Onze eigen Galicische wijn

Wijntje? Ja, graag! Als je de Plop! van de kurk hoort sta je eigenlijk nooit stil bij hoe die wijn in de fles komt. Ik ook niet, totdat we in Galicië kwamen wonen en we opeens een wijngaard hadden. Zelf wijn maken, wauw! Het was me wel opgevallen dat iedereen hier een flinke voorraad in huis heeft en dat leek mij ook wel wat.

Is dit een wijngaard?

Langzaam maar zeker

Het is ongelooflijk, maar uit de kale boel op de foto hier boven halen wij ongeveer 300 liter wijn per oogst. Tenminste, als er een goede druivenoogst is. Maar eerst moet er worden getopt, opgebonden en goed verzorgen. Als dan de eerste blaadjes en knopjes verschijnen begint het al wat te lijken.

Verzorgen van de wijngaard
Daarna is het zaak om alles goed te onderhouden. Lelijke bladeren weg en zorgen dat de zon erbij kan en dat er ventilatie is. Op onze berg kan het soms flink misten en dat is niet goed voor de druif. Daarom moet er ook wat sulfaat gespoten worden. 

Druiven plukken

Eind september, begin oktober kan er meestal geplukt worden. Onze wijngaard is niet zo groot en met een paar man zijn we er in één middag wel doorheen. Het is altijd een gezellige middag, onder het toeziend oog van mijn schoonvader.

Galicische landwijn

Wij hebben blauwe druiven en ook een paar ranken met witte druiven. Kan gewoon allemaal door elkaar, is goed voor de smaak.

Bijna klaar

Gisten
Als het plukken achter de rug is moet de hele boel door de druivenpers. De pers staat op een enorme grote plastic `emmer´die alles opvangt. Hierin moeten de geperste druiven gisten. Twee keer per dag roeren we met een soort grote houten vork alles door, zodat álles gist.

Teilen met wijn

Dat is in ons geval het zware werk. Want de wijn gist in de schuur en (hoe onhandig) het wijnvat staat in huis. Dus we dragen de teilen met wijn met heel veel zorg naar het vat en gieten het er in. Door een zeef natuurlijk.

Orujo
De drap die achterblijft is een kostbaar goedje. Daar wordt namelijk orujo van gemaakt. Een soort brandewijn, de Galicische grappa. De blanke of doorzichtige brandewijn vormt de basis voor de likeur in verschillende smaken. Licor café (koffielikeur), licor de hierbas (kruidenlikeur) of crema (een soort baily´s) zijn de populairste varianten. Erg lekker en erg sterk!

Wijnboer in spé

Geen krantenwijk maar druiven persen!
(Met excuses voor klungelig filmpje, we beloven verbetering).

Wat is de lekkerste Galicische wijn?

Moet er wel of niet suiker bij de wijn? Hoeveel dan en wanneer? Doen we er wat brandewijn bij of juist niet? Hoe maak je de beste wijn? Wij zijn er nog niet helemaal uit maar één ding is duidelijk; in ons dorp maakt iedereen de beste wijn.

De beste tip

Iedereen zweert bij zijn of haar recept. Iedere tip is de beste. Wij houden het op de 10 kilo suiker in het vat met ongeveer 300 liter. En dan heb je gewoon een heel lekker wijntje!

Geen Albariño
Ons landwijntje is rood, of rosé-achtig. En hoeveel witte druiven we er ook doorheen doen, een Albariño wordt het natuurlijk nooit.
Over Albariño