Heb ik al eens verteld over het menu op Kerstavond in Galicië? De eerste keer was dat een heuse culinaire schok. Want er stond bloemkool op het menu. Ook veel écht heerlijke dingen, maar bloemkool? Voor mij is dat iets voor op woensdagavond, met een gehaktbal ofzo. In Galicië wordt het geserveerd met bacalao en een erg lekker sausje, dat wel. Als je het al er bij kan hebben, want de parade van voorgerechten is een diner op zich.

Altijd hetzelfde Kerstmenu

Gekookte garnalen, gegrilde garnalen en krab. Dat komt bij ons als eerste op tafel. En dan niet een paar lullge garnaaltjes per persoon maar hele volle schalen. En als er een schaal leeg is wordt die weer bij gevuld. Daarna volgen de venusschelpjes in marinierssaus, de almejas. Ook lekker veel.

Je snapt dat al deze delicatessen gecombineerd worden met een heerlijke witte wijn, de Albariño!

Voordat de bloemkool met de bacalao en het lekkere sausje op tafel komt is het eerst de beurt aan de Sint Jacobsschelpen. Altijd weer een feestje op kerstavond!

Hoe bereiden we de Sint Jacobsschelpen in Galicië?

Veelal worden de Vieiras gevuld en gegratineerd.
Dit heb je nodig voor personen:
 • 4 Sint Jakobsschelpen
 • 8x vlees van de schelp
 • 8 plakken serranoham
 • 2 uien
 • 1 teentje knoflook
 • Droge witte wijn
 • Paneermeel
 • Olijfolie
Bereiding:
 • Snipper de knoflook en ui.
 • Snij de ham en de helft van het vlees van de schelpen in kleine stukjes.
 • Doe een klein beetje olijfolie in een koekepan en fruit de knoflook en ui. Doe de  ham erbij. Doe er een scheutje witte wijn bij en wacht tot de alcohol is verdampt. Even proeven en naar wens wat zout er bij. Let er wel op dat je mengsel niet te waterig wordt!
 • Hierna kan het vlees van de schelpen erbij. (De hele vruchten en de fijn gesneden). Dit kort meebakken. Het vlees van de schelp is snel gaar dus met één minuut heb je genoeg.
 • Vul de schelpen (zorg er voor dat elke schelp één hele vrucht heeft), strooi er paneermeel overheen en doe ze in de oven. Gratineer ze op 180 graden ongeveer 5 minuten.
Leg er een klein takje peterselie op ter decoratie en smullen maar!

Kerstavond in Galicië duurt lang

De eerste keer dacht ik dat na de bloemkool de koffie wel zou komen. Maar op het diner van kerstavond komt er ook nog een stoofschotel, een estofado van lams- of kalfsvlees op tafel. Het is een hele zit, al die gangen, dat kan ik je wel vertellen.

En, zoals overal in Spanje wordt er laat begonnen met het kerstdiner. Zo rond 21.00 uur. Dus al met al begin je rond een uur of 22.30 nog aan de hoofdgerechten.

Toetjes! 

We kunnen goed eten hier hoor, in Galicië. Want na dit alles volgt gebak. En als je heel goed voor de dag wilt komen heb je twee soorten. En omdat er toch genoeg is neem je van allebei een stuk. Want stukjes, daar doen we hier niet aan. Omdat het kerstavond is komen er bij het gebak flessen sidra en champagne op tafel.

Meer over de Galicische keuken

Eindelijk koffie!

Eindelijk is het tijd voor de koffie. Met een hele berg kerstsnoepgoed. Túrron, gedroogde vijgen, bonbons, walnoten, gesuikerde en gevulde amandelen. Een hele tafel vol. Bij de koffietafel horen ook likeurtjes. Koffielikeur, licór café is het populairste likeurtje en dan bij voorkeur zelf gestookt. Heerlijk!

Kersttradities

Op eerste kerstdag herhaalt het proces van kerstavond zich, maar dan ´s middags. Dus ja, we eten heel veel met de feestdagen. Dit doen we ook op oudejaarsavond, met ongeveer het zelfde menu. En dan na 5 dagen weer met het diner van de Reyes Magos, de Drie Koningen op 5 januari.

Struikel je?

Als je struikelt over de Spaanse woorden in de blog, dan is Spaans leren in Santiago de Compostela misschien wel wat voor jou. Dan is dat struikelen zó afgelopen!
Alle info over een een cursus Spaans in Galicië

Kerstavond in Galicië 2020

Het fijne van tradities is dat ze altijd het zelfde zijn. Nooit gedoe over ”wat eten we met kerst?” want we eten altijd het zelfde. Hooguit varieert het toetje maar verder kunnen we de gerechtenparade wel dromen. Mijn voorstel vorig jaar om te gourmetten werd hard weggelachen toen ik de pannetjes liet zien.

Te klein natuurlijk. Daar past onmogelijk een stoofpot of bloemkool of bacalao in. Gourmetstel weer terug in de kast en de grote pan op het vuur! Alhoewel, dit jaar met ons 3-tjes dus een kleiner pan is ook goed.

Fijne kerst, proost en eet smakelijk!