Een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is voor zwevers

Meer dan 340.000 mensen wandelen jaarlijks een Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Dat is best een aardige hoeveelheid wandelaars. Het zal dus wel wat hebben, zo´n camino. Maar wat dan? Is een pelgrimstocht alleen voor mensen die op zoek zijn naar iets, voor ”zwevers”, of is het iets voor iedereen?

Waarom de camino naar Santiago?

Ooit onstaan uit religieuze overwegingen is de Camino inmiddels uitgegroeid tot een ware hype op cultureel, historisch en maatschappelijk niveau. Er worden grenzen verlegd op sportief gebied, mensen vinden er de ultieme rust of verwerken iets. De laatste jaren wordt een camino, of een deel daarvan, ook vaak gekozen voor een mooie wandelvakantie in Galicië.

Welke pelgrimsroute naar Santiago?

We hebben het altijd over dé Pelgrimsweg, dé Camino, of dé Sint Jacbosweg. Maar dit is een verzamelnaam voor alle pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. En dat zijn er nogal wat.

Camino Francés, de drukste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela

De camino Francés is de meest traditionele route naar Santiago. Als je de hele route wilt wandelen dan start je bij het Franse St. Jean Pied de Port (SJPdP). De Camino Francés is een druk bewandelde route met veel waarde op artistiek, historisch en cultureel gebied. In Galicië proef je gelijk iets van die historie bij O Cebreiro in Lugo.

Pallozas en O Cebreiro

De route van Padre Sarmiento

Als je van de kust houdt is de route van Padre Sarmiento de mooiste route voor jou. Deze pelgrimsroute naar Santiago is gebaseerd op de tocht die broeder Martín Sarmiento maakte in 1745 en optekende in zijn boek Reis naar Galicië.

Een verrassend mooie route die ook op historisch gebied veel doet. De route start in Pontevedra en brengt je langs de prachtige kust van Galicië naar Santiago. Combarro, O Grove, Cambados en Isla de Arousa, mosselkwekerijen en Albariño, je ontdekt het allemaal.

Wij hebben van deze route met vaak ellenlange etappes omgezet in een mooie wandelvakantie. Lekker wandelen en genieten van allemaal mooie dingen en heerlijk eten!

Camino Portugués

Het originele startpunt voor de Portugese route naar Santiago is Lissabon, maar velen starten de route in Porto. De laatste jaren is starten in Tui ook een veel gekozen optie. Tui ligt in het zuiden van Galicië, aan de rivier de Miño, de natuurlijke grens met Portugal. De camino Portugués gaat verder door het prachtige binnenland van de provincie Pontevedra naar Santiago.

Meer lezen over Tui

De Portugese route langs de kust

Er is echter ook een variant langs de kust, de Portugese kustroute. Bij deze route kom je Galicië binnen bij A Guarda en dat is een aanrader. Daarna volgen het prachtige Baiona of Oia, allemaal parels langs de kust van Galicië, een bijzonder mooie route.

De Variante Espiritual

Deze Spirituele Variant is een aftakking van de Portugese route en loopt van Pontevedra naar Padrón waar hij weer samenkomt met de originele Portugese route. De route heeft maar 3 etappes en komt langs het bijzondere klooster van Armenteira én gaat door een geweldig mooi bos met watervalletjes en gerenoveerde watermolens. Het Spirituele zit hem in de boottocht, de Translatio, de enige maritime via crucis ter wereld.

Voor deze variant hebben we een heel mooi verzorgd programma.

Route van steen en water

Een pelgrimstocht naar Santiago in 2021

In 2021 is het Heilig Jaar, año Xacobeo. Een belangrijk jaar voor de pelgrims en voor Galicië. Wat is het Heilig Jaar en wat kun je verwachten?

Camino Primitivo, de oudste camino

De oudste pelgrimsroute naar Santiago is een redelijk zware route. Met weinig geasfalteerde wegen, door de dunbevolkte en vaak ook ruige berggebieden van Asturias en Galicië. Maar je krijgt er veel voor terug. Historische steden als Oviedo in Asturias of  Lugo in Galicië liggen op deze route.

