Provincies van Galicië

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Galicië niet een provincie van Spanje maar één van de 17 Autonome deelstaten. De provincies van Galicië zijn verdeeld over een oppervlakte van bijna 30.000 vierkante kilometer en daarvan zijn 1600 kilometer kustlijn. Heel veel te ontdekken dus.

Vier Galicische provincies

Galicië is divers, de provincies en streken hebben allemaal zo hun eigen charmes. Landschappen, flora en fauna, bouwstijl en de Galicische gastronomie zijn in alle provincies anders.

En dan zijn er natuurlijk de wijngebieden als de Rías Baixas, O Ribeiro, Ribeira Sacra en Monterrei, met een aantal subzones.

Met alle prachtige hoogtepunten is er één ding dat alle provincies van Galicië gemeen hebben; eten en drinken is belangrijk, het is groen en het is er bijzonder gastvrij!

De kust van Galicië

Galicië wordt net als de rest van Noord-Spanje het Groene Spanje genoemd. De kleur is dan ook iets wat Galicië gemeen heeft met Baskenland, Cantabrië en Asturias.

Maar er is iets dat Galicië uniek maakt en dat zijn de Rías. Dit zijn de rivierinhammen die je aan een groot gedeelte van de kust van Galicië ziet. Ze zijn een beetje het handelsmerk van Galicië.

De zeetongen slingeren op een harmonieuze manier landinwaarts en zorgen voor prachtige landschappen, heerlijke wijn, vele stranden, (beschermde) natuurgebieden, prachtige havens en gezellige visserdorpen. En natuurlijk voor tongstrelende vis en schelpdieren. 

Provincie Lugo

Lugo is de provincie die in het noorden aan de Cantabrische Zee én de Atlantische Oceaan grenst en de troste bezitter van het bekende Strand van de kathedralen. In het binnenland van Lugo vind je een grote schat aan Romeinse overblijfselen zoals de Muralla de Lugo of het prachtige historische O Cebreiro.

Meer over de provincie Lugo

Provincie A Coruña

In A Coruña prijkt de Torre de Hercules en de stad zelf is het stralende middelpunt van de provincie. De kust is grillig en soms woest met authentieke dorpen als San Andrés de Teixido, Betanzos en heerlijke vissersdorpen als Muxía. Het pelgrimsoord Santiago de Compostela en de fantastische hoofdstad van de provincie, A Coruña. Het ook de provincie waar surfers hun hart ophalen bij stranden als Pantín of Doniños.

Meer over de provincie A Coruña

Provincie Pontevedra

Pontevedra wordt getekend door het bladerdak van de Albariñowijngaarden en een redelijk vlakke kust. Met heel veel geweldig mooie stranden aan de Atlantische Oceaan en idyllische baaien aan de Rías. De hoofdstad Pontevedra is een vriendelijke, middelgrote stad met een bijna autovrij centrum. De Rías Baixas met pareltjes als Combarro, Cambados of A Guarda liggen in de provincie Pontevedra.

Meer over de provincie Pontevedra

Provincie Ourense

Ourense de enige provincie zonder kust. Maar, het is ook de provincie van de spectaculaire Ribeira Sacra waar o.a. de heerlijke wijn Mencía wijn vandaan komt. Ourense staat ook bekekend om de warmwaterbaden aan de Miño en het uitgestrekte natuurgebied van O Courel. Je kunt er uren rondrijden zonder iets of iemand tegen te komen, tot je opeens een mooi dorpje als Allariz tegenkomt.

Meer over de provincie Ourense

Meer Galicië

Wil je geen updates over en uit Galicië missen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.