie!

Wist je dat er op steenworp afstand van Armenteira heel erg mooie plekken zijn die jij net misloopt? Zoals het strand van A Lanzada of het beeldenpark bij Punta Moreiras? Als je de tijd hebt (of neemt) is een excursie een prachtige pauze op je camino.
Bekijk de excursies

De Variante Espiritual is inclusief:

 • 1 overnachting in 2-persoonskamer in Armenteira.
 • 1 overnachting in 2-persoonskamer in Vilanova de Arousa.
 • 1 keer ontbijt.
 • Welkomstdrankje & tapa in Armenteira.
 • Transfer Armenteira – hostal – Armenteira.
 • Translatio (boottocht Vilanova – Pontecesures).
 • 24×7 camino support.

Exclusief:

 • € 45 toeslag 1-persoonskamer.
 • Rugzakvervoer.
 • Vluchten.
 • Lunch & Diner.

Rugzakvervoer
Wil je je rugzak laten vervoeren neem dan even contact met ons op: info@ontdekgalicie.nl

De met een * aangemerkte velden zijn verplicht

Dit is een vrijblijvende aanvraag die bindend wordt op het moment dat je per email je accoord geeft.
Na ontvangst van het formulier nemen we binnen 2 werkdagen contact met je op.

Telefoonnummer (We gaan je niet zomaar bellen, alleen als er een onduidelijkheid is).

Aantal personen & kamerkeuze*

Datum overnachting Armenteira*

Datum overnachting Vilanova*

Datum Translatio boottocht*

Wil je een excursie boeken?*

Datum excursie

Opmerkingen

Op het moment dat je dit formulier verzendt ga je accoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid*.

Meer Galicië

8-daagse autovakantie Galicië

Proef Galicië

Vanaf 425 p.p. / 8 dgn. in oktober

Paradores Galicië

Vanaf € 859 p.p. / 12 dgn.

Spaans leren in Santiago de Compostela

Spaans leren in Santiago

€ 220 1 week / 20 lessen