Mijn eerste Kerstavond in Galicië was een culinaire schok. Want er stond bloemkool op het menu. Ook veel écht heerlijke dingen, maar bloemkool? Voor mij is dat iets voor op woensdagavond, met een gehaktbal ofzo. In Galicië wordt het geserveerd met bacalao en een erg lekker sausje, dat dan weer wel. Als je het al er bij kan hebben, want de parade van voorgerechten is een diner op zich.

Altijd hetzelfde Kerstmenu

Gekookte garnalen, gegrilde garnalen en krab. Dat komt bij ons als eerste op tafel. En dan niet een paar lullge garnaaltjes per persoon maar hele volle schalen. En als er een schaal leeg is wordt die weer bij gevuld. Daarna volgen de venusschelpjes in marinierssaus, de almejas. Ook lekker veel.

En natuurlijk vieiras, de Sint Jacobsschelpen. Wauw, wat een traktatie! Nieuwsgierig? Bij deze het recept!

Dan is het de beurt aan het hoofdgerecht. De bacalao met aardappels, de bloemkool en het lekkere sausje.

Kerstavond in Galicië duurt lang

De eerste keer dacht ik dat na de bloemkool de koffie wel zou komen. Maar op het diner van kerstavond komt er ook nog een stoofschotel van lams- of kalfsvlees op tafel. Het is een hele zit, al die gangen.

Toetjes!

We kunnen goed eten hier hoor, in Galicië. Want na dit alles volgt gebak. En als je heel goed voor de dag wilt komen heb je twee soorten. En omdat er toch genoeg is neem je van allebei een stuk. Want stukjes, daar doen we hier niet aan. Omdat het kerstavond is komen er bij het gebak flessen sidra en champagne op tafel.

Meer over de Galicische keuken

Eindelijk koffie

En dan, eindelijk is het tijd voor de koffie. Met een hele berg kerstsnoepgoed. Túrron, gedroogde vijgen, bonbons, walnoten, gesuikerde en gevulde amandelen. Een hele tafel vol.

Traditie

Op eerste kerstdag herhaalt het proces van kerstavond zich. Dus ja, we eten heel veel met de feestdagen. Dit doen we ook op oudejaarsavond, met ongeveer het zelfde menu. En dan na 5 dagen weer met het diner van de Drie Koningen op 5 januari.

Ik ga vast voorbereiden voor morgenavond.

Fijne kerst, proost en eet smakelijk!