De Variante Espiritual, de aftakking van de Portugese route langs de kust groeit snel aan populariteit. En niet alleen omdat het een prachtige route is. Volgens kenners is het stukje over water de bron van alle routes. 

Variante Espiritual, kan niet missen

De Variante Espiritual laat je een geweldig mooi stuk van Galicië, de Rías Baixas zien. Mensen zijn onder de indruk van de natuur en de rust die er heerst. Het is een redelijk vlakke route, behalve de klim van Combarro naar Armenteira. Die is stevig.

Eerste etappe Variante Espiritual

21 km. Pontevedra – Armenteira

De Variante Espiritual start vanaf de Plaza de la Peregrina in Pontevedra. Je volgt de Camino Portugués tot aan de kruising van Pontecabras. Dit is een  belangrijk punt, hier moet je links af. Als je rechts gaat mis je de route.

Poio
De route loopt verder door Poio. Hier staat het klooster van San Juan de Poio met een prachtige uitbeelding in mozaïk van de route van Roncesvalles naar Santiago de Compostela. 

Pelgrimskerk Pontevedra

Combarro en Armenteira
De route loopt verder langs Combarro, niet er dóór. Dat is jammer want het Middeleeuwse Combarro is bijzonder. Bijna halverwege Combarro buigt de route af naar rechts, naar Armenteira. In dit stuk zit (voor sommigen) een stevige klim. Daarom en omdat Combarro leuk genoeg is om even te blijven, is het een idee om deze etappe in twee delen te lopen. Zoals Elly en Tilly deden:

Middeleeuws Combarro

Combarro – Armenteira: De Klim!

Mijn vriendin Elly en ik kozen er voor de etappe Pontevedra-Armenteira op te splitsen in 2 etappes. Omdat het stadje Combarro echt de moeite waard is om te bezoeken; leuke oude  straatjes met doorkijkjes en gezellige terrassen aan het water!  Ook de vele horreos niet te vergeten! Daarna de 10 km lange klim gelopen, ja zwaar was deze zeker maar o zo mooi!
Genieten
We namen er de tijd voor en dus was het genieten van de fantastische mooie uitzichten! Over kronkelpaadjes steeds hoger door een bos! En dan ineens ben je op het hoogste punt, 477 m. 
Dan nog ongeveer 2 km naar beneden, het laatste stukje over een prachtig smal pad met grote keien, langs een beek! 
Bijna in Armenteira

Overnachten in Armenteira

Wil je optimaal genieten en liever niet in de gemeentelijke herberg overnachten? Dan is de Variante Espiritual Inclusief iets voor jou! Overnachtingen, transfers, ontbijt en de traslatio, allemaal netjes verzorgd. 

Alle info op een rijtje

Tweede etappe Variante Espiritual

24 km. Armenteira – Vilanova de Arousa
De tweede etappe start met de Ruta de la Piedra y del Agua, de Route van Steen en Water, die over gaat in de rivier de Umia. Deze stroomt met je mee tot aan Puentearelas waar je de kapel van Santa Marta vindt.

Watermolens
Maar eerst geniet je van watervalletjes en oude watermolens langs het riviertje van Armenteira.

Vilanova
Ongeveer 2 kilometer voor het einde van de etappe bereik je het strand van O Terrón, aan de Ría de Arousa. Lopend langs de kust kom je aan in Vilanova de Arousa, de geboorteplaats van de schrijver Ramón María del Valle Inclán.

Museum en wijn
Zijn geboortehuis, tevens museum is een bezoekje waard. Vilanova is ook een superplek om te genieten van de Galicische keuken en een glas Albariño.

Overnachten in Vilanova de Arousa

In Vilanova is een gemeentelijke herberg, maar we raden je graag A Salazón aan. A Salazón is een publieke herberg met goede bedden en ruime moderne badkamers. En vlakbij de steiger waar de Translatio vertrekt. Je kunt er al voor  € 18 overnachten.

Bekijk A Salazón

Nieuws over accommodaties, afwijkende routes, foto´s en ervaringen vind je allemaal in de facebookgroep voor deze twee wandelroutes door de mooie Rías Baixas. Doe je mee?

Word lid van de Facebookgroep

Derde etappe Variante Espiritual

28 km. Vilanova de Arousa – Pontecesures
Van Vilanova naar Pontecesures heb je de keuze uit lopen en varen. Het laatste is een aanrader, dit is de enige maritieme Via Crucis die er is. De traslatio brengt je over de Ría de Arousa naar Pontecesures.

Hoogtepunt
Dit tochtje is een hoogtepunt op de Variante Espiritual; de tocht van de overblijfselen van de Apostel Santiago in het jaar 44.

Pontecesures
De tocht eindigt in Pontecesures en je loopt nog 2 kilometer tot aan Padrón, waar je verder de Portugese route naar Santiago volgt. In Pontecesures kun je overnachten in de gemeentelijke herberg of in één van de hotels.

De Translatio

De 17 kruisbeelden, cruceiros die je onderweg ziet markeren de tocht als bron van alle Caminos. De drie kruisbeelden die bij elkaar staan vertegenwoordigen de Apostel en Theodoro en Athanasio, de 2 discipelen. Het is een mooie vaart van anderhalf uur.

Geschiedenis en mosselen
Er wordt verteld over de geschiedenis en er is uitleg over wat je ziet. Zoals het het eiland Cortegada met de grootste laurierplantage van Europa.  De Torres del Oeste van Catoira, de verdedingsforten uit de tijd van de Vikingen en de mosselkwekerijen.

Alle info over de Translatio

Meer wandelen in Galicië

Padre Sarmiento
Río Barosa

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Note!

  • De vertrektijd van de traslatio is afhankelijk van eb en vloed en de kosten voor het kaartje zijn € 19 p.p.

  • Armenteira is een plattelandsdorp met weinig leven in de brouwerij. Behalve bij het klooster want daar zijn 2 bars. Bij A Fonte kun je betaalbaar en goed eten. In het hostal in Armenteira worden ook maaltijden geserveerd.