Culturele feesten in de Rías Baixas

De leukste culturele feesten van de Rías Baixas zijn in de zomermaanden. Dus ben je dan op vakantie in Galicië, is dat een leuke en vaak ook lekkere manier om kennis te maken met de Galicische cultuur. Zeevruchten en wijn worden in het zonnetje gezet en heiligen en helden vereerd.

Kreeftenfestival A Guarda

Fiesta de la langosta, A Guarda (Vigo)

Dit festival is ooit bedacht omdat er een overschot aan kreeft was en nu, na ongeveer 30 jaar is dit een gastronomisch feest dat zijn weerga niet kent. Door de schandalig heerlijke kreeft maar ook door de bijzonder mooie omgeving.

→ 1e week juli

Fiesta del Carmen, O Grove

Fiesta del Carmen, O Grove

Het hoogtepunt van de vieringen rond de feesten van de maagd Carmen, de beschermheilige van ”de mensen van de zee”, is op 16 juli. Een indrukwekkende, kleurrijke processie over water. Dit feest wordt in nagenoeg ieder vissersdorp in Galicië gevierd rond deze datum.

→ Tussen 10 en 20 juli

Geen updates missen uit en over Galicië?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Feesten Apostel Santiago, Santiago de Compostela

Fiestas del Apóstol Santiago

Ok, het is niet in de Rías Baixas maar het is té leuk en té belangrijk om niet te vermelden. Twee weken feest in Santiago de Compostela met als hoogtepunt het vuurwerk op 24 juli om 00.00 uur. De 25e is het ook nog de dag van Galicië, dubbel feest!

→ laatste twee weken van juli

Meer over de feesten in Santiago de Compostela

Feest van de Albariño, Cambados

Fiesta del Albariño, Cambados

De naam zegt het al, een feest ter ere van de Albariño, de unieke witte wijn D.O. Rías BaixasCambados staat bijna een week in het teken van alles wat met de Albariño te maken heeft. Met dagelijks wijnproeverijen, muziek en dans.
→ 1e of 2e weekend van augustus

Meer info over het feest van de Albariño

Albariño in Cambados, Rías Baxias

Het leukste culturele feest van de Rías Baixas

Vikingenfestival, Catoira (Pontevedra)

Romería Vikinga, Catoira

Groot feest in het eerste weekend van augustus in Catoira (Pontevedra). Het hoogtepunt is altijd op zondag middag, als de invasie van de barbaren uit het Noorden nagebootst. Een superleuk feest voor de hele familie met een heel gezellige braderie.
→ eerste weekend augustus

Meer info over het Vikingenfestival in Catoira 

Daar komen ze!

Zeevruchtenfeest, Illa de Arousa

La fiesta del marisco de Illa de Arousa

Een aanrader voor iedereen die van vis en schelpdieren houdt. Bij de pier van de haven O Xufre kun je je helemaal te buiten gaan aan de sterproducten uit de Galicische keuken voor een verbazingwekkend goede prijs.
→ In de tweede en derde week van augustus

Meer info over Illa de Arousa

Illa de Arousa, sardientjes

San Roque, Villagarcia de Arousa

Op 16 augustus wordt het beeld van San Roque naar de gelijknamige kapel gedragen. Een kwartier daarna barst er een superleuk en vooral heel nat feest los; La fiesta del agua. Ooit ontstaan omdat de dragers van het beeld om water vroegen. Inmiddels is het een heel populair feest waar je bijna in je zwemkleding naar toe zou moeten gaan. ´s Avonds om 20.30 is de processie waarbij het beeld van de kapel naar de Plaza de España wordt gebracht. Mooi!

→ 16 augustus 

Feest van de pulpo, Porto do Son

Fiesta del pulpo, Porto do Son

Traditionele pulpo op het terrein bij de haven van Porto do Son. Gewoon genieten van pulpo, lokale wijn en een kleine braderie. En van Porto de Son, want het is er prachtig. En dichtbij de Castro de Baroña die erg de moeite van een bezoek waard is.

→ zaterdag 14 augustus

Keltische cultuur in Porto do Son

Bedevaart ter ere van Nuestra Señora de A Lanzada

Romería de Nuestra Señora de A Lanzada

Cultureel feest met religieuze inslag aan het strand van A Lanzada in Pontevedra, ter ere van de beschermvrouwe van A Lanzada. Met een bijzonder ritueel waar de maagd getuige van is. Er is een korte processie op zaterdag rond 13.00 uur en een kleine maar heel gezellige braderie. Het is leuk voor de hele familie.
→ laatste weekend van augustus

Meer info over dit culturele feest in Galicië

Romería La Lanzada

Internationale bijeenkomst Motortoerisme Sanxenxo

Concentración Moto Turística Internacional

Hét evenement in Galicië voor motorliefhebbers. Drie dagen lang motormarkten, stuntshows en ´s avonds bands. Zelfs als je geen motorfreak bent is het een leuk evenement om mee te maken. Er hangt een ontspannen sfeer, het is gezellig en de stuntshows zijn echt leuk om te zien. 

→ rond 6, 7 en 8 september

Middeleeuwse markt in Pontevedra

Feria Franca, Pontevedra

Eén van de leukste culturele feesten in de Rías Baixas is de Feria Franca in Pontevedra. Een bijzonder grote Middeleeuwse markt, door de hele stad. Veel  ambacht, klederdracht, boogschutters, roofvogelshows en noem maar op. En natuurlijk heel veel tentjes met eten en drinken. Het hoogtepunt is de parade op zaterdagmiddag.
→ eerste weekend september 

Meer over de Feria Franca in Pontevedra

Cultuur tijdens je vakantie in Galicië

De dag van Colón, Combarro

Día de Colón, Combarro

Combarro is altijd leuk, maar het laatste weekend van september overtreft het zichzelf. De feesten beginnen als vrijdagavond rond 21.30 het schip Santa María van Colón aanlegt en daarna het Middeleeuws bal begint.  Zaterdag is het de hele dag feest met veel activiteiten voor kinderen.
→ laatste weekend september

Meer over Combarro

Zeevruchtenfeest, O Grove

La fiesta del marisco en O Grove

Een zelfde feest als in Illa de Arousa maar dan veel groter en anders aangekleed. Met veel traditionele dansoptredens, muziek en spelletjes.

→ in de eerste twee weken van oktober

Meer over het Zeevruchtenfeest in O Grove

Gastronomische feesten Rías Baixas