Mysterieus ritueel bij het strand van A Lanzada

Sinds eeuwen worden er weldadige krachten toegekend aan de kust van A Lanzada. Zó weldadig dat het zelfs kan helpen om zwanger te worden. Lang voordat de moderne behandelingen om zwanger te worden hun intrede deden, stond dit strand al bekend om het het bad van de 9 golven. 

Dit vruchtbaarheidsritueel is het mysterie van La Lanzada.

De maagd en het mysterie

Alhoewel dit ritueel al eeuwen oud is, is er nauwelijks iets bekend over de geschiedenis hiervan. Maar omdat de vrouwen 9 golven over hun buik laten spoelen gaat het verhaal dat de Kelten dit van oorsprong heidens ritueel in Galicië hebben geïntroduceerd.

Voor de Kelten was 9 een heilig nummer, vandaar.

Geen foto´s
Omdat het ritueel door honderden vrouwen werd uitgevoerd, is het na verloop van tijd gedoogd door het Katholieke bestuur en inmiddels is het niet meer weg te denken uit de streek. Maar er blijft wel een stukje mysterie omheen hangen.

Zo mochten we bijvoorbeeld geen foto´s maken. Daarom een plaatje van de Beschermvrouwe van La Lanzada.

De Beschermvrouwe van La Lanzada

Vegen in de kapel van A Lanzada

Het is niet bekend wat nou precies de weldadige krachten zijn. Voor sommigen is dat het ijskoude water en voor anderen is het de aanwezigheid van de Beschermvrouwe. Weer anderen vinden dat het een combinatie van deze twee is. En misschien helpt het ook dat de vloer van de kapel geveegd moet worden.

Schoon is goed!
Zo ontdoen de vrouwen (en mannen) zich van eventuele slechte invloeden en het staat symbool voor een schoon huis, alles wat je niet in je huis wilt, veeg je er uit. Vrij van kwaadaardige zaken. 

Vegen in de Kapel

Iedereen veegt!

Het is een drukte van belang voor de deur van de kapel. Iedereen wil vegen! Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen er stiekem toch geloven dat de kapel aanvegen een goeie zaak is. En ik moet zeggen, het heeft wel wat en je weet nooit waar het goed voor is. 

De kapel

Bedevaart en processie bij A Lanzada

Het laatste weekend van augustus staat niet alleen in het teken van het mysterie van La Lanzada. Er wordt ook een bedevaart ter ere van de Beschermvrouwe van A Lanzada gehouden. Het Mariabeeld wordt in een kleine processie vanuit de kapel naar een podium op het terrein gedragen waar de mis plaatsvindt. Mooi om eens mee te maken.

Romería La Lanzada

Het strand van A Lanzada, pulpo en zoetigheid

Geen enkel cultureel feest in Galicië is compleet zonder dé Galicische delicatesse, dus ook hier is er Pulpo a Feira te krijgen. En natuurlijk spare-ribs van de barbecue, de churrasco. Én een kraampje met de onvermijdelijke rosquillas, een beetje donut-achtige lekkernij.

La Lanzada zonder mysterie

Los van dit mysterie is A Lanzada (in het Galicisch) of La Lanzada (in het Spaans) een geweldig mooi en ook groot strand aan een prachtig beschermd duingebied. Bovendien vind je er een archeologische opgraving zien en een historische verdedingstoren.
Het strand van A Lanzada