Heb ik al eens verteld over het menu van Kerstavond in Galicië? De eerste keer was dat een heuse culinaire schok. Want er stond bloemkool op het menu. Ook veel écht heerlijke dingen, maar bloemkool? Voor mij is dat iets voor op woensdagavond, met een gehaktbal ofzo. In Galicië wordt het geserveerd met bacalao en een erg lekker sausje, dat dan weer wel. Als je het al er bij kan hebben, want de parade van voorgerechten is een diner op zich.

Altijd hetzelfde Kerstmenu

Gekookte garnalen, gegrilde garnalen en krab. Dat komt bij ons als eerste op tafel. En dan niet een paar lullge garnaaltjes per persoon maar hele volle schalen. En als er een schaal leeg is wordt die weer bij gevuld. Daarna volgen de venusschelpjes in marinierssaus, de almejasOok lekker veel.

En natuurlijk vieirasde Sint Jacobsschelpen. Wauw, wat een traktatie! Nieuwsgierig? Bij deze het recept!

Dan is het de beurt aan het hoofdgerecht. De bacalao met aardappels, de bloemkool (!) en het lekkere sausje.

Kerstcadeautjes

De cadeautjes pakken we de volgende ochtend uit, op eerste kerstdag. En voor jullie hebben we ook cadeautjes!

Pak je cadeautje uit!

Kerstavond in Galicië duurt lang

De eerste keer dacht ik dat na de bloemkool de koffie wel zou komen. Maar op het diner van kerstavond komt er ook nog een stoofschotel, estofado van lams- of kalfsvlees op tafel. Het is een hele zit, al die gangen, dat kan ik je wel vertellen. En, zoals overal in Spanje wordt er laat begonnen met het kerstdiner. Zo rond 21.00 uur. Dus al met al begin je rond een uur of 22.30 nog aan de hoofdgerechten.

Toetjes! 

We kunnen goed eten hier hoor, in Galicië. Want na dit alles volgt gebak. En als je heel goed voor de dag wilt komen heb je twee soorten. En omdat er toch genoeg is neem je van allebei een stuk. Want stukjes, daar doen we hier niet aan. Omdat het kerstavond is komen er bij het gebak flessen sidra en champagne op tafel.

Meer over de Galicische keuken

Eindelijk koffie!

En dan, eindelijk is het tijd voor de koffie. Met een hele berg kerstsnoepgoed. Túrron, gedroogde vijgen, bonbons, walnoten, gesuikerde en gevulde amandelen. Een hele tafel vol. Bij de koffietafel horen ook likeurtjes. Koffielikeur, licór café is het populairste likeurtje en dan bij voorkeur zelf gestookt. Heerlijk!

Tradities

Op eerste kerstdag herhaalt het proces van kerstavond zich. Dus ja, we eten heel veel met de feestdagen. Dit doen we ook op oudejaarsavond, met ongeveer het zelfde menu. En dan na 5 dagen weer met het diner van de Reyes Magos, de Drie Koningen op 5 januari.

Struikel je?

Als je struikelt over de Spaanse woorden in de blog, dan is Spaans leren in Santiago de Compostela misschien wel wat voor jou. Dan is dat struikelen zó afgelopen!
Alle info over een een cursus Spaans in Galicië

Kerstavond in Galicië 2019

Het fijne van tradities is dat ze altijd het zelfde zijn. Nooit gedoe over ”wat eten we met kerst?” want we eten altijd het zelfde. Hooguit varieert het toetje maar verder kunnen we de gerechtenparade wel dromen. Mijn voorstel om dit jaar te gourmetten werd hard weggelachen toen ik de pannetjes liet zien. Te klein natuurlijk. Daar past onmogelijk een stoofpot of bloemkool of bacalao in. Gourmetstel weer terug in de kast en de grote pan op het vuur!

Fijne kerst, proost en eet smakelijk!

Gratis nieuws in je inbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!