De betovering van San Andrés de Teixido

Voor de Kelten was San Andrés de Teixido de deur naar het hiernamaals en voor de Galiciër is het de plek waar hij in ieder geval één keer in zijn leven naar toe moet. Het is een magische plek die bol staat van de legendes. Een prachtige enclave, beschut door de hoge kliffen van de Sierra da Capelada in A Coruña. Een juweeltje aan de Rías Altas.

San Andrés is een plaatje

Heilig San Andrés

Het verhaal gaat dat San Andrés triest was omdat zijn kerk lang niet zo veel bezocht werd als die van zijn collega de Apostel Santiago. Daarom besloot hij hulp te vragen aan de Heer. Op een dag verscheen de Heer in gezelschap van San Pedro. Toen ze zagen hoe triest San Adrés was beloofden ze hem dat iedere sterveling zijn kerk zou bezoeken.

Degenen die dat verzaakten zouden na hun dood komen, als een dier. Zo werd San Andrés de Teixido het Mekka voor de Galiciërs en ontstond het A San Adrés vai de morto o que non foi de vivo.

San Andrés de Teixido

Klein maar toch groots

San Andrés de Teixido is klein en pittoresk. Misschien juist daarom wel net zo indrukwekkend als de impossante Kathedraal van Santiago.

San Andrés, kerk

De eerste pelgrim

Het eerste bewijs van een pelgrimstocht naar dit heiligdom dateert uit 1391. Een tekst waarin een vrouw uit Viveiro vertelt dat ze San Andrés moet bezoeken om haar belofte in te lossen. Dat is zo´n 700 jaar geleden en die vrouw moest 50 kilometer lopen. Stel je eens voor, niks te wandelschoenen of wandelpaden. Dat zegt wel wat over het geloof van de mensen in San Andrés.

Kaarsjes branden

Groen San Andrés

Alhoewel de verschillende bosbranden grote schade hebben aangericht herstellen de natuur en de dierenwereld zich goed.  Arenden, valken en wilde paarden zijn gelukkig in grote getale aanwezig. Orchideeën en de herba namoreira, (het verliefdheidskruid) groeien hier overal. Groen is de kleur die hier overheerst.

Omringd door groen

Feest in San Andrés!

Wij waren hier in het weekend van 8 en 9 september, tijdens de bedevaart ter ere van San Andrés. Het was druk. Natuurlijk met mensen die San Andrés bezochten om zich ervan te verzekeren niet als reptiel te reïncarneren. Wij denken dat er ook wat mensen voor de gratis (!!!) barbecue kwamen.

Churrasco in San Andrés
Feest in San Andrés

Weetjes

  • Het Heiligdom stamt uit de 12e eeuw maar men vermoedt dat er al eeuwen hier voor rituelen werden uitgevoerd op deze plek. Waarschijnlijk door pré-Romeinse volken die een plaatselijke godheid aanbaden.

  • Aanbevolen data voor bezoek: het Pinksterweekend, San Juan op 24 juni en de feesten van San Andrés tussen 27 en 30 november