Galicië is meer dan pulpo

De Galiciërs hebben een voorliefde voor de octopus. Maar de keuken van Galicië is meer dan pulpo en fantastische vis en schelpdieren. Zo hebben de Gallegos ook een passie voor goedgevulde stoofpotten en empanadas. Het liefst met vlees van eigen slacht en groenten uit eigen tuin. Dan weet je tenminste wat je eet, zeggen onze buren.

Aardappels uit eigen tuin

Eerlijk en eenvoudig

De Galicische keuken streeft naar eerlijke en eenvoudige gerechten. Olijfolie, knoflook, peterselie en paprikapoeder vormen vaak de basisingrediënten. Vis en schelpdieren worden vaak alleen maar gekookt of gegrilld. Beetje citroen en zeezout en that´s it. Dan kan ook want de kust voor Galicië en de inhammen (de rías) is visgrond en viswater van de beste kwaliteit.

Over mosselen uit Galicië

De scheepskok van El Pelegrín

Weinig sauzen bij de Galiciërs

Je komt maar weinig sauzen tegen in de keukens van Galicische restaurants of bij mensen thuis. Onze Nederlandse mosselsauzen bijvoorbeeld vinden ze maar niets. En het assortiment barbecuesauzen kennen ze ook niet. Sauzen zijn namelijk zonde van de smaak, behalve dan de saus die bijna van zelf ontstaat.

A la marinera

De term a la marinera zie je vaak op de menukaart. Een smakelijke saus die gemaakt wordt  met fijngesneden ui, knoflook, peterselie en wijn. Met soms een variatie. Op deze manier worden er veel schelpdieren bereid.

En, in Galicië verstaan ze als geen ander de kunst een heerlijke saus (vergelijkbaar met de Nederlandse jus) te verkrijgen bij het stoven van vlees.

Galicische stoofpotten 

In Galicië houden we van stevige kost. De stoofpotten zoals de cocido Gallego horen dan ook op iedere menukaart thuis. Buikspek, chorizo, rundvlees, varkensoor, kikkererwten en aardappels, het gaat er allemaal in. Wat kool erbij (knolraap of groene kool) en een paar uur laten stofen. Of de caldo Gallego, lekkere bouillon met schenkel, witte bonen en natuurlijk chorizo. Stevige kost voor koude dagen.

Galicië is meer dan pulpo

Empanada

Er is nog iets wat de Gallegos kunnen als geen ander en dat is empanadas maken. Ik noem het pastei omdat het geen brood of pizza is. De empanada is onmisbaar in de Galicische keuken, is er in vele soorten en ook maten en wordt gegeten als voorgerecht of tapa. De vulling verschilt per streek. De empanada is verkrijgbaar met vlees- of visvulling. Daarin zit ook het prijsverschil. Een vulling van vis en schelpdieren is prijziger dan die met vlees.

Empanada maak je zelf!

Typisch Galicisch

Wat je ook op iedere menukaart ziet zijn de pimientos de Padrón. Kleine groene paprikaatjes uit de streek Padrón, die je alleen even bakt in de olijfolie. Met flink wat zeezout er op. Heerlijk! Als je hiermee zelf aan de slag gaat let dan wel op dat je de écht koopt. Want niet ieder groen paprikaatje is een pimiento de Padrón.

Alléén de pepers die uit die streek komen mogen verkocht worden onder de naam ”de Padrón”. Alle andere kleine groene pepertjes hebben op het etiket ”Pimientos tipo Padrón” staan. (Vrij vertaald: Padron-achtige pepertjes).

Pimientos de Padrón
Galicische empanada

Hoe zit het dan met die pulpo?

Galicië is meer dan pulpo, dat is wel duidelijk, maar we kunnen deze delicatesse niet zomaar overslaan. Want de Pulpo (en dat mag best een keer met een hoofdletter) is dé delicatesse van Galicië.

We hebben een duidelijk en uitgebreid filmpje in het Nederlands over de bereiding.
Zelf pulpo maken

Toetjes
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes. De tarta de queso bijvoorbeeld. Het moet wel raar lopen wil dit toetje niet op de kaart staan. Of de taart van amandeldeeg, de tarta de Santiago. Vaak zijn de toetjes huisgemaakt en een absolute aanrader.

Grote porties
Als je tijdens je vakantie in Galicië uit eten gaat reken dan op grote porties. Vaak zijn de voorgerechten al heel behoorlijk en heb je niet zo heel veel meer nodig. De Gallego´s houden niet alleen van goed eten, maar ook van véél eten!