La Muralla de Lugo

Camino del Norte

Deze route staat niet bekend om bezienswaardigheden of cultureel erfgoed maar loopt veelal langs de kust van Noord-Spanje en dat op zich is al een reden voor deze camino. Het eerste dorp in Galicië is Ribadeo, op de grens met Asturias waar je kunt genieten van het natuurmonument het Strand van de Kathedralen.

Het Strand van de Kathedralen

Camino de Invierno

Lang geleden bedacht door pelgrims die ´s winters een pelgimstocht naar Santiago maakten, als alternatief voor de Franse route waar je de besneeuwde bergen bij O Cebreiro in Lugo over moet. Invierno betekent winter.

Een absoluut mooie route die je een groot deel van de indrukwekkende Ribeira Sacra laat zien. De kliffen van de rivier Sil en Monforte de Lemos maken deze tocht onvergetelijk.

Vanaf de camino Francés kun je kiezen voor deze camino vanaf Ponferrada in León. In León wandel je ook nog door Las Médulas, een uniek natuurpark.

Camino de Fisterre en Muxia

Een pelgrimsroute die niet in Santiago eindigt? Ja, van alle caminos is dit de enige route die in Santiago begint. Volgens de Romeinen was Finisterre het einde van de wereld want daar verdween de zon in de Atlantische Oceaan. Het ligt aan de Costa da Morte, de bekende Dodenkust, en het is er schitterend.

Doorlopen naar Finisterre is een mooi plan. Wat je echter niet moet doen is daar je kleding verbranden. Het is gevaarlijk, geeft een enorme bende en is streng verboden.

Vía de la Plata

Vaak vertaald als de Zilverroute. Logisch, want plata betekent zilver. Maar, in dit geval komt Plata van het Arabische woord Balata, wat verharde weg betekent. Je ziet, het heeft helemaal niets met zilver te maken. Een mooie route, langs historische steden als Salamanca of Astorga, waar de route samenkomt met de camino Francés.

Camino Inglés

Vroeger kwamen pelgrims uit Engeland en Noord-Europa aan in Ferrol om verder te wandelen naar Santiago. Starten in A Coruña kan ook en krijgt een dikke aanbeveling want deze stad is een schoonheid!

De vergeten pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela

De camino Sanabrés en Mozárabe zijn nauwelijks bekend en dat is jammer want dit zijn ook prachtige wandeltochten.

Camino Sanabrés

Startend in Zamora en daarna door de provincie Ourense wandel je naar Santiago. Een behoorlijke wandeling van 368 kilometer.

Camino Mozárabe

De Camino Mozárabe brengt je vanuit de Zuid-Spaanse steden Granada of Málaga langs het Moorse Córdoba tot aan Mérida waar je verder wandelt naar Santiago op de Vía de la Plata.

Ook een pelgrimsroute naar Santiago wandelen?

Heb je plannen voor een camino dan is het goed om rekening te houden met het seizoen, je beschikbare tijd en je conditie. En natuurlijk met wat jij zoal aan mooie dingen wilt zien. Voor een compleet overzicht van de caminos en een betrouwbaar camino-advies verwijzen we je graag naar Luisa en Joyce van Camino Comfort in Oss.

De Compostela

Om de Compostela te verkrijgen dien je aan het volgende te voldoen:

  • Minstens delaatste100 km voor Santiago lopen of 200 km fietsen.
  • Deze laatse 100 / 200 km dien je 2 stempels per dag te laten zetten in je credencial; 1 in de plaats waar je overnacht en 1 halverwege de route.
  • De minimum afstand wordt gerekend vanaf het beginpunt hemelsbreed tot Santiago. Zelf bedachte 100 / 200 km zigzagroutes tellen niet mee.

En nog even dit:

Vroeger was een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela een zware klus, was de camino echt afzien. Maar vroeger waren er ook nauwelijk voorzieningen voor pelgrims of langs de camino. Je ging op pad zonder mobiel, speciale wandelschoenen en een overnachting reserveren was natuurlijk helemaal uit den boze.

Pelgrimsmenu? Nee joh, een stuk brood en een stuk kaas, water uit de beek en een glas wijn op uitnodiging. Dát waren nog eens tijden! Of niet?

Er zijn nog wel pelgrims die met nauwelijks iets een camino lopen. Maar de meeste mensen zijn blij met de huidige voorzieningen die je op (bijna) iedere camino vindt.